Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 7 април 2020 година

Снимка: Иванка Петрова

На 7 април отбелязваме Световния ден на здраветоЛекарите в Белоградчик се връщат на работа, пациенти с коронавирус ще се насочват към Видин и Монтана. В лечебното заведение ще приемат пациенти с други заболявания, каза след среща с министъра на здравеопазването председателят на Общинския съвет Боян Минков.


8 души, контактували с пастора от Лом са поставени под карантина. Мъжът с коронавирус се лекува в инфекциозно отделение на болницата в Монтана от миналия вторник. Прокуратурата проверява случая.


Втора положителна проба на коронавирус във Враца. Майката на заразения с Covid-19  мъж от врачанския квартал Бистрец е дала положителна проба за коронавирус.


Изплащането на пенсиите за април започна от днес. Заради извънредното положение изплащането на пенсиите през април ще продължи до 23-ти, като в пощенските клонове са организирани т. нар. "зелени коридори", в които до 12 часа приоритетно ще се обслужват хора в пенсионна възраст. Взети са мерки за безопасност при раздаването на пенсиите във Враца. В пощенските клонове със специална маркировка са оказани местата, на които пенсионерите могат да чакат на безопасно разстояние един от друг. Доброволци раздават безплатни маски на пенсионерите, които нямат.


Лекарства за хронично болни- само срещу рецепта дават видински фармацевти. Това е напълно нормална практика и тя е задължителна от доста време, поясни д-р Емил Мушанов, общопрактикуващ лекар от Видин.


Започна раздаването на хранителни пакети на лица от Патронажната грижа. До края на седмицата близо 260 крайно нуждаещи се жители на Враца и населените места на общината ще получат безвъзмездно хранителни продукти. Даренията са част от кампанията на Община Враца и Сдружение „Аз Обичам Враца“, в рамките на която местни фирми и граждани даряваха хранителни продукти.  


Първите 10 доброволци в община Лом започнаха да помагат на самотноживеещи и трудноподвижни хора, които не са обхванати от патронажната грижа. Те купуват храна, лекарства, продукти от първа необходимост и са в постоянна връзка с крайно нуждаещите се по време на извънредното положение.


Областният съвет на Български Червен Кръст - Видин направи извънредна акция на хранителни продукти по линия на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. Остатъчните количества от храните, раздавани на бенефициентите по програмата се раздават по списъци, определени от Агенцията за социално подпомагане, на база лица над 65 годишна възраст, самотни, социално слаби с чужда помощ. Пакетите включват 16 вида пакетирани хранителни продукти.


Над 4000 души са подали данъчни декларации във Видин и Монтана. 80 % от декларациите подадени по електронен път.
Почти 2 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от офиса на Национална агенция за приходите във Видин. В Монтана 2366 от документите са постъпили в офиса на агенцията.


Почти тройно са се увеличили безработните във Видин. 435 са новорегистрираните безработни от 13 март до 03 април в област Видин. 66% от тях при регистрацията си са заявили, че са освободени от работа поради кризата с коронавируса, съобщават от Дирекция "Бюро по труда" - Видин. Освободените са били заети предимно като сервитьори и готвачи, показа анкета на радио Видин.


Главният виросолог в Националния оперативен професор Тодор Кантарджиев днес провери организацията на общинския пазар в Монтана. Причината за посещението е заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждане на строги мерки във фермерските пазари от началото на сезона. Той даде точни указания къде да бъдат поставени маркерите за преминаване, информационните табели и как да се увеличи дистанцията между търговците.


Със заповед на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков се възобновява дейността на местното тържище, считано от утре, 8.04.2020 г. Решението за затварянето му от 19.03.2020 г. е част от превантивните мерки, които Община Видин предприе във връзка с борбата срещу разпространението на COVID-19 и в условията на обявеното извънредно положение в цялата страна.


Освобождават от наем засегнати от кризата търговски обекти в Мездра. Председателят на ОбС Мездра насрочи заседание на 09.04.2020 година /четвъртък/ от 16.00 часа с Проект за дневен ред от 28 точки. 


При засилени мерки за дезинфекция проведе заседанието си Общинският съвет в Ружинци. На него не присъстваха кметове на населени места и кметски наместници, каквато е била практиката до сега. Дадено е предварително съгласие за изработване на подробен устройствен план на имоти частна общинска собственост за нуждите на кариера за добив на строителни материали в местността "Бела стена“ край Ружинци, която в бъдеще ще осигури работни места, каза кметът на общината Александър Александров.


Продължава пролетното почистване на уличната мрежа и кварталите на град Видин. В момента се коси по булеварда на града. Улиците се дезинфекцират с препарата и белина.


