Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучение и работа от вкъщи- справяме ли се?

Снимка: Радио Видин

Вече повече от месец в страната ни е въведено извънредното положение заради световната пандемия, причинена от коронавируса. Много хора бяха временно освободени от работа, други пък напълно загубиха работните си места. Има обаче и една група от работещи, които успяват да пригодят своя работен процес и благодарение на интернет и съвременните технологии продължават да извършват служебните си задължения. Макар и все по-малко на брой, те продължават да работят и да плащат своите месечни данъци и осигуровки в условията на извънредно положение. Обучението в училищата бе един от секторите, които обявеното извънредно положение засегна пряко. След като ученици и учители бяха разпуснати за неопределено време, се появиха и всякакви прогнози за това, как ще продължи обучението и дори, че може да бъде обявена нулева учебна година. В крайна сметка бе намерена алтернатива и с помощта на съвременните технологии учениците продължиха онлайн да учат своите уроци. Успешна ли е тази формула и как децата се справят в тази извънредна ситуация- това попитахме Евлогия Манджукова, директор на ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин:

"Аз имам чувството, че цял живот сме работили така, защото за този един месец успяхме да обърнем образователната система в съвсем друг вариант, в съвсем друг формат. Оказа се, че учителите са хора и креативни, и издръжливи, и високоморални, и отговорни, и много бързо, без мрънкане пренастроиха работата си от вкъщи. Много сплотени колективи се оказаха колективите в различните учебни заведения ... Има деца, които имат заплатен ограничен достъп до интернет, други, на които министерството осигури свободен достъп, има и други, които имат по- обикновени телефони и не могат да се ползват като таблети ... Учениците ще бъдат малко по- разочаровани, ако им се наложи да учат малко повече и през лятото. Разбира се, че е възможно да направим летни абитуриентски балове, няма никакъв проблем. В края на краищата това е тяхната последна година в училище."- обясни Евлогия Манджукова, директор на ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин.

Как учениците приемат предизвикателството да са пред компютъра ежедневно този път с цел обучение- това попитахме Габриела Ничева, ученичка от XII клас на видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков":

"Аз не намирам затруднения да се справям с този тип обучение, защото се концентрирам главно върху матуритетния материал. Учителите по другите предмети също проявяват разбиране към дванадесетокласниците. Друг позитив е повечето свободно време, което имаме и самата свобода, откъм изпълнението на задачите."- каза Габриела Ничева.

Може ли да се преподава музика чрез интернет? Явор Деспотов от Видин от години живее и работи в София, като преподавател по китара в столичното читалище "Алеко Константинов 1897", а също така свири в редица рок формации. Днес Явор, след завръщане от гастрол в Швеция, е в родния си дом във Видин и с помощта на съвременните технологии продължава да преподава китара на желаещите да свирят.

"Никога не съм се замислял, че може да настане такава ситуация и такива времена, при които да се наложи такъв начин на дистанционна работа. Учениците имат желание да се обучават, както това се случва в училищата, така и по музика, в случая на китара. Продължаваме занятията онлайн, чрез различни платформи. Учениците изпращат на един дисплей нотите, а на другия дисплей слушам и гледам как свирят... В момента концертите и живите участия на всички изпълнители са ограничени заради извънредното положение, но имам много идеи, когато това приключи, да направим различни проекти с групите, в които свиря."- каза Явор Деспотов.

Дори и в най-смелите си прогнози никога не съм си представял, че една медия може да работи дистанционно. Това обаче днес се случва в радио Видин и моите представи се оказаха погрешни. Главният инженер на радио Видин Светослав Цветанов и неговият екип веднага реагираха на предизвикателството, днес обявеното извънредно положение се спазва стриктно и екипът работи дистанционно, благодарение на съвременните технологии.

"Интересно предизвикателство, тази криза, този вирус, предостави пред нас. Не е лесно, защото винаги живият контакт с хората е много по- добър и разбираш дори от техните изражения на лицето какво искат и какво чувстват. Винаги, когато си на живо, е по- лесно да се работи ... Колегите приеха идеята за дистанционна работа с отворени обятия, тъй като е хубаво човек да си седи вкъщи и да работи ... Нашата работа обаче е интересна, защото се срещаме със страшно много хора, когато сме на работа и така обогатяваме знанията си и разширяваме спектъра на вижданията. Дистанционната работа си има и предимства, и недостатъци. Създадената организация на работа при извънредно положение в момента ще даде допълнителен опит и рутина след време на служителите на радио Видин."- смята главният инженер на медията Светослав Цветанов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45