Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мерки по време на извънредното положение- у нас и в Италия

Ралица Ерик: В Италия паника няма, но хората ги е страх

4
Снимка: Личен архив


Пусти улици, затворени училища и магазини, неработещи кафенета, празни паркове... Към днешна дата гледката е нормална за всяка страна, попаднала в капана на пандемията от коронавирус. След Китай, сред най-засегнатите страни, с най-висока смъртност, е Италия. 

Ралица Ерик е от Видин, но от 20 години живее в малкото градче Санта Кристина е Бизоне, в централната част на Италия, на 30 км от Милано. Въпреки стряскащата статистика за страната, в градчето има само един смъртен случай- на възрастен човек. Говорим си за това как се е променил животът след въвеждането на извънредно положение:  

"Въведени са още по-строги мерки. Не можеш да излизаш от вкъщи, само ако имаш някаква нужда да си напазару̀ваш, да идеш до аптеката, и то само един член на семейството. Всички заведения са затворени, ресторанти и барове не работят.... Някои барове работят на половин работен ден, но продават само цигари и нищо друго. Работят само кварталните хранителни магазини и големите вериги, всякакви други магазини са затворени. Не се вижда абсолютно никой, от време на време някой, който разхожда куче, но не можеш да се отдалечиш повече от 200 метра от дома си. На работа можеш да ходиш, имаш декларация от работодателя и една друга декларация, която ти попълваш за това къде отиваш. Спазват се правилата, защото сега има и глоба,  в парка например, за хора които се събират или отиват да тичат има глоба 5000 евро. И сега все повече хора спазват правилата....


Ралица разказва, че както и в България, така и в Италия, всяка емисия новини започва с това колко са жертвиге,  каква е ситуацията:

"Даже вечер се прекъсват филмите и дават новини,, които информират. Преди всяка реклама има надписи, как трябва да се реагира на коронавируса, съобщава се, че трябва да се мият ръцете, че трябва да се спазва разстоянието на един метър един от друг, постоянно тече информация... В началото хората приемаха карантината на шега. Включително и аз в началото го взех лековато. Баровете си работеха, всичко си работеше нормално, сега е по-стегнато. Паника няма много, беше само първата седмица, но хората все пак си ги е страх."

Според Ралица, смъртността в Италия е висока, защото в малките градчета и по селата са останали повече възрастни хора. А според статистиките, раждаемостта е  малка, вече няма толкова големи фамилии.

 И в Италия, както и в България, в началото е имало истерия при пазаруването. И там, както и тук, в аптеките първо са свършили маските и ръкавиците. Сега нещата постепенно се нормализират. Младата жена работи във фабрика за моцарела, където също има извънредни мерки:


"Сега абсолютно всички използваме маски и ръкавици, когато си в залата за почивка, столовете са наредени на метър и нещо разстояние. Дори на кафе машината се спазва един метър разстояние, не може да седим близко и да си говорим, дезинфектанти навсякъде има, мерките се спазват. 

И тук първите няколко дена някои магазини се изпразниха, хората се биеха по магазините, за да си напълнят количките. В момента е по-спокойно, но опашки има.  И даже в големите хранителни вериги има страшни опашки, защото пускат по един човек, но не е като от началото, когато се изкупуваше всичко. Сега един път в седмицата можеш да идеш и да си напазару̀ваш съвсем спокойно. Магазините са си пълни, има си всичко. В нашата аптека веднага изчезнаха ръкавиците и маските. Веднага сложиха бележки на вратата, че са се изчерпали. В аптеката можеше да се влиза по един или двама човека, но сега никой не влиза в аптеката, продава се през гишето, което обикновено работи нощно време."


В градчето, в което живее Ралица, няма други българи, близките й живеят на 5 километра, но тя не ги посещава, чуват се само по телефона- от съображения за сигурност. .За нея най-важно е да се спазват мерките:  


ойто може да си седи в къщи, да го спазва, и да не се оплаква, че не може да излиза, защото в Италия жертвите стигат до 600 на ден. По-добре да си седим в къщи 15 или 20 дена, да се спре разпространението на вируса и после ще може да излизаме колкото си искаме." 

Галерия

Вижте още

Пещера "Венеца" вече посреща посетители

Пещера "Венеца" край село Орешец, община Димово отново отвори врати и  вече посреща посетители. "Засега задължително влизането е с маски, все пак това е затворено пространство. Дезинфекцираме парапета, каските, които носят, всичко. Групите, които влизат, са от по 5 души. Това е, което спазваме като правила" , обясни Стела Борисова - един от..

публикувано на 04.06.20 в 17:00

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50