Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Школо бг работи отлично в условията на онлайн обучение

3
Снимка: Радио ВИДИН


Школо бг е дигитална трансформация на училища, която предлага софтуерни решения за намаляване на бюрокрацията в българските училища и повишаване ангажираността на родители и ученици. Идеята за школо бг  тръгва от Видин.
Преди две години в радио Видин ви представихме идеята на младия видинчанин Мирослав Джоканов. Тогава той сподели за  разработването на  училищен софтуер:

"За мен е изключително благородно това, когато човек под някаква форма се опитва да помага на образованието. Мен лично ме прави изключително щастлив аз да работя в тази сфера. Но тук има много бюрокрация. И това ни надъхва още повече – да изчистим тази бюрокрация и да остане само един софтуер, в който нещата да се случват интуитивно и всички родители, учители, деца, директори, всички да работят в една платформа по много лесен и интуитивен начин. Така ангажираността на родителите се увеличава многократно. От месец септември 2018 година тези училища, които ползват нашия софтуер няма да ползват хартиени дневници и бележници. Те остават в историята. Смятам, че това ще е толкова успешен пример, че ще бъде последван от останалите училища в страната“
– сподели Мирослав Джоканов.

Каква е днес ситуацията днес, две години по-късно, когато всички училища преминаха на онлайн обучение, как се използва  школо.бг - разговаряме с търговския директор Симеон Предов:

" Това, което наблюдаваме е, че все повече хора започват да използват школо, това са все повече активни учители, родители, ученици. Все повече съдържание започва да се качва в платформата като учебни материали, тестове аудивизуални материали и пр. В условията  на онлайн преподаване системата работи и всичко се случва по план. Нещата ескалираха много бързо, успяхме да контролиламе нещата и трафикът да може да бъде поет от платформата и всичко да работи плавно и гладко. Трудностите са ни сварзани с поддръжката при работа с клиентите,  всеки има някакъв проблем или не може да се регистрира или е забравил парола, това са стандартни неща.  ...Има много училища, които използват електронния дневник и много други функционалности. Това зависи от това до каква степен училището е успяло да внедри платформата и да се възпалзва от всички функционалности, които има тя.  Ние смятаме, че всичко е добре да бъде на едно място, да се работи в една платформа. 

Имаме специално отношение към Видин, защото голяма част от основателите са от Видин, много училища ни се довериха, да пробват и стъпка по стъпка всичко да бъде организирано с наша подкрепа. През 2016 година стартирахме, 2018 година имаше училища, които изцяло минаха на електронен дневник, което улесни работата на учителите и се подобри комуникацията между родителите и учителите.  Платформата е като живо същество и постоянно се развива и изменя."

 
 Към момента 1 350 училища ползват школо бг и поетапно продължава да нараства бройката.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28