Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мъж с COVID-19 тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките

Снимка: Радио ВИДИН

Мъжът с положителна проба за коронавирус, настанен в болницата в Монтана, е пастор в един от ромските квартали в Лом. Пътувал е във Франция и Германия. "Тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките", разказа д-р Илияна Събчева, началник на отделението по инфекциозни болести в монтанската болница:

"Този мъж успя да излъже всички медицински работници. Той обясни, че си живее в Лом, няма никакъв контакт с чужбина и ние на драго сърце го приехме, след като пулмолозите отказаха да го приемат. Той е с тежка пневмония, взехме секрет за изследване в София, както правим при всички съмнителни, защото идва от епидемично огнище в Лом. В последствие разбираме, че този човек е пастор в евангелистка църква, непрекъснато излиза в чужбина, целият февруари е бил в Германия, върнал се в България, а след това на трети или четвърти март заминава за Франция, където имало евангелистки събор. От средата на март е с много висока температура, посещава личния лекар два пъти, лекуван е вкъщи с антибиотици, тъй като не е имал осигуровки. След като състоянието не се подобрява, личният лекар решава да направи рентгенова снимка, на която ясно се вижда пневмонията."

Мъжът решил да отиде в медицински център в Монтана със собствената си кола, заедно с брат си и неговата съпруга.

"Отива при пулмолога без въобще да го предупреждава за тези излизания в чужбина. Той го преглежда и решава да го хоспитализира в пулмологично отделение. Пациентът идва до тук- до пулмологията, там колежката се усъмнява за коронавирус. Обади ни се на нас, приехме го, за да го изолираме. На следващия ден в късния следобед ни се обадиха, че резултатът му е положителен. Беше в тежко състояние- двигателна недостатъчност, температура, кашлица, отпаднал. В момента е на кислород, на три антибиотика, вливания. Вече е много добре. Още на следващия ден състоянието му се подобри значително. Обидени сме обаче от факта, че ни излъга. Постъпи едва ли не, като убиец."

Преди да отиде в болницата пациентът е пазарувал в хранителен магазин, ходил е и в данъчното, за да си плати осигуровките. В медицинския център, който е посетил, също е имало много чакащи хора за преглед

така е разнесъл заразата, че просто сме на тръни какво ни чака в следващите седмици, дори и месец, защото инкубацията е до 28 дни", добави д-р Събчева.

Не е ясно с колко души е контактувал мъжът с положителна проба.

Вижте още

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10