Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видинските математици готови за Национална олимпиада по биология

Снимка: ППМГ "Екзарх Антим Първи" ВидинШестима са  учениците от Видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I“, които  се класираха за Националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование. Тази година успехът е забележителен, защото Видин има класирани ученици в четири от петте възрастови групи на олимпиадата. Зад високите постижения на учениците стоят учителите Цецка Асенова и Мануела Живкова. Нивото на знания в националните олимпиади е на много високо ниво и е тест за знанията на  учениците - каза преподавателят Мануела Живкова:


"Ние от години участваме в тази олимпиада в Националния кръг. До трима класирали се сме имали досега, но като тази година такъв голям успех не сме имали. Участието на децата е важно за техните амбиции и желание, с което те работят допълнително. МОН има един много добър проект, който финансира извънкласни занимания, който финансира талантливи ученици. От години работим по този начин. Последните години само нашата гимназия представя града ни на такъв висок форум... Една част от децата сами се мотивират, имат интерес към биологията и много обичат  предизвикателствата, защото материалът е изключително  тежък. Други успяваме да ги мотивираме в часовете по биология като представяме нещата по интересен начин. При нас вече няма биологична паралелка, но се оказва, че в други  паралелки има ученици с интерес към биологията и желание  да се състезават на това високо ниво."


Радослав Попов
е деветокласник и се класира на трета поредна олимпиада по биология. Талантливият ученик е с осми резултат от 16 допуснати ученици от страната:


"Биологията е един от предметите, които много ми харесват, имам интерес към него и усещам, че ми идва отвътре да се занимавам с него. И затова си казвам:"Защо да не участвам, да си премеря силите с други участници, да видя докъде мога да стигна, до кой кръг, дали мога да стигна до национално ниво и полагам усилия. Искам да имам някакво постижение и се готвя сериозно, за да имам добър резултат. Основно се фокусирам върху биологията и английския език. ..там ми върви най-много. Но това не идва изведнъж, говорим за месеци системна подготовка, нужно е упоритост.  До известна степен съжалявам за това, че няма да има национална олимпиада, защото участието ми в нея ме обогатява и винаги научавам нещо ново."


Дванадесетокласникът Димитър Митков за втора поредна година се класира за националната олимпиада, в най-голямата възрастова група 11-12 клас. Ученикът, който е в паралелка с профил "Природни науки“ се класира и за националния кръг на още една олимпиадата - по химия и опазване на околната среда:


"Трябва да се полагат много усилия и да се учи. Трябва постоянство и труд, в крайна сметка това ще ти се отплати. Жалко е, че се отменят олимпиадите... Участието в тях  дава ясна преценка къде си ти, и също така възможност за сприятеляване с много хора."

 

Анна-Мария Дамянова е в 11. клас, тя също е класирана за националната олимпиада по биология:


"Този резултат е вследствие на много усилия и трябва да имаш доста познания, това се постига с много учене. Биологията за мен е по-специална, решила съм да стана лекар, когато си решил, че искаш това трябва да прецениш всичко и рисковете. Човек трябва да се научи да се приспособява и да се справя с трудностите, които се появяват на пътя му. В този момент е най-важно да сме заедно, за да успеем."

 
В групата на десетокласниците се класира Рая Христова, а при седмокласниците има двама класирани ученици от общо 26 допуснати за цялата страна - Николай Евгениев, който е със седми резултат и Цветослав Попов.Вижте още

Кампания събира книги за читалищата във Видинско

Кампания по спасяване на стари книги ще направи своя рестарт в началото на месец юни във Видин. Заради извънредното положение инициативата временно бе преустановена, но с отпадането на противоепидемичните мерки събирането на книги за читалищните библиотеки се предвижда да продължи, обясни организаторът Теодосия Микова: "Поради стеклите се..

публикувано на 28.05.20 в 10:26

В "Музикална зона" на 28 май 2020 слушаме Джими Коб

На 24 май, на 91-годишна възраст от този свят си отиде американският джаз барабанист Джими Коб, известен най-вече като член на Първия велик секстет на Майлс Дейвис. Обръщаме внимание на негови работи с Дейвис, с Уинтън Кели, с The Great Jazz Trio на Ханк Джоунс, на два от квартетите му – с китариста Майк Стърн и с китариста Алесио Менкони...

публикувано на 28.05.20 в 09:00

Изложбата "Карантинно творчество" в галерия "Поломие"

Художници представят изложбата "Карантинно творчество" в художествена галерия "Поломие" в Лом. Със свои работи, създадени по време на извънредното положение, участват 11 творци, сред които трима ученици. Идеята дава художникът Кирил Апостолов: "Решихме, че може да си направим малка изложба и колегите се отзоваха, дадоха по две- три..

публикувано на 27.05.20 в 16:10

Ентусиаст от Козлодуй ще премине по пътя на Ботевата чета

Тази година трябваше да се проведе 74-тият Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица, 2020". Въведените мерки против разпространението на COVID-19 осуетиха провеждането на похода.   Ботевите поклонници обикновено са ученици, но се включват и туристи-ветерани, граждани, които имат желанието и волята да изминат пътя..

публикувано на 27.05.20 в 16:08

Междублокова градина краси центъра на Монтана

Градина, създадена и поддържана от граждани, с най-разнообразни по вид растения, краси центъра на Монтана в района на булевард "Стамболийски".  Автори и създатели на райския кът   са Огнян Цветков и негови съседи:   "Градината се намира на булевард "Стамболийски 34" и се поддържа отпреди 20 години. Тогава започна това начинание...

публикувано на 27.05.20 в 15:40

Отличие за Наталия Георгиева от международен фестивал за поезия

Доктор по наказателно право от Лом спечели международна награда за поезия. Наталия Георгиева е отличена за "Най-добър международен поет" от журито на фестивала "Литературни искри" в Гостивар, Северна Македония. Наградата е за стихотворението "Откровение", обясни авторката: "Конкурсът е международен, в него взеха участие тази година..

публикувано на 27.05.20 в 15:04

Симфониета Видин се завръща с концерта "Отново заедно"

Симфониета Видин се завръща пред своята публика след двумесечния период на извънредното положение с  концерта  "Отново заедно".  Заради противоепидемичните мерки, концертът утре вечер ще бъде на откритата сцена в крепостта "Баба Вида", обясни директорът на институцията Мирослав Кръстев: "Да, това е първият ни концерт след два месеца и нещо..

публикувано на 27.05.20 в 15:00