Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплахата COVID-19 - говорят българи от Неапол, Барселона и Франкфурт

В "Другата истина " днес ще направим кратка разходка в най-засегнатите от коронавируса не само страни и градове, където оказва се са и едни от най-големите български колонии зад граница. Каква е реалната ситуация там, как се чувстват сънародниците ни, как се предпазват, какво наблюдават и какво биха ни посъветвали. За това говорят Валери Спасов от Милано - Ломбардия в Италия, Стоянка Колева от Барселона - Испания и Мариана Миткова, от Франкфурт- Германия.

"Тук положението е доста сложно", обяснява Валери Спасов, който повече от 30 години живее със семейството си в покрайнините на Милано в Ломбардия.  Днес този най-населен и развит италиански регион е едно от първите и най-засегнати места от коронавируса в Италия.

"Ситуацията е наистина тъжна. Особено за нас, в Ломбардия. Най-малко по 300 човека на ден си отиват от заразата. И няма вече никакви места по болниците.
Ние сме от десетина дни вкъщи. Не излизаме. Всичко е затворено и като казвам всичко, значи абсолютно всичко. Работят само по-големите хранителни магазини и аптеките. Опашките обаче са километрични, а вътре пускат само по двама- трима. Не че няма стока- има, но трудно се стига до нея. Много е сложно. Само чуваш преминаващи през 15 минути линейки и това е...
Никой не е очаквал такова нещо. Може би малко закъсняха с мерките тук. В България гледам, че по-бързо реагираха. Тук обаче докато се усетят много народ пострада. И то не само възрастни. Казаха, че сега границата е слязла и под 40 години. Най-застрашени са тези, които са с повече патологии- възрастните. Така че сложна е работата и нищо не се знае още. Казват сега, че по една седмица стои вируса във въздуха и по плочките. Аз ходих миналата седмица до Парма и мога да кажа, че няма жив човек по улиците. Просто народът е много уплашен и това е така, защото нищо не се знае за тази болест. Не се знае и какви лекарства са необходими. Сега започнаха с едно лекарство, което лекува артрит. То е било ползвано при китайците и имали добри резултати, но нищо още не се знае. Сега са дали "зелена линия" да правят експерименти...  

Превенцията тук е да се спазва карантина вкъщи и който не е добре - да се вика линейка. Това е единственото. Навън ако излизаш да пазаруваш, трябва да си с маска, с ръкавици и после да се хвърлят, защото откриха, че повече от седмица вирусът оцелява по ръкавици, телефони и др. Още по-лошото е, че има такива индивиди, които носят вируса без да се разболяват, но могат да заразят останалите. Те са най-опасните. 

Аз на всеки казвам да се пази. Най-опасен е въздухът и трябват мерки- да се спазват указанията...", допълва Валери Спасов.

"Заразата е наистина сериозна и видимо се отразява на живота ни", коментира пандемията и Стоянка Колева, директор на българското училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Барселона. Испания стана втората най-засегната от COVID-19 страна в Европейския съюз, където също има много българи:

"Тук от миналия петък излезе наредба всички учебни заведения да бъдат затворени, а от понеделник вече има и още по-сериозни мерки. Затворени са всички обществени служби за работа с граждани, ограничен е транспортът, с дронове следят дали има движение по улиците. Ограничено е движението на хора без причина. Разрешено е само ходенето до магазин или аптека. На работа ако се отива, работникът трябва да има бележка, че работи на определено място в определена фирма и да я носи със себе си, за да удостовери пред полицаите по улиците, че отива на работа. 

В Испания дисциплината е много по-различна от тази в България. Ние гледаме непрекъснато българските новини и сме наясно какво става. Тук в магазините са взети много стриктни мерки и се спазват. В най-разпространената верига хранителни магазини например хората влизат един след друг на разстояние 1.5 метра. Очертания има и на улицата. Служителите на магазина са с маски и ръкавици. Ограничения има за разстоянието при клиентите и на касата. И ми се струва, че хората са много дисциплинирани, много по-дисциплинирани отколкото в България. Вижда се, че са уплашени, всеки си мисли какво би станало ако евентуално се зарази, защото нещата наистина са сериозни. И всеки преценява, че две седмици да си седи вкъщи не са кой знае каква жертва пред другата алтернатива...

Смятам, че мерките, които са взети в България са по-навременни от тук. В Испания малко закъсняха според мен. Мисля, че можеше по-рано да бъдат приложени тези стриктни мерки за предпазване от заразата. Испания е туристическа държава, тук на ден минават милиони хора хора от цял свят.

Иначе мерките са добри. Не знам в България дали има по улиците полицаи, които да следят дали се спазват наредбите на правителството, защото тук има. От вчера парковете и градинките, както и детските площадки са обградени с ленти от полицията и никой няма право да стъпва там. Вървят по улиците полицаи, имат право да спрат всеки и да проверят къде и защо отива. Органите на реда са включени много активно в контрола на мерките по превенция..."

Заразените с COVID-19 в Испания вече са над 10 000. В понеделник тя стана четвъртата страна в света по брой на заразени, изпреварвайки Южна Корея и приближавайки се до Иран.

И от Испания се прехвърляме във Франкфурт- един от най-мултиетническите градове на Германия, приютил през последните 30 години и доста българи, особено от Северозапада. Разговарям с Мариана Миткова, която работи в кухнята на детска градина. Германия стана третата най-засегната страна от коронавируса в ЕС:

"При нас затвориха границите, училищата и детските градини. Аз обаче продължавам да ходя на работа. Ние нямаме деца, но продължаваме да ходим там за да дезинфекцираме и чистим - така са наредили от фирмата поне и за утре. За вдругиден не се знае. Непрекъснато излизат все нови и нови мерки. Правилата са строги.

Пазим се от всеки, защото не знаем кой откъде може да е хванал вируса. Синът ми, който сега е в България е изпаднал в истерия- непрекъснато ми звъни да ме предупреждава да не излизам без маска. Аз никъде не излизам- само до работата и обратно. Засега не съм чула българин тук да се е разболял.

Иначе предпазните мерки, които ни съветват да спазваме са - непрекъснато миене на ръцете и маска на лицето. И да се пие на всеки 5-10 минути по малко топла вода. Тук също лекарствата започнаха да липсват. Сутринта излязох да си купя някои неща и едва успях, после изпаднах в стрес...

Дали има опашки пред магазините ли. Ама те са празни. Тази сутрин влязох в един голям хранителен магазин и гледам - рафтовете празни. Има само бонбони, сладкиши, хляб, хлебни изделия и безалкохолни напитки. Мляко и млечни продукти, яйца, както и месо- няма. Хубавото е, че в нашия квартал има турски месарници, откъдето си пазарувам. Купих си също ориз и брашно, защото в големите магазини не пускат големи количества и свършват бързо. Бях се наредила на опашка за брашно, но докато стигна до касата, брашното свърши. Тук всеки купува по 5-6 пакета. После сигурно пак са изнесли, но аз вече нямах време да чакам, защото трябваше да отида на работа...

С една дума- страшно е. Откакто затвориха пък границите, стана още по- сложно."

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните. Останете си вкъщи - пазете човешкия живот!

Целите интервюта и подробности по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00