Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пациент с коронавирус от Видин, без симптоми, недоумява защо не може да е на домашно лечение

3
Снимка: Анжела Каменова


Вторият пациент от област Видин с доказан COVID-19 потърси Радио Видин за съдействие. Иван Евстатиев от Дунавци твърди, че е напълно излекуван, без никакви симптоми, но въпреки това е подложен на стационарно лечение в изолатора на видинската болница (бившето Инфекциозно отделение), по препоръка на Регионалната здравна инспекция. Той смята, че там има по-голяма опасност да се разболее от нещо, отколкото ако е под домашна карантина


"Една неуредия се случва. Аз съм тук от петък. Преди това, миналата седмица, лека температура поддържах. За по-сигурно, с личната лекарка говорих, дойдох тук в болницата, взеха ми проби, пращаха ме на рентген, нямам никакви странични заболявания, дробовете ми са добре, всичко нормално и се прибрах. След това се обадиха от РЗИ и казаха, че за предпочитане е да съм тук, защото, ако стане нещо, имат апарати за включване и т.н. Аз се зачудих, но отидох. Взеха ми пак проба - от петък до днес за тази проба питам постоянно докторите, никой нищо не ми казва, не знаят. В момента никакви лекарства не пия и докторът ми казва, че днес ще ме изпишат.  И преди половин час някъде дойде една жена и ми каза, че от РЗИ-то са се обадили и трябва да ми вземат още една проба. Направо ми запалиха главата. Те са на 100 метра от мен и 5 дена не могат да дойдат да ми вземат още една проба, въпреки че те в петък ми взеха. Първата проба, която казаха, че демек е положителна, може и така да е, може и да е положителна, може и да е сгрешена, но аз нищо не чувствам, нищо ми няма, просто отчитат някаква дейност ли? Аз не виждам смисъл да седя тук. Тук по-скоро мога да се разболея или ако съм бил болен, аз съм го прекарал вече това."

"Пациентът е докаран миналата седмица и е лекуван. Вече няма сиптоматика, но за да бъде изписан, трябва да му се вземе нова проба и тя да е отрицателна"- каза директорът на Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Венцислав Владински. Уточни, че регламентът, спуснат от София, е такъв и трябва да се спазва, но лекарят, който е лекувал настанения в отделението мъж не го е знаел.

Целия разговор с Иван Евстатиев може да чуете в звуковия файл

Галерия

Вижте още

Жители на Ботево: Дъждовни води заливят домовете ни

Жителка на видинското село Ботево сигнализира за проблем със събирането и отвеждането на дъждовните води, от които са засегнати частни къщи. Наследственият й имот се намира в най-ниската част на селото, където се събира дъждовната вода от 5-6 улици, от площада и най-вече от пътя Видин-София. Светлана Глазер пише: "Преминаващи с висока скорост..

публикувано на 03.06.20 в 16:31

Английски език- най-предпочитана втора матура

Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет . В цялата страна до изпита бяха допуснати 37 116 зрелостници. Най-много от тях са избрали английски език - 11 000. На второ място е биологията, предпочитана от почти 9 000 младежи. Във Видин 156 зрелостници се явиха на изпит по английски език . Ето..

публикувано на 03.06.20 в 15:39
Милена Георгиева, учител по български език и литература

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева"

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева" така се нарича видеофилмът, който  преподавателят по български език Милена Георгиева публикува във фейсбук страницата на ППМГ" Екзарх Антим Първи" Видин. Видеото е вид откровение и обобщение на изминалите пет училищни  години в часовете по български.   Милена Георгиева разговаря с..

публикувано на 02.06.20 в 16:05
Филип Филипов в образа на Христо Ботев

Филип Филипов: Ботев е България

Всяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица".  Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани, както и граждани, които имат желанието и волята  да изминат 120 - километровия  път от Козлодуйския..

публикувано на 02.06.20 в 16:00

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

В българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия начин да се свърже практиката в предприемачеството с теоретичните знания от училището или..

публикувано на 02.06.20 в 14:50

Безплатна ваканция за деца, които никога не са ходили на море

Почивка на българското Черноморие в Поморие за деца, които никога не са ходили на море, осигурява фондацията "Ако си дал". Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци. Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън България. Според него, в България около 40% от хората са бедни. Прави това, защото така се чувства..

публикувано на 02.06.20 в 14:30

Отново на детска градина

Детските градини във Видин отвориха врати за своите възпитаници. Вече втори ден децата посещават детските заведения при специални мерки. 19 деца от предварително заявените 25 посещават ДГ "Желязко Поп Николов" и филиала в село Градец  - каза директорът Васка Здравкова: "Да втори ден е откакто започнахме работа след дългия период, в който..

публикувано на 02.06.20 в 14:10