Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Без)отговорни ли сме в условия на извънредно положение

Снимка: Радио ВИДИН

67 са вече официално потвърдените случаи на коронавирус в България, а колко е реалният брой на заразените, никой не се наема да прогнозира. От няколко дни страната е в условия на извънредно положение заради нарастващия брой поразени от пандемията. Държавата въведе безпрецедентни мерки, целящи по-малко физически контакти и ограничаване на заразата. Въпреки непрекъснатото говорене и предупреждаване за мерките обаче, редица наши сънародници и съграждани не спазват забраните. Председателят на националния щаб ген.-майор Мутафчийски направи извънредно обръщение, но и това явно не даде максимален ефект. Във Видин например непрекъснато има публикации за завърнали се от засегнатите Италия, Испания и други европейски държави наши съграждани, които не спазват доброволна карантина, а напротив- спокойно се разхождат по улиците на града, пазаруват и се срещат с други видинчани. Има и сигнали за работещи заведения за хранене и напитки, въпреки забраната за това, за струпване на хора пред хипермаркетите. Центърът на града си остана пълен с хора, спокойно общуващи на припек. Това провокира областният управител Момчил Станков и кметът на Видин Цветан Ценков също да излязат със специално обръщение.

Отговорни и дисциплинирани ли сме в условията на извънредно положение? Спазваме ли стриктно наложените мерки или постъпваме безотговорно и твърдоглаво? Това попитахме в "Посоките на делника".

Сондаж на "Галъп интренешънъл" показа, че огромното мнозинство твърдят, че са готови, или дори твърдо готови, да понесат и известни ограничения с цел спиране на вируса. Само 7% твърдят, че още не са взели никакви мерки.

"Резултатите показват широко предразположение сред българите по отношение на извънредните мерки. Сондажът е правен през миналата седмица и още тогава огромната част от запитаните казаха, че вече са взели някакви мерки. Само 6-7% отговаряха, че още не са взели мерки. Разбира се, в такава ситуация отговорите съдържат и голяма част декларативен елемент, което означава, че част от хората може да не са докрай искрени. В общи линии изводът е, че обществото е заживяло с тази тема и свиква с мисълта, че трябва да си наложи някакви ограничения. Не бих бързал с големите изводи, но 83% от респондентите отговориха, че биха се лишили дори от своите права, ако това ще помогне срещу разпространение на коронавируса. Това означава, че хората съзнават, че в тази ситуация известни ограничения ще бъдат нужни", обясни изпълнителният директор на социологическата агенция Първан Симеонов.

Ситуацията с извънредното положение и разрастването на епидемията от коронавируса поставиха българското общество пред сериозно изпитание. Сега ясно се вижда дали сме способни да спазваме правила, да мислим не само за себе си, а и за околните, дали можем да се вслушваме в съветите и призивите на нашите лидери. По темата разговаряме и с психолога Валери Димитров:

"Дисциплината е сестра на отговорността. Хората, които са отговорни, са и дисциплинирани. Към момента дисциплината, според мен, е на задоволително ниво, но би могло да се очаква и повече. Другият вариант обаче също не е препоръчителен- нещата да стигат до паника и психоза. Бих се обърнал и към нашите лидери: при цялото ми уважение, последното, от което се нуждаем в момента, е да виждаме на екрана едни хора, които наричат себе си "лидери", а изглеждат и се държат като траурни агенти на погребална церемония. Нека тези хора си дадат сметка, че всички ги гледаме и че последното, от което се нуждаем в момента, е пораженчество. Ако не могат да покажат мъжество, сила, твърдост и желание да се борят и справят с проблема, по-добре да не се изправят пред камерите."

Валери Димитров е на мнение, че заплахата от коронавируса не бива да ни паникьосва излишно. Да, трябва да спазваме мерките и ограниченията, които ни налагат от медицинския щаб, но това не означава, че светът и животът са свършили, съветва той.

"Нормално е да се страхуваме- това е инстинкт за самосъхранение. Лошото в случая с коронавируса е, че заплахата е невидима. Моят личен пример е да се опитвам в поведението ми да няма разлика от преди- продължавам да се усмихвам, да се шегувам, да се държа нормално, въпреки че според някои хора това не е съвсем приемливо, но се чувствам комфортно. В крайна сметка животът ни е нещо, което ни е дадено, възползваме се от него и в един момент то си заминава. Точно в такива случаи няма нужда да се самозатваряме. Да, спазвайте тези инструкции, които са дадени- те са важни, но не се поддавайте на тотална изолация, защото няколко крачки по-напред идва враждебното поведение, което би могло да настъпи от всеки към всеки. Кому е нужно това? Сега е моментът, в който хората трябва някак си да са "заедно". Има всякакви начини- социални мрежи, телефони, виртуални контакти, медиите. Продължавайте да се усмихвате, да се радвате на живота си. Паниката в никакъв случай не може да отклони нещо, ако то е неизбежно, само усложнява нещата. Не прекалявайте с информацията за коронавируса, няма смисъл непрекъснато да сте нащрек- това само вплътнява вашето лошо самочувствие."

Не се отчайвайте, но и не пренебрегвайте правилата за собствена, на близките ви и на обществото безопасност, съветват още психолозите.

"Аргументите, които биха дали едни такива хора, които отказват да спазват мерките, за своето поведение, са безбройни, но каквито и да са, е нещо, което е безкрайно осъдително. Тук трябва да дойде това, което се нарича ред, правила, дисциплина и наказания, когато те биват нарушавани. Ние, хората, така сме устроени- за да започнем да правим нещо, което не ни е приятно или не искаме, единственият начин да го направим е страхът от наказание. За нарушаването на тези инструкции и указания, които се дават в момента и които следва да се спазват, трябва да има наказания и публичност. Хората трябва да разберат, че тези и тези, и тези... са нарушили правилата и инструкциите и са наказани по такъв и такъв начин. Това е най-сигурният начин", обясни Валери Димитров.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00