От Община Враца съобщават за предстоящо провеждане растителнозащитни дейности. Дезинфекция и дезинсекция на площите ще има на 9 и 10 април.  Местностите, които ще бъдат обработени против плевели са - „Басак“ и „Сливова“, с обща площ от 400 дка. Карантинният период след третирането ще е 35 дни.


Масово мият улиците в Монтана. Това е един от елементите на пролетното почистване на града, съобщи кметът Златко Живков. През почивните дни екипите на общинското предприятие "Чистота” са работили извънредно за почистване на сметища в различни райони на града и селата.


В по-специфична обстановка, заради извънредното положения в България, ще посрещнем най-големите християнски празници Цветница, Страстната седмица и Възкресение Христово. Въведени са специални мерки от Светия синод, с цел безопасността на миряните, обяви Видинският митрополит Даниил.Кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов издаде заповед за въвеждането на предпазни мерки
във връзка с предстоящите празници Цветница и Великден.


Във Враца стартира съвместна кампания на Регионалното управление на образованието, група общински съветници и отборът по стрийт фитнес "Bulgarian Bulls" - "Спортувай вкъщи".


14-годишен е грабителят, пребил от бой възрастна жена за 40 лева, златен пръстен и мобилен телефон. Това стана ясно на извънреден брифинг на полицията и прокуратура във Враца. Извършителят бе задържан от полицията часове след инцидента.

Вижте още

Подписка за ремонт на пътя Лом-Козлодуй събират в двата града

Подписка с искане за цялостен ремонт на републиканския път II -11 Лом - Козлодуй събират жители на двата града. Гражданската инициатива е провокирана от лошото състояние на пътя, обясни Наталия Стефанова, жител на Лом: "Чух се с мои колеги от Община Козлодуй, при тях стартира тази инициатива съвсем наскоро по желание на жителите, защото пътят..

публикувано на 06.06.20 в 17:29

Вдигат макет на "Аполо 11" в родната къща на Виден Табаков в Стакевци

15-метров макет на "Аполо 11" ще посреща посетителите в бъдещия музей на почетния професор на НАСА Виден Табаков в село Стакевци, Белоградчишко. Експозицията ще се помещава в родната къща на известния българин, която бе закупена и се реставрира от Боян Минков. "Къщата е реставрирана в много голяма степен. Отвън я направихме, отвътре всичко е направено..

публикувано на 06.06.20 в 16:30

"Пролетна изложба” откриха в Монтана

Обща художествена изложба на дружество "Тенец” бе открита в галерия "Кутловица” в Монтана. Така бе поставено началото на изявите, посветени на празника на Монтана – Свети дух, който се отбелязва на 8 юни. Над 20 творци са подредили свои произведения в изложбата, съобщи председателят на дружеството на художниците Дончо Планински:..

публикувано на 06.06.20 в 15:50

Дъждовете спасиха зърнената реколта във Врачанско

Обилните дъждове в края на май са дали надежди на земеделските производители, че зърното тази година няма да пропадне. Това смята производителят на пшеница от Враца Младен Цолов: "Допреди 10-ина дни, преди да завалят обилните дъждове от края на май, всички земеделци бяхме в огромен стрес. Пшеницата беше започнала да съхне и не се..

публикувано на 06.06.20 в 14:45

Обновена е експозицията на художествената галерия в Берковица

Художествената галерия в Берковица обнови експозицията си със скулптури и картини на известни художници. Те са от фонда на културната институция, която разполага с над 1 500 произведения на изкуството от различни жанрове – живопис, графика, скулптура. Широко застъпени са приложните изкуства - керамика и дърворезбата. Налични са творби..

публикувано на 06.06.20 в 13:35

В математическа гимназия след 4 клас - с оценка от състезание и олимпиада

Учениците, завършващи 4 клас и желаещи да продължат  в училища с профил "Математически" или "Природни науки", ще бъдат приемани с оценка от състезанието "Математика за всеки" и от областния кръг на олимпиадата по математика. Това обясни началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова: "Националното външно..

публикувано на 06.06.20 в 11:39

Няма активни случаи на коронавирус сред медиците на болницата във Видин

Още 14 души са излекувани от COVID-19 в област Видин. Осем от тях са от община Кула, трима - от Видин, двама - от Белоградчик и един е от Димово. Двама са медицински специалисти от МБАЛ "Света Петка". Няма активни случаи на коронавирус сред медиците от болницата, съобщават от Областната администрация. За последното денонощие е регистриран един случай..

публикувано на 06.06.20 в 10:12