Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две видински училища ще учат в една сграда, реши Общинският съвет

Снимка: Радио ВИДИН


Само пет точки бяха включени в дневния ред на днешното извънредно заседание на Общинския съвет във Видин. Гласуването им обаче отне повече от четири часа. Причината е, че част от предложенията предизвикаха продължителни дискусии, породени от факта, че заради извънредното положение в страната и ограниченията, наложени като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса, постоянните комисии към съвета не са заседавали, а именно там се изчистват повечето спорни въпроси около предложенията за решение. Най-горещи дебати предизвика първата точка в дневния ред- преместването на учениците, учителите и ръководството на Професионалната гимназия "Васил Левски" в сградата на второ Основно училище "Отец Паисий". Причината за тази рокада е филиалът на Русенския университет във Видин. Студентите в момента се обучават в сградата на Професионалната гимназия, но всяка година броят им расте, а и, както стана ясно по време на дискусията, са осигурени повече от 2 млн. лева за ремонт на материалната база. За целта обаче ръководството на висшето училище трябва да разполага с цялата сграда. Това предложение срещна съпротивата на опозицията в местния парламент.

"Доколко педагогическите колективи от двете страни наистина искат това преместване? Доколко е целесъобразно преместването точно сега? Защо е необходима на филиала цялата сграда? С преместването на ТМТ в сградата на Второто ще видим, че постепенно това училище ще си отиде, ще си отиде и Второто. Имах разговори с доста колеги и от двете училища- няма такива, които са съгласни. Трябва да се изчака поне още една-две години. Как учениците от ТМТ ще се обучават практически във Второто? За мен това е прибързана крачка. Защо не се върви към сливане на Четвъртото и Второто?", попита общинският съветник от БСП Любомир Георгиев.

Своите опасения учениците от двете училища да учат под един покрив сподели и Людмил Димитров, също от групата на БСП:

"Под "шапката" на извънредни сесии ни се пробутват точки, които нямат нищо общо с извънредното положение. Може би замисълът е това да мине без комисии. Кое налага това решение да мине на извънредна сесия? За мен с това предложение се поставя началото на края на ТМТ. Не сме против развиването на университета, но защо не се измисли решение, което да удовлетвори всички страни. Общественият съвет към Второто казва: "Имайки предвид възрастовата разлика на учениците и спецификата в работата на всяко от двете училища, Общественият съвет на ОУ "Отец Паисий" Видин изразява опасения, че осъществяването на учебния процес в една и съща сграда ще затрудни учителите и двата педагогически колектива. Изграждането на толерантни отношения по време на междучасията ще изисква много усилия от тяхна страна."


"Не бива да поставяме спънки пред бъдещето на висшето образование във Видин" опонира председателят на Общинския съвет Генади Велков:

"Едно от хубавите неща, които се случиха във Видин през последните години, е създаването на филиала, което толкова много го искахме всички. Тези две училища според мен са обречени. Но сме тръгнали, като общество, да направим нещо хубаво- да се обособи един корпус, за който са предвидени средства от министерството, да бъде отремонтиран. Дори и сега не достигат зали за обучение. Учителите не били съгласни, то винаги ще има учители, които не са съгласни, защото трябва да положат усилия, трябва да създадат организация. Винаги ще има хора, които ще са недоволни."

"На Русенския университет е необходима такава сграда. Защо да не може учениците от двете училища да бъдат в една сграда? Колко други средни училища имаме, в които има ученици от първи до дванайсети клас. Дали сега е моментът? Да, сега е моментът, защото работим по този въпрос от една година и документацията и всички срокове си вървят. Не може сега да спрем и да чакаме", добави Веселка Асенова, общински съветник от ГЕРБ и началник на Регионалното управление на образованието.

Емоционално беше изказването на доайена във видинския Общински съвет Цецо Иванов:

"Основният проблем на Видин е неговата деинтелектуализация. Сега към Видин са се насочили 2 млн. лева, за да се отремонтира тази сграда и Видин да има свой университет. След като се предостави тази сграда и се ремонтира, Видин ще има вече постоянно хабилитирани научни работници, Видин ще получи интелектуален потенциал. Това ще ни накара всички нас да се мобилизираме в интелектуално отношение и да покрием интелектуалния дефицит, който е в този град. Трябва да претеглим на везните кое е по-важното- от едно занаятчийско училище е Русенският университет. Това е важно стратегически за Видин. В последните години най-хубавото, което се е случило на Видин, което му дава някаква перспектива, е този университет. Ако изпуснем темпото и доброто положение, което сме завоювали пред ръководството на Русенския университет, може да загубим този филиал. Това ще бъде окончателната смърт на Видин. 650 са студентите, вярно от Лом и Монтана, но малко ли е? Малко ли е деца от Видин да останат да си учат тук? Според мен е много, защото отникъде не идват във Видин. Това е единственото място, което събира нещо извън Видин. Затова ви моля да гласуваме за бъдещето на Видин."


