Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нежеланите кучета - как се отнасяме към тях

Снимка: Натали Митова, личен архив

Натали Митова живее във видинското село Генерал Мариново. Преди няколко месеца й отровили 4 от кучетата, в момента се грижи за 6 малки кученца, които намерила изхвърлени, а преди дни чува как бият куче в двора на съседката. Сподели, че вече не иска да мълчи за агресията на хората над животните. На 20 март, към 8.00 часа, чува удари и пищене:

"Досетих се, че някой бие животно. Бързо изтичах натам, разкрещях се да спрат. В двора на съседката има стопанска постройка, стените са направени от летви, между които има разстояние и може да се вижда. Видях съседката и нейния племенник, бяха затворили едно куче и го биеха зверски. Развиках се, те спряха, разбягаха се, тя се прибра вътре, той си отиде в неговата къща- живее на друго място наблизо", спомня си Натали Митова.

Жената сигнализира на телефон 112:

"От полицията ми се обадиха след един час и казаха, да се обърна към кмета, защото те не могли да отделят патрулка. Кметът съдейства, доколкото можеше, но каза, че той единствено може да ги предупреди, а аз да се обърна към полицията. Никой не ми спомена, че има зоополиция, че може да се обърна към тях, че нещо ще се направи."

Заедно с представител на видинското сдружение за защита на животните, Натали Митова същия ден разговаря с племенника на съседката и жена му:

Снимка: Натали Митова, личен архив"Той така вся в тях респекта, който очаквах от полицията да направи и им обърна внимание, че това е престъпление и е наказуемо. Не може да се постъпва така с животните."

За случая жената е подала жалба в Община Видин. Там й обяснили, че ще я препратят на кметския наместник на село Генерал Мариново- Борислав Борисов.

"Ако пусне жалба, мога да ги предупредя повече да не правят такива работи. Нищо друго не мога да направя", обясни Борислав Борисов.


Явор Гечев е ръководител на отдел "Комуникации" в организацията за защита на животните "Четири лапи":

"Тъй като нашето законодателство прави разграничаване между нехуманно отношение към животно и изключителна жестокост, са размити малко и контролните функции. Моят съвет е в този случай да се обръщат хората към полицията, но да имат предвид, че ако няма нанесени тежки или трайни наранявания на животното, това няма да бъде класифицирано като престъпление и сигналът най- вероятно ще бъде препратен към Областната дирекция по безопасност на храните... Въпросът е да се разбере дали става въпрос за отказ от съдействие от полицията или оператор на телефон 112. Ако става въпрос за отказ от съдействие от страна полицията, сигналът трябва да бъде подаден към Областната дирекция по безопасност на храните в град Видин."


Снимка: WWFВ "Еко Свят" отделяме място и на предстоящото отбелязване на кампанията "Часът на Земята" през 2020 година.

Природозащитна организация WWF е съпричастна с международната криза, която засяга и страната ни. В тази връзка инициативата "Часът на Земята" ще бъде отбелязана при максимални мерки за сигурност. Организацията е поела ангажимента да предприеме всички необходими мерки за здравето на екипа, общностите и партньорите, с които работи. Ето защо всички активности към инициативата ще бъдат проведени изцяло в дигитална среда.

Тази година "Часът на Земята" мобилизира милиони хора да дадат своя глас за планетата. Всеки може да се включи в инициативата като посети едноименната онлайн платформа и подпише международната петиция "Глас за Планетата", която призовава за спешни действия за опазване на общия ни дом- планетата. Резултатите от нея ще бъдат представени по време на ключови глобални конференции през 2020 г.   

"Това е тринайстото отбелязване на "Часът на Земята" в световен мащаб и в България и навсякъде по света ще бъдат изгасени светлините между 20.30 и 21.30 часа. С този акт на изгасване на осветлението се надяваме да привлечем вниманието на обществеността върху това колко е важно в нашето ежедневие с някои дребни промени в навиците, как бихме могли да помогнем на планетата Земя и на самите себе си", каза Нели Дончева- ръководител на програма "Гори" във WWF.

От съображения за сигурност WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята от вкъщи, като на 28 март заедно с милиони съмишленици по света изключат светлините символично между 20.30 и 21.30 часа. През последните тринадесет години изгасването на светлините се превърна в международен символ в над 170 държави, който цели да привлече вниманието към необходимостта от спешни действия за бъдещето на планетата и човечеството. Още идеи как да отбележите Часа на Земята от вкъщи можете да намерите на wwf.bg/planet.

В условията на пондемия, пчелари от Враца отчитат ръст на продажбите от мед. Производителите увериха, че няма да увеличат цените въпреки повишения интерес. За полезните свойства на меда и пчелните продукти и за увеличеното им търсене, разказва пред кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова Даниел Ганчев- председател на общинското пчеларско дружество във Враца.
"Категорично няма да вдигнем цените. Аз като председател на общинския браншови пчеларски съюз съм предложил да се обърнем към Общината или в звеното "Социален патронаж" и да съберем известни количества мед от сърце и да подарим на възрастните хора, които имат нужда и нямат възможност да купуват витамини или някакви стимулатори", каза Даниел Ганчев.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10

Декоративни дръвчета - част от озеленяването на Видин

345 дръвчета са посадени във Видин след приключване на строителните дейности по централната градска част. От тях 202 са иглолистни и 143 са широколистни. С декоративен цъфтеж са 23. "Една част от видовете са предвидени да отговарят на критериите за алейни насаждения, тъй като са разположени като такива в пешеходната зона. Задават необходимата..

публикувано на 21.05.20 в 17:12

Ново село се връща към обичайното си ежедневие

Със заповед на кмета на община Ново село от 11 май 2020 г. бяха вдигнати нови забрани, с което животът в Ново село се връща постепенно в обичайното си русло. Все още купувачите влизат в магазините с маски един по един, но пред кафенетата вече се виждат групички хора – с чашка в ръка и все пак на известна дистанция. Досега в..

публикувано на 18.05.20 в 11:32

В „Музикална зона“ слушаме "Srebrna krila"

Днес ще се понесем на сребърните криле на хърватската поп- рок банда. "Srebrna krila" е сформирана е през 1978 година в Загреб. Популярна в цяла бивша Югославия, групата прави истински фурор и в България през 80- те години на миналия век. Солистът с дрезгав глас Владо Калембер е един от създателите на състава и любимец на всички жени. "Srebrna krila"..

публикувано на 18.05.20 в 09:42

"Неделник" от 17 май 2020 година

"Неделник" брой 309 е тук. Какво ли е общото между Видин, Париж и Коко Шанел? Това е Пелагия Видинска. Историята на Пелагия Видинска разказва пред Диана Цанкова от Радио България  Елица Павлович, автор на проекта "Будителките". Единин интересен разказ публикува в блога си роденият в монтанаското село Златия Александър Петров . Ето какво..

публикувано на 17.05.20 в 13:25