Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските математици готови за Национална олимпиада по биология

Снимка: ППМГ "Екзарх Антим Първи" Видин



Шестима са  учениците от Видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I“, които  се класираха за Националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование. Тази година успехът е забележителен, защото Видин има класирани ученици в четири от петте възрастови групи на олимпиадата. Зад високите постижения на учениците стоят учителите Цецка Асенова и Мануела Живкова. Нивото на знания в националните олимпиади е на много високо ниво и е тест за знанията на  учениците - каза преподавателят Мануела Живкова:


"Ние от години участваме в тази олимпиада в Националния кръг. До трима класирали се сме имали досега, но като тази година такъв голям успех не сме имали. Участието на децата е важно за техните амбиции и желание, с което те работят допълнително. МОН има един много добър проект, който финансира извънкласни занимания, който финансира талантливи ученици. От години работим по този начин. Последните години само нашата гимназия представя града ни на такъв висок форум... Една част от децата сами се мотивират, имат интерес към биологията и много обичат  предизвикателствата, защото материалът е изключително  тежък. Други успяваме да ги мотивираме в часовете по биология като представяме нещата по интересен начин. При нас вече няма биологична паралелка, но се оказва, че в други  паралелки има ученици с интерес към биологията и желание  да се състезават на това високо ниво."


Радослав Попов
е деветокласник и се класира на трета поредна олимпиада по биология. Талантливият ученик е с осми резултат от 16 допуснати ученици от страната:


"Биологията е един от предметите, които много ми харесват, имам интерес към него и усещам, че ми идва отвътре да се занимавам с него. И затова си казвам:"Защо да не участвам, да си премеря силите с други участници, да видя докъде мога да стигна, до кой кръг, дали мога да стигна до национално ниво и полагам усилия. Искам да имам някакво постижение и се готвя сериозно, за да имам добър резултат. Основно се фокусирам върху биологията и английския език. ..там ми върви най-много. Но това не идва изведнъж, говорим за месеци системна подготовка, нужно е упоритост.  До известна степен съжалявам за това, че няма да има национална олимпиада, защото участието ми в нея ме обогатява и винаги научавам нещо ново."


Дванадесетокласникът Димитър Митков за втора поредна година се класира за националната олимпиада, в най-голямата възрастова група 11-12 клас. Ученикът, който е в паралелка с профил "Природни науки“ се класира и за националния кръг на още една олимпиадата - по химия и опазване на околната среда:


"Трябва да се полагат много усилия и да се учи. Трябва постоянство и труд, в крайна сметка това ще ти се отплати. Жалко е, че се отменят олимпиадите... Участието в тях  дава ясна преценка къде си ти, и също така възможност за сприятеляване с много хора."

 

Анна-Мария Дамянова е в 11. клас, тя също е класирана за националната олимпиада по биология:


"Този резултат е вследствие на много усилия и трябва да имаш доста познания, това се постига с много учене. Биологията за мен е по-специална, решила съм да стана лекар, когато си решил, че искаш това трябва да прецениш всичко и рисковете. Човек трябва да се научи да се приспособява и да се справя с трудностите, които се появяват на пътя му. В този момент е най-важно да сме заедно, за да успеем."

 
В групата на десетокласниците се класира Рая Христова, а при седмокласниците има двама класирани ученици от общо 26 допуснати за цялата страна - Николай Евгениев, който е със седми резултат и Цветослав Попов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28