Общинският съветник Пламен Трифонов също призова предложението на общинското ръководство да бъде подкрепено от местния парламент:

"След време тези студенти ще казват: "Аз съм учил във Видин. Това е бивша столица". Държавата иска да вкара тези 2 млн. и действително да направи една представителна институция, каквато трябва да бъде един университет. Не може първият етаж да бъде баничарница, вторият да бъде ТМТ, третият- ТИХ и на последния етаж да бъде университет. Къде го има това чудо в света?"

"Искахме да предоставим 7-о училище за база на Русенския университет, тъй като сградата е голяма, на хубаво място. Може би се опасяваха от това, че ще са необходими много повече средства за ремонт на самото училище. Надявам се и това да стане факт в бъдеще. ТМТ-то е емблема за Видин и всичко възможно трябва да се прави, за да може да се запази", посочи бившият заместник-кмет Венци Пасков, в чийто ресор беше образованието през изтеклите четири години.

"Не мога да се съглася, че за да се развива висшето учебно заведение, трябва да зачеркваме други форми на обучение, както в случая- постепенно във времето да бъде закрито ТМТ-то. Знаем, че има и сериозно напрежение сред родителите на децата, които учат в ОУ "Отец Паисий". Трябва да търсим широк обществен консенсус, а и между нас, общинските съветници, трябва да има яснота какво гласуваме", е мнението на бившия кмет Огнян Ценков.

Председателят на групата общински съветници от БСП Димитър Велков подчерта, че опозицията не е против развитието на висшето образование във Видин, но не е съгласна с неглижирането на професионалното обучение в средните училища:

"ТМТ-то е ключово училище, защото подготвя кадри, които ще бъдат необходими съвсем скоро. Откъде евентуалният инвеститор, който всички ние бленуваме толкова години, ще си намери подготвени, обучени работници? Как ще дойде инвеститор без наличието на подготвени кадри? Точно тези професионални гимназии, на които ние не обръщаме никакво внимание, подготвят такива кадри. Като няма работници, няма да дойде инвеститор- нещата са вързани."

В крайна сметка предложението беше прието с 26 гласа "За", един "Против" и 4 "Въздържали се". Така от есента на тази година учениците от ПГ "Васил Левски" и ОУ "Отец Пасий" ще учат в една сграда.

"Интелектуалното ниво на Видин е на кръстопът и ако ние наистина не направим всичко възможно да се създадат условия, с които да се развива този град в тази посока, няма да е добре за града. Бързахме с тази точка, защото има проект за изграждане на една модерна лаборатория. Има и споразумение, което да даде шанс на нашите деца от двете училища, които ще влизат през отделен вход, ще учат на отделни етажи, без да има напрежение", заяви след гласуването кметът на Видин Цветан Ценков.

Видинските общински съветници приеха и нови социални  мерки в условията на извънредно положение. Тук се наложи прекратяване временно на заседанието, за да се обсъди от юристите в местния парламент какви са правомощията на Общинския съвет да взима подобни решения съгласно Закона за извънредното положение. Според приетото в последствие решение, няма да дължат наем лица, които са сключили договори за ползване на общинска собственост и временно са спрели дейността си. Това ще важи до приключване на извънредното положение. Временно отпада и плащане на такси за "Синя зона".

"Наематели и фирми, които имат взаимоотношения с общинската собственост, да получат облекчения за тези три месеца, каквато е препоръката и на правителството, и на кризисния щаб. Това се прави, за да облекчим хората. Виждате, че държавата се тресе, никой не е доволен от ситуацията и никой не е мислил, че ще изпаднем в такава ситуация", обясни кметът.

На извънредното заседание бе гласувано още Община Видин да кандидатства за осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора над 65 г., които не могат да се обслужват сами. Финансирането е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Съветниците дебатираха и решиха още видинският драматичен театър "Вида" да е самостоятелно юридическо лице и да е второстепенен разпоредител с бюджет, което ще бъде в сила от 1 юни тази година.

Повече за днешното заседание на Общинския съвет- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50