Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нежеланите кучета - как се отнасяме към тях

Снимка: Натали Митова, личен архив

Натали Митова живее във видинското село Генерал Мариново. Преди няколко месеца й отровили 4 от кучетата, в момента се грижи за 6 малки кученца, които намерила изхвърлени, а преди дни чува как бият куче в двора на съседката. Сподели, че вече не иска да мълчи за агресията на хората над животните. На 20 март, към 8.00 часа, чува удари и пищене:

"Досетих се, че някой бие животно. Бързо изтичах натам, разкрещях се да спрат. В двора на съседката има стопанска постройка, стените са направени от летви, между които има разстояние и може да се вижда. Видях съседката и нейния племенник, бяха затворили едно куче и го биеха зверски. Развиках се, те спряха, разбягаха се, тя се прибра вътре, той си отиде в неговата къща- живее на друго място наблизо", спомня си Натали Митова.

Жената сигнализира на телефон 112:

"От полицията ми се обадиха след един час и казаха, да се обърна към кмета, защото те не могли да отделят патрулка. Кметът съдейства, доколкото можеше, но каза, че той единствено може да ги предупреди, а аз да се обърна към полицията. Никой не ми спомена, че има зоополиция, че може да се обърна към тях, че нещо ще се направи."

Заедно с представител на видинското сдружение за защита на животните, Натали Митова същия ден разговаря с племенника на съседката и жена му:

Снимка: Натали Митова, личен архив"Той така вся в тях респекта, който очаквах от полицията да направи и им обърна внимание, че това е престъпление и е наказуемо. Не може да се постъпва така с животните."

За случая жената е подала жалба в Община Видин. Там й обяснили, че ще я препратят на кметския наместник на село Генерал Мариново- Борислав Борисов.

"Ако пусне жалба, мога да ги предупредя повече да не правят такива работи. Нищо друго не мога да направя", обясни Борислав Борисов.


Явор Гечев е ръководител на отдел "Комуникации" в организацията за защита на животните "Четири лапи":

"Тъй като нашето законодателство прави разграничаване между нехуманно отношение към животно и изключителна жестокост, са размити малко и контролните функции. Моят съвет е в този случай да се обръщат хората към полицията, но да имат предвид, че ако няма нанесени тежки или трайни наранявания на животното, това няма да бъде класифицирано като престъпление и сигналът най- вероятно ще бъде препратен към Областната дирекция по безопасност на храните... Въпросът е да се разбере дали става въпрос за отказ от съдействие от полицията или оператор на телефон 112. Ако става въпрос за отказ от съдействие от страна полицията, сигналът трябва да бъде подаден към Областната дирекция по безопасност на храните в град Видин."


Снимка: WWFВ "Еко Свят" отделяме място и на предстоящото отбелязване на кампанията "Часът на Земята" през 2020 година.

Природозащитна организация WWF е съпричастна с международната криза, която засяга и страната ни. В тази връзка инициативата "Часът на Земята" ще бъде отбелязана при максимални мерки за сигурност. Организацията е поела ангажимента да предприеме всички необходими мерки за здравето на екипа, общностите и партньорите, с които работи. Ето защо всички активности към инициативата ще бъдат проведени изцяло в дигитална среда.

Тази година "Часът на Земята" мобилизира милиони хора да дадат своя глас за планетата. Всеки може да се включи в инициативата като посети едноименната онлайн платформа и подпише международната петиция "Глас за Планетата", която призовава за спешни действия за опазване на общия ни дом- планетата. Резултатите от нея ще бъдат представени по време на ключови глобални конференции през 2020 г.   

"Това е тринайстото отбелязване на "Часът на Земята" в световен мащаб и в България и навсякъде по света ще бъдат изгасени светлините между 20.30 и 21.30 часа. С този акт на изгасване на осветлението се надяваме да привлечем вниманието на обществеността върху това колко е важно в нашето ежедневие с някои дребни промени в навиците, как бихме могли да помогнем на планетата Земя и на самите себе си", каза Нели Дончева- ръководител на програма "Гори" във WWF.

От съображения за сигурност WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята от вкъщи, като на 28 март заедно с милиони съмишленици по света изключат светлините символично между 20.30 и 21.30 часа. През последните тринадесет години изгасването на светлините се превърна в международен символ в над 170 държави, който цели да привлече вниманието към необходимостта от спешни действия за бъдещето на планетата и човечеството. Още идеи как да отбележите Часа на Земята от вкъщи можете да намерите на wwf.bg/planet.

В условията на пондемия, пчелари от Враца отчитат ръст на продажбите от мед. Производителите увериха, че няма да увеличат цените въпреки повишения интерес. За полезните свойства на меда и пчелните продукти и за увеличеното им търсене, разказва пред кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова Даниел Ганчев- председател на общинското пчеларско дружество във Враца.
"Категорично няма да вдигнем цените. Аз като председател на общинския браншови пчеларски съюз съм предложил да се обърнем към Общината или в звеното "Социален патронаж" и да съберем известни количества мед от сърце и да подарим на възрастните хора, които имат нужда и нямат възможност да купуват витамини или някакви стимулатори", каза Даниел Ганчев.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да не ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и..

публикувано на 15.01.21 в 11:05

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Човешките истории в "Махалата на совите"

В дните около новата година ми се ще духовното да е с нас. Може би то ще ни подкрепи в тези превратни и нестабилни времена, а може би ще ни даде и отговори. За това избрах в коледно-новогодишните седмици да споделя с вас разговора ми с писателя Горан Атанасов. Горан е преподавател по литература и мой колега и следя пътя му от години...

публикувано на 14.01.21 в 11:40

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36