Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Без)отговорни ли сме в условия на извънредно положение

Снимка: Радио ВИДИН

67 са вече официално потвърдените случаи на коронавирус в България, а колко е реалният брой на заразените, никой не се наема да прогнозира. От няколко дни страната е в условия на извънредно положение заради нарастващия брой поразени от пандемията. Държавата въведе безпрецедентни мерки, целящи по-малко физически контакти и ограничаване на заразата. Въпреки непрекъснатото говорене и предупреждаване за мерките обаче, редица наши сънародници и съграждани не спазват забраните. Председателят на националния щаб ген.-майор Мутафчийски направи извънредно обръщение, но и това явно не даде максимален ефект. Във Видин например непрекъснато има публикации за завърнали се от засегнатите Италия, Испания и други европейски държави наши съграждани, които не спазват доброволна карантина, а напротив- спокойно се разхождат по улиците на града, пазаруват и се срещат с други видинчани. Има и сигнали за работещи заведения за хранене и напитки, въпреки забраната за това, за струпване на хора пред хипермаркетите. Центърът на града си остана пълен с хора, спокойно общуващи на припек. Това провокира областният управител Момчил Станков и кметът на Видин Цветан Ценков също да излязат със специално обръщение.

Отговорни и дисциплинирани ли сме в условията на извънредно положение? Спазваме ли стриктно наложените мерки или постъпваме безотговорно и твърдоглаво? Това попитахме в "Посоките на делника".

Сондаж на "Галъп интренешънъл" показа, че огромното мнозинство твърдят, че са готови, или дори твърдо готови, да понесат и известни ограничения с цел спиране на вируса. Само 7% твърдят, че още не са взели никакви мерки.

"Резултатите показват широко предразположение сред българите по отношение на извънредните мерки. Сондажът е правен през миналата седмица и още тогава огромната част от запитаните казаха, че вече са взели някакви мерки. Само 6-7% отговаряха, че още не са взели мерки. Разбира се, в такава ситуация отговорите съдържат и голяма част декларативен елемент, което означава, че част от хората може да не са докрай искрени. В общи линии изводът е, че обществото е заживяло с тази тема и свиква с мисълта, че трябва да си наложи някакви ограничения. Не бих бързал с големите изводи, но 83% от респондентите отговориха, че биха се лишили дори от своите права, ако това ще помогне срещу разпространение на коронавируса. Това означава, че хората съзнават, че в тази ситуация известни ограничения ще бъдат нужни", обясни изпълнителният директор на социологическата агенция Първан Симеонов.

Ситуацията с извънредното положение и разрастването на епидемията от коронавируса поставиха българското общество пред сериозно изпитание. Сега ясно се вижда дали сме способни да спазваме правила, да мислим не само за себе си, а и за околните, дали можем да се вслушваме в съветите и призивите на нашите лидери. По темата разговаряме и с психолога Валери Димитров:

"Дисциплината е сестра на отговорността. Хората, които са отговорни, са и дисциплинирани. Към момента дисциплината, според мен, е на задоволително ниво, но би могло да се очаква и повече. Другият вариант обаче също не е препоръчителен- нещата да стигат до паника и психоза. Бих се обърнал и към нашите лидери: при цялото ми уважение, последното, от което се нуждаем в момента, е да виждаме на екрана едни хора, които наричат себе си "лидери", а изглеждат и се държат като траурни агенти на погребална церемония. Нека тези хора си дадат сметка, че всички ги гледаме и че последното, от което се нуждаем в момента, е пораженчество. Ако не могат да покажат мъжество, сила, твърдост и желание да се борят и справят с проблема, по-добре да не се изправят пред камерите."

Валери Димитров е на мнение, че заплахата от коронавируса не бива да ни паникьосва излишно. Да, трябва да спазваме мерките и ограниченията, които ни налагат от медицинския щаб, но това не означава, че светът и животът са свършили, съветва той.

"Нормално е да се страхуваме- това е инстинкт за самосъхранение. Лошото в случая с коронавируса е, че заплахата е невидима. Моят личен пример е да се опитвам в поведението ми да няма разлика от преди- продължавам да се усмихвам, да се шегувам, да се държа нормално, въпреки че според някои хора това не е съвсем приемливо, но се чувствам комфортно. В крайна сметка животът ни е нещо, което ни е дадено, възползваме се от него и в един момент то си заминава. Точно в такива случаи няма нужда да се самозатваряме. Да, спазвайте тези инструкции, които са дадени- те са важни, но не се поддавайте на тотална изолация, защото няколко крачки по-напред идва враждебното поведение, което би могло да настъпи от всеки към всеки. Кому е нужно това? Сега е моментът, в който хората трябва някак си да са "заедно". Има всякакви начини- социални мрежи, телефони, виртуални контакти, медиите. Продължавайте да се усмихвате, да се радвате на живота си. Паниката в никакъв случай не може да отклони нещо, ако то е неизбежно, само усложнява нещата. Не прекалявайте с информацията за коронавируса, няма смисъл непрекъснато да сте нащрек- това само вплътнява вашето лошо самочувствие."

Не се отчайвайте, но и не пренебрегвайте правилата за собствена, на близките ви и на обществото безопасност, съветват още психолозите.

"Аргументите, които биха дали едни такива хора, които отказват да спазват мерките, за своето поведение, са безбройни, но каквито и да са, е нещо, което е безкрайно осъдително. Тук трябва да дойде това, което се нарича ред, правила, дисциплина и наказания, когато те биват нарушавани. Ние, хората, така сме устроени- за да започнем да правим нещо, което не ни е приятно или не искаме, единственият начин да го направим е страхът от наказание. За нарушаването на тези инструкции и указания, които се дават в момента и които следва да се спазват, трябва да има наказания и публичност. Хората трябва да разберат, че тези и тези, и тези... са нарушили правилата и инструкциите и са наказани по такъв и такъв начин. Това е най-сигурният начин", обясни Валери Димитров.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00