Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Масово отлагане на сватби и кръщенета във Видинско

Снимка: БГНЕС

Извънредните мерки, наложени поради опасността от зараза с коронавирус повлияха и на сватбите във Видин. В ритуалните зали се допускат само младоженците, кумовете и фотограф и въпреки, че сключването на граждански брак не е забранено, голяма част от ритуалите бяха отложени. Четири пъти са намалели сватбите във Видин за последния месец, от влизането в сила на извънредното положение,  в сравнение със същия на миналата година. Ако през март 2019 година сватбите са били 16, сега са се състояли 4 - каза Станимира Манджукова, младши експерт "Актосъставяне" в община Видин


Светла Лозанова, която работи като фотограф във Видин за месец април е имала пет записани сватби, споделя, че сега в условията на ограничения, официалните церемонии и тържествата са отменени и се изчакват по-добри времена за празненства и събирания.


"Положението не е цветущо, април месец щеше да е един много силен месец за мен, трябваше да заснема пет сватби и около 7-8 кръщенета, но клиентите ги отмениха, презаписаха след юни месец, септември, останалите предпочетоха да оставят събитията за другата година. Хубавото е,  че не ги отменят. Сложно е положението... Абитуриентските балове също са тема, която не сме засягали и трябва да се вземе някакво решение след карантината. Вече трябваше да съм започнала работа по проекта за абитуриентите. Пак си мисля, че с общи усилия, с разбиране от всички страни нещата ще се случат. Срещнах разбиране в лицето на моя хазяин, той ми намали наема. В такива времена проличават истинските хора, човеците… Вложих много средства в декорите за Великден, но всичко пропадна…“, обяснява Светла Лозанова. Тя смята, че през летния сезон ще се осъществят по-големия брой тържества и допълва, че всичко ще се случва в крачка и ще се решава на момента, колкото и да е необичайно.


Моника Джерманова от Видин има записан час в ритуалната зала за сключване на граждански брак за 2 май, но с бъдещият ѝ съпруг са решили да отложат събитието и да изчакат  по-благоприятен момент:


"Ако всичко беше наред на 2 май щях да бъда Станиславова, но удължиха карантината и просто няма как да се случи. Всичко бяхме нагласили – и ритуална зала, заведение, фотограф, диджей, украса, всичко беше подготвено да стане… И сега сме в застой, чудим се какво да правим, коя дата да изберем, никой не ти дава дългосрочна информация. За 130 души бяхме планирали. Моите близки са в чужбина, ако решат да дойдат трябва да са под карантина и няма как…  Да видим как ще се развият нещата до 13 май и да решим да изместим датата.  Искаме да се състои както трябва  или изобщо да не се прави. Искаме роднините да са с нас, това е момент, когато родителите трябва да са с нас, за подкрепа, за присъствие, за всичко. Ние се шегуваме, че ни трябва време да обмисляме, но  вече имаме дете и няма къде да бягаме..“


 
За месец май записаните сватби в община Видин  са 5, за месец юни - 10 , но все оща няма сигурност дали ще се проведат . Вече се записват дати за подписване на граждански брак  за 2021 година.
Вижте още

Жители на Ботево: Дъждовни води заливят домовете ни

Жителка на видинското село Ботево сигнализира за проблем със събирането и отвеждането на дъждовните води, от които са засегнати частни къщи. Наследственият й имот се намира в най-ниската част на селото, където се събира дъждовната вода от 5-6 улици, от площада и най-вече от пътя Видин-София. Светлана Глазер пише: "Преминаващи с висока скорост..

публикувано на 03.06.20 в 16:31

Английски език- най-предпочитана втора матура

Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет . В цялата страна до изпита бяха допуснати 37 116 зрелостници. Най-много от тях са избрали английски език - 11 000. На второ място е биологията, предпочитана от почти 9 000 младежи. Във Видин 156 зрелостници се явиха на изпит по английски език . Ето..

публикувано на 03.06.20 в 15:39
Милена Георгиева, учител по български език и литература

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева"

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева" така се нарича видеофилмът, който  преподавателят по български език Милена Георгиева публикува във фейсбук страницата на ППМГ" Екзарх Антим Първи" Видин. Видеото е вид откровение и обобщение на изминалите пет училищни  години в часовете по български.   Милена Георгиева разговаря с..

публикувано на 02.06.20 в 16:05
Филип Филипов в образа на Христо Ботев

Филип Филипов: Ботев е България

Всяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица".  Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани, както и граждани, които имат желанието и волята  да изминат 120 - километровия  път от Козлодуйския..

публикувано на 02.06.20 в 16:00

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

В българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия начин да се свърже практиката в предприемачеството с теоретичните знания от училището или..

публикувано на 02.06.20 в 14:50

Безплатна ваканция за деца, които никога не са ходили на море

Почивка на българското Черноморие в Поморие за деца, които никога не са ходили на море, осигурява фондацията "Ако си дал". Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци. Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън България. Според него, в България около 40% от хората са бедни. Прави това, защото така се чувства..

публикувано на 02.06.20 в 14:30

Отново на детска градина

Детските градини във Видин отвориха врати за своите възпитаници. Вече втори ден децата посещават детските заведения при специални мерки. 19 деца от предварително заявените 25 посещават ДГ "Желязко Поп Николов" и филиала в село Градец  - каза директорът Васка Здравкова: "Да втори ден е откакто започнахме работа след дългия период, в който..

публикувано на 02.06.20 в 14:10