Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кампания за почистване започна в Кула

Снимка: Светослав Цветанов
Гражданското движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания. Нарекли са я "Вдигни боклук- изчисти място доброволно". Идеята е всеки да направи нещо за града.


"Всеки може да изчисти мястото пред къщата си, пред блока. Идеята е да заснеме мястото преди и след почистването, един кратък видеоклип, да ни го изпратят на страницата на движение "Северозапазване". Ще има конкурс, в присъствието на медии след 25 юни- тогава приключва цялата кампания, ще изберем най- подходящия и този, който спечели ще го изпратим на екскурзия на Охридското езеро", разказва Наско Цанов от движение "Северозапазване".

С кампанията организаторите целят да дадат личен пример как всеки може да изчисти мястото пред дома си.

Втората тема в "Еко Свят" е за акцията за зарибяване на язовир Кула. Предстои поредното, шесто зарибяване на водоема. Парите се събират в Кула и във Видин, може да се превеждат и по банков път, казаха организаторите:

"Вече четвърта година успяваме и пролет, и есен да направим зарибяване. Пускаме всякакъв вид риба- мирна и хищник, за да има за всички слука. Става лично- във Видин имаме представител и в Кула имаме представител, може и по банкови сметки, наши, да се превеждат пари. На сдружението банковата сметка я закрихме, защото има големи такси. Надяваме се да съберем около 1 000- 1500 лева да съберем. Вече има едно зарибяване, което беше извънредно, преди две седмици."

Парите се събират до края на месеца. Доброволци са започнали и косене на бреговата ивица около водоема.

Третата тема в предаването- видински ученик участва в конкурс за водата.  MOVE.BG e платформа на създаващите хора, които търсят иновативни решения за обществена промяна. До утре, 20 март, може да се включите в анкета "Как пестим вода". В петък най- добрата идея ще получи подарък бутилка за многократна употреба, която е с тристепенен филтър, преминал успешно всички тестове в лаборатории на 3 континента и надеждно ще пречиства водата, която пиете от всеки сладководен водоизточник на Земята! Кристиан Георгиев- ученик от 8 "В" клас на ПГ "Проф.д-р Асен Златаров"- Видин се включи в анкета с видеоклип.

"Клипчето е на тема "Пестене на вода". Представям се кой съм и с какво се занимавам. Давам примери от всекидневието ни, с които правим много грешки. В много райони, в които има вода, тя трябва да се пази. Когато си мием зъбите, трябва да спираме чешмата. Да не използваме тоалетната за изхвърляне на развалена храна. Аз го правя, затова реших да споделя с другите. Водата е много ценна и без нея не бихме могли да съществуваме", каза Кристиан Георгиев.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10

Декоративни дръвчета - част от озеленяването на Видин

345 дръвчета са посадени във Видин след приключване на строителните дейности по централната градска част. От тях 202 са иглолистни и 143 са широколистни. С декоративен цъфтеж са 23. "Една част от видовете са предвидени да отговарят на критериите за алейни насаждения, тъй като са разположени като такива в пешеходната зона. Задават необходимата..

публикувано на 21.05.20 в 17:12

Ново село се връща към обичайното си ежедневие

Със заповед на кмета на община Ново село от 11 май 2020 г. бяха вдигнати нови забрани, с което животът в Ново село се връща постепенно в обичайното си русло. Все още купувачите влизат в магазините с маски един по един, но пред кафенетата вече се виждат групички хора – с чашка в ръка и все пак на известна дистанция. Досега в..

публикувано на 18.05.20 в 11:32

В „Музикална зона“ слушаме "Srebrna krila"

Днес ще се понесем на сребърните криле на хърватската поп- рок банда. "Srebrna krila" е сформирана е през 1978 година в Загреб. Популярна в цяла бивша Югославия, групата прави истински фурор и в България през 80- те години на миналия век. Солистът с дрезгав глас Владо Калембер е един от създателите на състава и любимец на всички жени. "Srebrna krila"..

публикувано на 18.05.20 в 09:42

"Неделник" от 17 май 2020 година

"Неделник" брой 309 е тук. Какво ли е общото между Видин, Париж и Коко Шанел? Това е Пелагия Видинска. Историята на Пелагия Видинска разказва пред Диана Цанкова от Радио България  Елица Павлович, автор на проекта "Будителките". Единин интересен разказ публикува в блога си роденият в монтанаското село Златия Александър Петров . Ето какво..

публикувано на 17.05.20 в 13:25