Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн обучение по физическо във видинската математическа гимназия

3
Снимка: колаж Росен Ракаджиев

Всички предмети в училище се изучават дистанционно, това е факт. Как обаче се провеждат часовете по физическо възпитание и спорт? Това ще се опитаме да разберем с помощта на преподавателят по физическо във видинската  ППМГ "Екзарх Антим Първи" Росен Ракаджиев:


"Втора седмица сме принудени да провеждаме часа по физическо по един необичаен начин - в домашни условия. И нещо повече - на голяма дистанция един от друг, но бих казал, че се справяме отлично... Часът протича в постоянно  движение, има динамика. При създалата се ситуация на ограничено  движение и стоене вкъщи е необходима още повече физическа активност... Движението е много важно. Лека тренировка у дома ще ни помогне за  премахване на психическата умора и стреса. Какво правя аз в часа по физическо възпитание? Изпращам нагледни материали, описвам как точно да се изпълнят упражненията, давам указания, пускам клипчета... Може да се играят хора в домашни условия, аз го правя. А и хората са заложени в учебната програма. Музикалният съпровод е задължителен. На приятна музика по-лесно се случват нещата. Аеробика, танци. Даже и в училище си ги пускат. Някои у дома имат спортни уреди. Упражненията са - лицеви опори, коремни преси, подскоци, бягане на място. Може да се използват и помощни уреди -  стол, топка, стена. Тази седмица аз предложих на моите ученици един много хубав комплекс от 16 упражнения за работа със стол. Важна е предварителната подготовка за часа, инструктаж. Най-добре е на отворен прозорец или на двора."    

 

Дванайсетокласникът Денис Димитров, който е активен млад човек и обича спорта, смята, че часовете по физическо възпитание и спорт са важни: 


"В началото доста ми беше притеснено, не знаех как ще стават нещата.  Защото физическото ми е един от най-любимите предмети след математиката. Като дойде време за часа, господинът започна да праща упражнения, много добре се адаптирах. В началото ми беше малко трудно, самичък, понеже съм свикнал той да ръководи нещата в час. Днес имахме физическо, кардио. Аз живея в Димово и  на двора тренирам - кардио, клякания, загрявки, лицеви опори, коремни преси. Обичам да ходя на фитнес, но сега няма как. Все още не се е случвало да си пускаме камери, изпращаме си снимки.Справяме се. Хубавото е, че ставам по-късно. Лошото е, че седя много на компютъра, докато имаме часове."

Галерия

Вижте още
Милена Георгиева, учител по български език и литература

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева"

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева" така се нарича видеофилмът, който  преподавателят по български език Милена Георгиева публикува във фейсбук страницата на ППМГ" Екзарх Антим Първи" Видин. Видеото е вид откровение и обобщение на изминалите пет училищни  години в часовете по български.   Милена Георгиева разговаря с..

публикувано на 02.06.20 в 16:05
Филип Филипов в образа на Христо Ботев

Филип Филипов: Ботев е България

Всяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица".  Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани, както и граждани, които имат желанието и волята  да изминат 120 - километровия  път от Козлодуйския..

публикувано на 02.06.20 в 16:00

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

В българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия начин да се свърже практиката в предприемачеството с теоретичните знания от училището или..

публикувано на 02.06.20 в 14:50

Безплатна ваканция за деца, които никога не са ходили на море

Почивка на българското Черноморие в Поморие за деца, които никога не са ходили на море, осигурява фондацията "Ако си дал". Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци. Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън България. Според него, в България около 40% от хората са бедни. Прави това, защото така се чувства..

публикувано на 02.06.20 в 14:30

Отново на детска градина

Детските градини във Видин отвориха врати за своите възпитаници. Вече втори ден децата посещават детските заведения при специални мерки. 19 деца от предварително заявените 25 посещават ДГ "Желязко Поп Николов" и филиала в село Градец  - каза директорът Васка Здравкова: "Да втори ден е откакто започнахме работа след дългия период, в който..

публикувано на 02.06.20 в 14:10

Има ли разцепление в ГЕРБ Видин

48 от членовете на ГЕРБ във Видин са подали заявления за напускане през последните седмици . Сред тях са предишният кмет на общината Огнян Ценков, Албена Георгиева, която беше областен управител, както и общинският съветник Калин Каменов. Според областния координатор, депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, напусналите са по-малко, защото петима от..

публикувано на 01.06.20 в 17:20

Онлайн курс за млади магьосници започва във Враца

Ще има ли скоро мистър Сенко заместници сред младежите във Враца и къде се крие магията? Това ще се разбере в края на юни, когато ще приключи курсът за магьостици- онлайн-инициатива на Младежкия център във Враца. Курсът ще се води от Маг Теос - Тодор Славов. Поводът е 1 юни - Деня на детето.  През целия месец юни ще бъдат излъчени четири видео урока..

публикувано на 01.06.20 в 16:40