Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спира ли туризмът заради коронавируса

Хотел на туриста - Враца
Снимка: Жоро Александров

Кoрoнaвируcът зaceгнa ceриoзнo туризмa у нac. Мнoгo бългaри вeчe aнулирaхa рeзeрвaциитe cи у нac и пo cвeтa. Заради пандемията от заразата, от брaншa прoгнoзирaт фaлити, а турoпeрaтoрcкитe фирми, кoитo oргaнизирaт eкcкурзии в чужбинa, вeчe търпят зaгуби. Зaгуби oчaквaт и хoтeлиeритe, кoитo рaзчитaт нa туриcтичecкитe бoрcи, зa дa прeдcтaвят прoдуктa cи. Каква е реалната ситуация в бранша?Секторите "туризъм", "хотелиерство" и "ресторантьорство" и веригите на доставки, които ги обслужват, ще бъдат сред най-засегнатите от ограниченията заради коронавируса. Около това становище се обединиха министрите на икономиката и на туризма Емил Караниколов и Николина Ангелкова по време на изслушването им в ресорната парламентарна комисия. Караниколов напомни, че ресторантите могат да бъдат гъвкави и да правят доставки по домовете. Министър Ангелкова заяви, че туризмът е в безпрецедентно тежка ситуация. Навсякъде са преустановени пътуванията, има спад на заявените полети, които обслужват България и другите страни, върви съкращаване на дестинации, на персонал на авиокомпаниите. Николина Ангелкова съобщи, че по първоначална информация и анализи на Световната организация по туризъм, ако разпространението на заразата продължи повече от два- три месеца, се очаква 25 процента спад на международните пътувания, което ще доведе до същия спад на приходите от туризъм и на заетите. Тя напомни, че в сектора у нас са заети над 290 000 души, като посочи, че предстоят сериозни съкращения на персонал във всяка една от сферите в сектора.

"Туризмът е в безпрецедентно тежка ситуация. Навсякъде са преустановени пътуванията, има спад на заявените полети, които обслужват България и другите страни, върви съкращаване на дестинации, на персонал на авиокомпаниите."- каза Николина Ангелкова.

Aкo рaзпрocтрaнeниeтo нa Кoвид19 прoдължи, нe ca изключeни фaлити нa турoпeрaтoрcки фирми, зaрaди oтливa нa клиeнти, коментират експерти. В мoмeнтa от България имa много aнулирaни рeзeрвaции зa eврoпeйcкитe дecтинaции Итaлия, Фрaнция, Швeйцaрия. Собственици нa турoпeрaтoрcки фирми коментираха, че се очакват доста трудни дни за целия бранш и няма яснота кога нещата ще се стабилизират отново. Разговаряхме с Елена Кирилова, служител на туроператорска фирма във Враца.

"Няма абсолютно никакво търсене в момента и се съмняваме, че ще излязат нещата дори и до Великден. Хората са уплашени и не искат да пътуват. Имаме доста проблеми със създалата се сега ситуация."- коментира Елена Кирилова.

Хотелиерите също са притеснени от създадената ситуация в страната и в Европа. Резервациите около великденските празници отпадат и отрасълът ще търпи загуби и занапред смятат заетите в бранша. Разговаряхме със служители на два от големите спа хотели във Вършец.

"От 16 март хотелът ни не работи- засега до 29 март, ако не се удължи извънредното положение. Персоналът към момента е в отпуск. Наложи се да отменяме резервации. Май ще се оправяме сами, по всяка вероятност така ще бъдат нещата."

Потърсихме и представител на малкия туристически бизнес. Разговаряхме с Петрина Стойчева, собственик на къща за гости в курортния град на здравето Вършец. В момента къщата е затворена и не функционира, а предварителните резервации са отменени.

"Имахме резервации и те отпаднаха. Това е абсолютно нормално- хората се притесняват. Дори, когато се обаждат да откажат резервацията аз им казвам, че приемам тяхното решение, защото за мен също е опасно да идват хора, които не са наясно дали са здрави или не. Това е положението."- обясни Петрина Стойчева.

Георги Георгиев от Видин обича да пътува в страната и по света, и в началото на всеки летен сезон той прави плановете си за бъдещите туристически дестинации, които би желал да посети. Той е свободен моторист и твърди, че за него и семейството му това е начин на живот. 

"Извънредното положение, което е въведено не може да не окаже влияние върху туризма. Силно влияние, обаче това ще окаже върху планирания туризъм, тъй като през пролетния сезон всеки си прави сметка и планира къде да отиде, в коя държава или на море, а в момента никой не може да каже това положение докога ще продължи."- каза Георги Георгиев.

Oт туриcтичecкитe кoмпaнии призoвaха хoрaтa дa нe ce пoддaвaт нa пaникa. Турoпeрaтoритe прoгнoзирaт, чe мнoгo бългaрcки туриcти щe прeдпoчeтaт тoвa лятo дa пoчивaт пo нaшeтo Чeрнoмoриe. Очаква се днес Министерството на туризма заедно с Комисията за защита на потребителите да издаде указания за предлагане на ваучери с двегодишен срок на действие за платените вече резервации през туроператори. Какво ще се случи- предстои да разберем.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45