Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 март 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

Продължават да са в сила новите ограничения за борба с коронавируса във Видин, информираха от ОД на МВР-Видин. Мобилни полицейски екипи на ОД на МВР-Видин продължават да обслужват ситуираните КПП-та на входно- изходните точки на областния център. През тях се допуска влизането и излизането на граждани само при възникнала неотложна необходимост /полагане на труд, здравословни причини на пътуващи или негови близки или завръщане на пътуващите по постоянен или настоящ адрес/.

800 българи, прибиращи се от чужбина, са преминали за денонощие на Дунав мост при Видин. Около 7 километра опашка от товарни автомобили, чакащи да влязат в България, е имало тази сутрин на румънска територия преди Дунав мост 2. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" след сигнали на шофьори за 40 километра опашка на границата. 

Разделят тежкотоварния трафик от и към Видин. Пренасочват движението от Видин към Монтана и в обратна посока за 2 дена, съобщиха от Агенция "Пътна инвраструктура". 

Шофьорите, на които утре им се налага да пътуват е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за снеговалеж, апелират от Агенция пътна инфраструктура. Прогнозата на метеоролозите е за виелици и снегонавявания по планинските проходи. В четири области - Монтана, Враца, Ловеч и Габрово, е определен оранжев код за опасно време и за значителни валежи. 

Проверяват аптеките за спекула във Видин. Втори ден служители от Отдел "Контрол и опазване на обществения ред", съвместно със служители от Районната здравна инспекция, Комисията за защита на потребителите и Икономическа полиция към Областната дирекция на МВР във Видин проверяват аптечната мрежа, съобразно разпореждане на Окръжната прокуратура в града за спекула в цените, съобщиха от Общината.

От Община Видин призовават гражданите да се възползват от електронните им услуги. Центърът за информация и услуги на гражданите на Община Видин продължава да работи в условията на обявеното извънредно положение във връзка с разпространението на коронавируса, при засилени противоепидемични мерки, припомнят от Общината.

Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин също е на разположение на хората, които са в нужда. Социалните работници са добровлци към социалния патронаж в града. 

Обявиха телефоните на Агенция "Социално подпомагане" в Област Видин. Във връзка с възникналата епидемична обстановка и въведеното извънредно положение в страната Агенция за социално подпомагане (АСП) разширява начините за достъп на гражданите до административните й услуги.

Пробата за коронавирус на възрастна пациентка, настанена за лечение в "МБАЛ - Мездра" е отрицателна, съобщиха от лечебното заведение. Става дума за 71-годишна жена с постоянен адрес в гр. Мездра, която се е завърнала в България на 9 март 2020 г. от рискова държава - Германия.

Най-късно до утре кметовете и кметските наместници в 23-те села на Община Монтана трява да оповестят спешни телефони за населените места. Това разпореди кметът Златко Живков във връзка със спешните мерки в борбата с коронавируса. Допълненията са на заповедта от 16 март.


Окръжна прокуратура – Монтана е извършила проверка на действията, предприети от органите на местната власт на територията на областта, против разпространението на вируса COVID-19. Тя е била осъществена в изпълнение на указанията на Върховна административна прокуратура, в рамките на надзора за законност, както и такива, дадени от Софийска апелативна прокуратура, съобщават от пресцентъра на институцията.

Без пазар на колите в Монтана.  Понеделник е пазарен ден за Монтана, но заради коронавируса и да се ограничи струпването на много хора на едно място, няма да работи. На пазара за коли, в близост до парк "Огоста", от цяла Северозападна България идват търговци и предлагат най-различни стоки, най-вече втора употреба.

Във връзка със спешните мерки срещу коронавируса, кметът на община Монтана Златко Живков, промени срока за премахването на незаконните гаражи и постройки. Удължаването на срока за събарянето на постройки, гаражи, павилиони и всякакви други незаконни постройки намиращи се на територията на Монтана е до 20 април. 

Минимална е снежната покривка във Враца, която натрупа през нощта. Между 2 и 5 сантиметра е бялата пелена в града и околните села. На най-много сняг се радват в планинските села Паволче, Челопек и Згориград. Има нова снежна покривка и в Балкана, но едва ли ще е в услуга на скиорите.

Увеличение на делата отчитат за миналата година от Административния съд във Враца. През миналата година в Административния съд във Враца са образувани 922 дела и заедно с останалите висящи към началото на периода 143 дела, общият брой дела за разглеждане през годината е 1 065, отчитат от институцията в анализа си за миналата година. 

Голяма е натовареността на магистратите в Административния съд във Враца, личи от годишния анализ на институцията. В Административен съд - Враца правораздават четирима съдии, от които един командирован и предвид броя на разгледаните дела през годината, действителната натовареност на един съдия е 23.15 дела на месец, а на база свършени тази натовареност е 19.09 дела. 

Врачанската библиотека и "Аз чета" представят писателката Нуша Роянова в онлайн среща. Детската писателка и художничка Нуша Роянова ще бъде специален гост на първото онлайн представяне на автор в инициативата #ВкъщиСъмИЧета, организирана от екипа на "Аз чета" - на 24 март, вторник, от 15:00 ч. 

Днес се отбелязва Световният ден на метеорологията. Чества се от 1961 г. На 23 март 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация .

Домашната дезинфекция на храните и кухненските площи не трябва да бъде пренебрегвана, съветва кулинарят Георги Николов от Фондация "Mate Kitchen". 

По повод 27 март - Международния ден на театъра и във връзка със създадената ситуация в страната, Драматичен театър - Монтана ще отбележи деня по нов начин, съобщиха от театъра. Публиката в града е свикнала, че на 27 март, всяка година, се играе едно от представленията на монтанския театър с вход свободен.

Продължава кампанията за Мартина от Берковица. Момиченцето се роди на 13.09.2019 г. едва 2080 грама. Скоро стана ясно, че страда от чернодробна недостатъчност. В Турция бяха направени две операции, които да предотвратят чернодробната трансплантация. За съжаление, очаквания резултат не е на лице и тази тежка интервенция ще тлябва да бъде направена, за да живее Марти. 

Успешно преминават онлайн обученията в Белоградчишко. Във връзка с въведеното извънредно положение в България училищата на територията на община Белоградчик успешно преминаха към дистанционна форма на обучение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30