Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Момчил Станков:" За момента няма положителна проба за COVID-19 в област Видин, но са взети проби за изследване"

Снимка: Община Видин

Екипите на Регионалната здравна индпекция / РЗИ /във Видин вече дежурят денонощно на ГКПП в областта, които работят. От вчера вече денонощно има екипи на РЗИ и РЗОК. Това каза областният управител Момчил Станков, отговаряйки на въпрос на Радио Видин по време на днешния брифинг във връзка с разпространението на COVID-19. На него присъства и кметът на Видин, д-р Цветан Ценков.

Станков припомни заповедта на министър Кирил Ананиев от 16.03.2020 г. за създаване на временни звена за здравен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, сред които са Дунав мост 2 и Връшка чука.

"Директорите на РЗИ трябва да осигурят 24-часово присъствие на тези гранични пунктове. Анкетни карти се правя на лицата, които идват. Сега вече е разширен списъкът - ще бъде забранено влизането у нас на граждани от Италия, Германия, Испания, Англия,  Северна Корея, Нидерландия, Швейцария. Относно българските граждани, които идват от тези страни, ще бъдат поставени под доброволна карантина. Това нещо ние го правехме и много преди тази заповед. Проблем се оказа, че нашите съграждани и като цяло , българските граждани, криеха истината откъде идват, което затруднява работата на Кризисния щаб." 

Двамата управници апелираха към пристигащите от рискови страни да казват истината, за да не поставят под риск здравето и живота на останалите. Областният управител акцентира на факта, че зачестяват случаите, в които влизащи в нашата област граждани от Италия, Испания и други рискови страни, където заразата се разпространява бързо, не съобщават това, с цел да избегнат карантинния период от 14 дни.

Затова за пореден път бе отправен призив да се спазват стриктно превантивните мерки. За момента няма установена положителна проба за коронавирус в област Видин, но са взети проби за изследване, допълни областният упарвител. Някои от населените места на взетите проби са Новоселци и Рупци.

Момчил Станков отговори и на въпроса има ли проблеми и как се процедира с ТИР-овете и автобусите, идващи от рискови страни и влезли в страната през ГКПП на територията на област Видин:

"За ТИР-овете, които    идват от рискови страни и са транзит се прави конвой, шофьорите им дори не спират на територията на Република България. Групират се в зависимост от броя им и се конвоират. Дори един да е, пак се прави конвой... Получават се и сигнали от граждани на обявените от РЗИ телефони. Вече има разкрит нов телефон..."

Кметът на Видин, д-р Цветан Ценков сподели какви конкретни превантивни мерки продължава да предприема Общината с цел недопускане разпространение на заразата. Той каза, че от днес е започнал контролът върху всички пътници, които идват с ж.п. и автобусен транспорт, с цел да се направи скрининг на хората с повишена температура и да бъдат насочени за съответни изследвания. "Общинското звено "Чистота" започва поетапно миене на града и дезинфекция на всички възлови места, като ще обърнем особено внимание на детските площадки.

"Апелирам към нашите съграждани за спокойствие. Нека бъдат активни в поведението си и да предпазват своите близки и себе си. Смятам, че този труден, кризисен момент в живота на всеки един от нас ще се преодолее. Дано час по-скоро тази пандемия да премине!", заяви видинският кмет.

От 00:00 часа на 18 март временно се забранява влизането на територията на България на гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия. Изключение се прави за гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Р България и членовете на техните семейства. Това нареди здравният министър със своя заповед.

Цялата информация можете да чуете в звуковия файл

Вижте още

Защитени ли са правата ни като европейски потребители?

Пазаруването онлайн преди празниците в условията на пандемия се засилва. Затова добре е да знаем, че когато купуваме стоки или услуги от друга страна от ЕС, ние имаме същите права като потребители, както ако пазаруваме в България. Такъв е примерът с  двугодишна гаранция, обясни Соня Спасова директор на Европейски потребителски център:..

публикувано на 01.12.20 в 16:34

Онлайн консултации намаляват стреса от COVID-19

С конфиденциални чат консултации от Българския червен кръст помагат на притеснени хора за намаляването на стреса, породен от коронавирусната пандемия .  В отговор на нарастващата необходимост при сложната и често усложняваща се епидемиологична обстановка, БЧК отново стартира Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа. "Тази услуга е..

публикувано на 01.12.20 в 14:05

Интернет портал събира историята на Монтана

Портал и читателска зона " е-Северозапад ", осигуряващи виртуален достъп до автентичното културно наследство и историческото минало на региона, създадоха от Монтанската регионална библиотека " Гео Милев ". Порталът съдържа дигитална краеведска информация за 11-те общини от областта - Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги..

публикувано на 01.12.20 в 14:00

Учениците от кв. "Нов път" се включват в онлайн обучението

Липсата на устройства и интернет са основните причини над 35 000 деца да не се включат в онлайн обучението в училищата, каза вчера просветният министър Красимир Вълчев. Учащите във видинския ромски квартал масово се включват в дистанционната форма, обясни директорът на училището Нина Иванова . "Туко що още веднъж направих справка относно..

публикувано на 01.12.20 в 13:45

Коледата онлайн- възможна ли е?

По време на пандемия и нтернет пространството става във все по-актуално място за всички нас. Учим, работим, получаваме информация, а скоро май и Коледата ни ще е онлайн - така препоръчват от Световната здравна организация.  Идеята е по време на предстоящите празници да бъдем в тесен кръг - без големи семейни тържества или събирания, като по..

публикувано на 30.11.20 в 15:45

В очакване на ваксината срещу COVID

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година.  Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството. Все още няма ваксина срещу коронавирус, която да е преминала всички фази на..

публикувано на 30.11.20 в 14:41
Режисьорът Искрен Красимиров при посещението си при учениците в Белоградчик

Видео- урок по родолюбие създаде режисьорът Искрен Красимиров

Родолюбието е "мисия възможна" и по време на епидемията от COVID-19. В това е убеден Искрен Красимиров основател на проекта "Незабравимата България" и инициатор на комбинацията от вероучение и родолюбие, която представя в училищата под формата на "Час по родоучение". Той и неговият екип са изготвили първият по рода си  "Дистанционен видео- урок по..

публикувано на 30.11.20 в 14:29