Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Богомилова: Цветята правят ежедневието ни по-пъстро и изпълват светът ни с положителна енергия

12
Снимка: Личен архив


Пролетта е вдъхновение за природата, а всяко цвете, което сме посадили или  за което се грижим придава цвят и красота на света, в който живеем. Петя Богомилова от Видин се грижи не само за едно цвете, а за цяла градина - пъстра и придаваща настроение не само на създателката си, а и на всеки, който я зърне.  Градинарството е нейно хоби от 6 години и е нещото, което я успокоява и разведрява. Всичко започнало случайно, разказва Петя:

"Всичко стана така, че съпругът ми, ми купуваше цветя по поводи. Първо ми беше купил алое или кактус или нещо което не може да умре, обаче аз го убих. След това друго цвете, което също умря и аз в един момент се амбицирах и си казах, че не може да е толкова трудно да отгледаш цвете. Реших да предизвикам себе си и започнах да купувам различни цветя и съответно да се интересувам как се отглеждат и в крайна сметка се справих. И от няколко саксии, начинанието ми се превърна в цяла градинка.  В момента саксийни имам около 60, а вече в градината - там бройката е много по-голяма. Грижата за цветята и градинката ми е едно от нещата, които ме разтоварват от ежедневното напрежение. Цветята бих ги сравнила с децата, полагаш грижи за тях, а те те радват с цветовете на своят труд. Цветята правят ежедневието ни по-пъстро и изпълват светът ни с положителна енергия. За мен цветята са за красота и бих казала на всички - наслаждавайте им се, а разбира се, ако имате желание - отглеждайте ги."

Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26