Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Снимка: https://bg.wikipedia.org/Масови епидемии е имало и в миналото. Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.  Примери от първата половина на ХХ век, съхранени в Държавен архив- Видин, припомни Светлана Кръстева, началник на институцията:

"Със заповед от 13 ноември 1909 г. видинският кмет Димитър Балев,  разпорежда във връзка с разпространението на болестта скарлатина, всеки жител, щом забележи в децата си гърлобол, неразположеност, висока температура или изрив, веднага да съобщава в здравното заведение на общината. Най-голямата глоба грозяла ония, които не спазели заповедта. Налагане на карантина на домовете, в които има заразно болни, е най-честата мярка за ограничаване на разпространението на заразата. Сред документите на селски общински съвет Медовница са запазени актове, изготвени от общинския полицейски стражар, за глобяване на жители, които не са спазвали карантината, която пък им е наложена заради върлуваща през декември 1941 г. отново болест скарлатина. От 7 февруари 1931 г. с окръжно писмо видинската училищна инспекция информира всички училища на областта, че от 22 януари тежката форма на инфлуенцата се включва в списъка на заразните болести, подлежащи на задължитено съобщаване. Във връзка с това, се нарежда спрямо болните и съмнително болните от инфлуенца да се прилагат следните мерки: уединение на болния, по възможност в отделна стая, до окончателно спадане на температурата; поставяне, до колкото е възможно, на входната врата на заразеното жилище, предупредителен знак с название на болестта;  текущо да се обеззаразяват отделените секрети от гърлото и носа на болния. За здравите ученици и учители са препоръчани следните общи мерки за предпазване от заразата: хигиена на тялото, миене на ръцете преди ядене, чистота на зъбите и устата, проветряване на стаите, да се избягват посещения на болни или хора, които страдат наглед от невинна хрема или простуда и особено на места, където се събират много хора, като кина, театри и др." 

Според Светлана Кръстева, мерките, които са били предприемани при инфлуенцата през 1931 г. във Видин, са същите като сегашните срещу коронавируса. Въпросът е до колко се спазват?

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00