Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Неделник" от 22 март 2020 година

17
Снимка: Светослав Цветанов

Празни са улиците на градове и села. Какво да се прави!!! Това е положението и трябва да се съобразяваме. Хайде да си напълним душите с Радио ВИДИН и брой 301- ви на предаването "Неделник". Разлистваме старите вестници за начало за да научим какви тегоби и грижи са имали нашите прадеди. Знаете ли, че на 21 март се отбелязва международния ден на поезията. Всичко започва от 1999 година. Решението да се посвети този ден на поезията е взето на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата, проведена в Париж. Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света. За поезията разговаряме с прекрасната виднската поетеса Анелия Гешева. В часа на "Ние от Северозапада" ви срещам с един интересен човек от Враца. Приятел е на Цветан Дочев- Дедо Скръц, на грънчаря Куман Жеков и на Стефан Стаменов. Все познати герои. Нашият гост се казва Пламен Кръстев и определя себе си, като пенсионер- тинейджър. Той е коминочистач, бивш затворнически надзирател и колекционер на битови неща от миналото ни. А пък днес 8 години празнуват прекрасните танцьори от Фолклорна студия "Северняци". Честит рожден ден. Може да чуете ръководителя на студиото Ерик Петров. На 20 март, точно на прага на пролетта, в цял свят се отбелязва Денят на приказката. Историята на празника датира от 90-те години на миналия век. За пръв път е отбелязан в Швеция като ден на разказвачите на приказки, но постепенно се разпространява и става по-известен като Международен ден на приказката. На 20 март гласовете на разказвачите от цял свят се обединяват, за да споделят - всеки на своя език, магията на приказната история. За значението на приказките и как са оцелели през годините ни разказва издателя и изследовател на приказки Слави Ганев. Българската група за 3D печат FDM 3D printers BG се включиха в помощ към борбата с коронавируса. В каузата се включи и живеещият във Видин инж. Красимир Стефанов. Можете да чуете и една интересна история от него. Цветан Дочев - Дедо Скръц ни е приготвил няколко вкусни и практични рецепти свързани с извънредното положение в което живеем. "Поетът е винаги в крак с времето и с тревогите на света", написа във Фейсбук врачанската поетеса Виктория Иванова. Тя написа едно стихотворение изпълнено с увереност, че светът ще се справи с коронавируса. То се казва "Библейско" и можете да го чуете. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10

Декоративни дръвчета - част от озеленяването на Видин

345 дръвчета са посадени във Видин след приключване на строителните дейности по централната градска част. От тях 202 са иглолистни и 143 са широколистни. С декоративен цъфтеж са 23. "Една част от видовете са предвидени да отговарят на критериите за алейни насаждения, тъй като са разположени като такива в пешеходната зона. Задават необходимата..

публикувано на 21.05.20 в 17:12

Ново село се връща към обичайното си ежедневие

Със заповед на кмета на община Ново село от 11 май 2020 г. бяха вдигнати нови забрани, с което животът в Ново село се връща постепенно в обичайното си русло. Все още купувачите влизат в магазините с маски един по един, но пред кафенетата вече се виждат групички хора – с чашка в ръка и все пак на известна дистанция. Досега в..

публикувано на 18.05.20 в 11:32

В „Музикална зона“ слушаме "Srebrna krila"

Днес ще се понесем на сребърните криле на хърватската поп- рок банда. "Srebrna krila" е сформирана е през 1978 година в Загреб. Популярна в цяла бивша Югославия, групата прави истински фурор и в България през 80- те години на миналия век. Солистът с дрезгав глас Владо Калембер е един от създателите на състава и любимец на всички жени. "Srebrna krila"..

публикувано на 18.05.20 в 09:42

"Неделник" от 17 май 2020 година

"Неделник" брой 309 е тук. Какво ли е общото между Видин, Париж и Коко Шанел? Това е Пелагия Видинска. Историята на Пелагия Видинска разказва пред Диана Цанкова от Радио България  Елица Павлович, автор на проекта "Будителките". Единин интересен разказ публикува в блога си роденият в монтанаското село Златия Александър Петров . Ето какво..

публикувано на 17.05.20 в 13:25