Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки по време на извънредното положение- у нас и в Италия

Ралица Ерик: В Италия паника няма, но хората ги е страх

4
Снимка: Личен архив


Пусти улици, затворени училища и магазини, неработещи кафенета, празни паркове... Към днешна дата гледката е нормална за всяка страна, попаднала в капана на пандемията от коронавирус. След Китай, сред най-засегнатите страни, с най-висока смъртност, е Италия. 

Ралица Ерик е от Видин, но от 20 години живее в малкото градче Санта Кристина е Бизоне, в централната част на Италия, на 30 км от Милано. Въпреки стряскащата статистика за страната, в градчето има само един смъртен случай- на възрастен човек. Говорим си за това как се е променил животът след въвеждането на извънредно положение:  

"Въведени са още по-строги мерки. Не можеш да излизаш от вкъщи, само ако имаш някаква нужда да си напазару̀ваш, да идеш до аптеката, и то само един член на семейството. Всички заведения са затворени, ресторанти и барове не работят.... Някои барове работят на половин работен ден, но продават само цигари и нищо друго. Работят само кварталните хранителни магазини и големите вериги, всякакви други магазини са затворени. Не се вижда абсолютно никой, от време на време някой, който разхожда куче, но не можеш да се отдалечиш повече от 200 метра от дома си. На работа можеш да ходиш, имаш декларация от работодателя и една друга декларация, която ти попълваш за това къде отиваш. Спазват се правилата, защото сега има и глоба,  в парка например, за хора които се събират или отиват да тичат има глоба 5000 евро. И сега все повече хора спазват правилата....


Ралица разказва, че както и в България, така и в Италия, всяка емисия новини започва с това колко са жертвиге,  каква е ситуацията:

"Даже вечер се прекъсват филмите и дават новини,, които информират. Преди всяка реклама има надписи, как трябва да се реагира на коронавируса, съобщава се, че трябва да се мият ръцете, че трябва да се спазва разстоянието на един метър един от друг, постоянно тече информация... В началото хората приемаха карантината на шега. Включително и аз в началото го взех лековато. Баровете си работеха, всичко си работеше нормално, сега е по-стегнато. Паника няма много, беше само първата седмица, но хората все пак си ги е страх."

Според Ралица, смъртността в Италия е висока, защото в малките градчета и по селата са останали повече възрастни хора. А според статистиките, раждаемостта е  малка, вече няма толкова големи фамилии.

 И в Италия, както и в България, в началото е имало истерия при пазаруването. И там, както и тук, в аптеките първо са свършили маските и ръкавиците. Сега нещата постепенно се нормализират. Младата жена работи във фабрика за моцарела, където също има извънредни мерки:


"Сега абсолютно всички използваме маски и ръкавици, когато си в залата за почивка, столовете са наредени на метър и нещо разстояние. Дори на кафе машината се спазва един метър разстояние, не може да седим близко и да си говорим, дезинфектанти навсякъде има, мерките се спазват. 

И тук първите няколко дена някои магазини се изпразниха, хората се биеха по магазините, за да си напълнят количките. В момента е по-спокойно, но опашки има.  И даже в големите хранителни вериги има страшни опашки, защото пускат по един човек, но не е като от началото, когато се изкупуваше всичко. Сега един път в седмицата можеш да идеш и да си напазару̀ваш съвсем спокойно. Магазините са си пълни, има си всичко. В нашата аптека веднага изчезнаха ръкавиците и маските. Веднага сложиха бележки на вратата, че са се изчерпали. В аптеката можеше да се влиза по един или двама човека, но сега никой не влиза в аптеката, продава се през гишето, което обикновено работи нощно време."


В градчето, в което живее Ралица, няма други българи, близките й живеят на 5 километра, но тя не ги посещава, чуват се само по телефона- от съображения за сигурност. .За нея най-важно е да се спазват мерките:  


ойто може да си седи в къщи, да го спазва, и да не се оплаква, че не може да излиза, защото в Италия жертвите стигат до 600 на ден. По-добре да си седим в къщи 15 или 20 дена, да се спре разпространението на вируса и после ще може да излизаме колкото си искаме." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50