Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правата ни като пътници във връзка с COVID-19

Снимка: БГНЕС


Кризата с коронавируса несъмнено е променила много планове за пътувания. В момента голям брой страни от ЕС са въвели ограничителни мерки за борба с епидемията от Covid-19, включващи ограничения за пътувания, налагане на карантинни зони и пълно затваряне на региони.

Европейската комисия представи подробно напътствия, които целят да гарантират, че правата на пътниците се прилагат по един и същи начин на територията на страните от ЕС. Какви са правата ни, ако полетът е анулиран, не ни е позволено да пътуваме и имаме ли право на компенсации?

"Авиокомпаниите, които анулират полетите си, имат задължението във всички случаи да предложат на клиентите си избор между три алтернативи: възстановяване на заплатеното, пренасочване към друг полет при първа възможност или пренасочване на по-късна дата по избор на пътуващия. Ако изберете да пътувате при първа възможност, имайте предвид, че може да Ви се наложи да чакате дълго поради ограничения брой полети, които в момента се осъществяват вследствие на мерките на държавите в ЕС срещу вируса. Нека хората знаят, че авиокомпаниите имат задължение да предлагат безплатна храна, напитки и настаняване в хотел на онези пътници, които изберат при анулиране на полет да пътуват при първа възможност", разясни Биляна Църноречка, пресаташе в Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Пътниците имат право на компенсации, ако техният полет е анулиран по-малко от две седмици преди датата на заминаване, освен ако не са в сила "извънредни обстоятелства".

"Това изключение може да бъде приложимо в случая с епидемията от коронавируса, тъй като мерките на официалните власти възпрепятстват нормалната дейност на авиокомпаниите. Ако се откажете от пътуване по собствена инициатива, възможностите да си възстановите средствата зависят от условията, при които сте закупили билета си. Свържете се с авиокомпанията и потърсете информация".

В Европейския съюз всички, които пътуват със самолет, влак или кораб, разполагат с права като пътници и се ползват от защита.

Правилата за летищата задължават авиокомпаниите да изпълняват повечето си полети, отлитащи или кацащи на дадено летище. В противен случай те могат да загубят отредените им слотове през следващия летателен сезон. На 26 март Парламентът обсъди и гласува по предложение на Комисията за временно спиране на прилагането на тези правила, за да не бъдат принуждавани авиокомпаниите да изпълняват празни полети.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и изход на..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли в летния кинотеатър "Гъбите". Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на Белоградчишкото..

публикувано на 04.07.24 в 14:00

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59