Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Школо бг работи отлично в условията на онлайн обучение

3
Снимка: Радио ВИДИН


Школо бг е дигитална трансформация на училища, която предлага софтуерни решения за намаляване на бюрокрацията в българските училища и повишаване ангажираността на родители и ученици. Идеята за школо бг  тръгва от Видин.
Преди две години в радио Видин ви представихме идеята на младия видинчанин Мирослав Джоканов. Тогава той сподели за  разработването на  училищен софтуер:

"За мен е изключително благородно това, когато човек под някаква форма се опитва да помага на образованието. Мен лично ме прави изключително щастлив аз да работя в тази сфера. Но тук има много бюрокрация. И това ни надъхва още повече – да изчистим тази бюрокрация и да остане само един софтуер, в който нещата да се случват интуитивно и всички родители, учители, деца, директори, всички да работят в една платформа по много лесен и интуитивен начин. Така ангажираността на родителите се увеличава многократно. От месец септември 2018 година тези училища, които ползват нашия софтуер няма да ползват хартиени дневници и бележници. Те остават в историята. Смятам, че това ще е толкова успешен пример, че ще бъде последван от останалите училища в страната“
– сподели Мирослав Джоканов.

Каква е днес ситуацията днес, две години по-късно, когато всички училища преминаха на онлайн обучение, как се използва  школо.бг - разговаряме с търговския директор Симеон Предов:

" Това, което наблюдаваме е, че все повече хора започват да използват школо, това са все повече активни учители, родители, ученици. Все повече съдържание започва да се качва в платформата като учебни материали, тестове аудивизуални материали и пр. В условията  на онлайн преподаване системата работи и всичко се случва по план. Нещата ескалираха много бързо, успяхме да контролиламе нещата и трафикът да може да бъде поет от платформата и всичко да работи плавно и гладко. Трудностите са ни сварзани с поддръжката при работа с клиентите,  всеки има някакъв проблем или не може да се регистрира или е забравил парола, това са стандартни неща.  ...Има много училища, които използват електронния дневник и много други функционалности. Това зависи от това до каква степен училището е успяло да внедри платформата и да се възпалзва от всички функционалности, които има тя.  Ние смятаме, че всичко е добре да бъде на едно място, да се работи в една платформа. 

Имаме специално отношение към Видин, защото голяма част от основателите са от Видин, много училища ни се довериха, да пробват и стъпка по стъпка всичко да бъде организирано с наша подкрепа. През 2016 година стартирахме, 2018 година имаше училища, които изцяло минаха на електронен дневник, което улесни работата на учителите и се подобри комуникацията между родителите и учителите.  Платформата е като живо същество и постоянно се развива и изменя."

 
 Към момента 1 350 училища ползват школо бг и поетапно продължава да нараства бройката.
 


Галерия

Вижте още

"Заедно"- за общуването и даренията по време криза

Във време, в което общуването е трудно, има хора, които помагат, за да се случи. Има и такива, които помагат на възрастните, които трябва да останат у дома си. И други, които подариха ушитите от тях маски. За тях говорим в "Заедно".  В село Селановци , община Оряхово, едно от най-големите в страната, социален работник посещава всеки ден..

публикувано на 03.04.20 в 16:57

Инициативата на УНИЦЕФ #ЗабавноВкъщи вдъхновява семейства

УНИЦЕФ организира онлайн предизвикателство за родители. Инициативата #ЗабавноВкъщи има за цел да вдъхнови семействата за споделено време с децата в условия на физическа изолация. Кампанията е глобална и разпространена в целия свят.  "Започнахме инициативата "Забавно вкъщи", тъй като знаем, че играта с децата е най-добрият начин да..

публикувано на 03.04.20 в 16:25

Кучето Пирин- ценител на кашкавала

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещаме с кучето Пирин и неговия стопанин Иван Илиев . Пирин е кръстоска между хъски и лайка и е на четири години и половина. Много обича децата и е голям ценител на истинския кашкавал. "Това куче го взехме за село по принцип. Беше много малко- нямаше 40 дена, и ни беше жал да го закараме на село...

публикувано на 03.04.20 в 15:00

Един актьор- сам вкъщи

По време на извънредното положение театрите затвориха врати и няма постановки. Как се чувства едни актьор, изолиран вкъщи и как запълва времето си? Бисер Маринов е роден във Видин. Преди три години гостува на сцената на видинския театър с постановката по Георги Марков  "Асансьорът". Пиесата проследява един отрязък от около 12 часа, в който..

публикувано на 02.04.20 в 18:01

Пролетно почистване в Берковица

В Берковица започнаха дейности по подготовка на градската среда и зелените площи за пролетния сезон. Мащабно почистване беше направено на кварталите "Изгрев" и "Заряница". "Предстои да бъде почистен и последният квартал - "Стара планина". Не беше се случвало от доста години. Много храсти и дървета изсъхнали бяха премахнати и продължават да се..

публикувано на 02.04.20 в 15:44

Детската книга е компилация от различни парченца изкуство - казва детската писателка Катя Антонова

В Международния ден на детската книга ви срещаме с  детска писателка  Катя  Антонова. К нигите ѝ  са доказателство за нейния талант и умение да докосва детската душа и да представя своите истории искрено и чистосърдечно така, като го правят децата.   Нейни са книгите  "Рибка", "Двете кралства",  "Феята от захарницата", "Седмицата на мишлето",..

обновено на 02.04.20 в 15:15
д-р Емил Миленков

Д-р Емил Миленков: Страхът от коронавируса е на път да срине първичната здравна помощ

Пациенти с различни заболявания масово не търсят лекарска помощ, защото се страхуват да не се заразят с коронавирус. За това алармираха от Сдружението на общопрактикуващите лекари във Враца. Досега бяхме някак си на втора линия оставени , разкри   доктор Емил Миленков председател на Асоциацията на джипитата във Враца.  "Не се..

публикувано на 02.04.20 в 14:00