Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се справят ли здравните работници с кризата?

Снимка: Радио ВИДИН

Недостигът на медицински кадри в условията на обявеното извънредно положение, заради пандемията от коронавируса, продължава да бъде сериозен проблем в много лечебни заведения на територията на Северозападна България. Лекарите са на първа линия и се срещат очи в очи с болестта. Вече сме и свидетели на това как броят на заразените с КОВИД-19 медици непрекъснато се увеличава. Как ще се справим, обаче в тежката ситуация без наличието на медицински персонал и ще помогне ли преквалифицирането на лекари в отделения, където се борят с епидемията? Видинската болница продължава да търси да назначи лекари, медицински сестри и санитари в структурата за наблюдение и лечение на пациенти с доказан КОВИД-19 в неусложнено положение. По молба на д-р Ивета Найденова, прокурист на Видинската болница, в началото на месец май общината ще командирова 4 медицински служители от здравните кабинети на детски градини и училища, в помощ на работата на центъра за спешна медицинска помощ:

"Болницата няма да спира работа. ще се направят трансформации, за да продължим да работим. Засега има доброволци, желаещи да работят като санитари."- поясни д-р Найденова.

В многопрофилната болница в Монтана е направена пълна организация за лечение на пациенти със съмнения или потвърдени с корона вирусна инфекция, заяви изпълнителният директор на областната болница д-р Тони Тодоров. Има обособен кабинет, оборудван с рентгенов апарат и възможност за лабораторни изследвания, през който преминават пациенти преди да бъдат настанени евентуално след това за лечение в някое от болничните отделения. Обособен е сектор към инфекциозно отделение с 14 легла, с изградена кислородна инсталация и отделни боксове за лечение на пациенти с КОВИД-19. При необходимост може да се ползва и останалия капацитет на инфекциозно отделение от още 22 легла, както и легла в други отделения, определени със заповед на министъра на здравеопазването. На територията на отделението по урология, което е с временно преустановена дейност, са изградени 4 реанимационни поста, напълно оборудвани с реанимационни легла, респиратори, перфузори и всичко необходимо за лечението на тежко болни пациенти, нуждаещи се от белодробна вентилация. Предвидена е възможност за още  два такива поста, ако се наложи. Болницата има резерви и възможности, които бързо биха могли да бъдат включени при усложнена ситуация в страната вследствие на пандемията, увери управителят д-р Тодоров. Той съобщи, че допълнително още 6-ма са заявили желание да работят като санитари при необходимост, по обява отпреди седмица. Отзовали са се и двама доброволци- студент  по медицина и психолог.

В условията на пандемия, болницата в Белоградчик спря прима на пациенти, в началото на този месец, защото няма достатъчно лекари, които да работят. Няколко специалисти подадоха молби за напускане, след  като стана ясно, че в лечебното заведение ще се приемат и болни с коронавирус. Официално поводът да напуснат са неизплатени възнаграждения. Проведена бе и среща на кмета на Община Белоградчик Борис Николов със здравния министър. В крайна сметка днес болничното заведение продължава работата си без да приема случаи на коронавирус, но липсата на специалисти е остра, подчерта прокуристът Лилия Трифонова.

"Имаме нужда от всякакви медици, абсолютно това мога да ви кажа, защото при нас средната възраст на персонала е просто на пенсионна възраст."- каза Лилия Трифонова.

В сегашните условия сякаш липсата на млади специалисти се усеща още по осезаемо в лечебните заведения. Българският Северозапад през годините е доказвал, че от този край са родом едни от най- добрите специалисти в различни медицински области. Потърсихме студенти по медицина, които след време ще трябва да изпълняват хипократовата клетва на работните си места. Борислава Чотрева от Видин е студент втори курс в Медицинския университет в Плевен. Според нея като цяло има интерес към професията и всяка година кандидатстват все повече и повече хора. Красимир Илиев от Лом в момента е студент трети курс по медицина и вече се е избрал каква ще е бъдещата му медицинска специалност- съдова хирургия. Според него подходът на страната ни към световната пандемия е правилен и здравната ни система ще успее да се справи със ситуацията.

"За един млад лекар е много важно, освен заплащането той да има и поле за развитие и за изява. В малкия град хората са по- малко и съответно патологията е по- малко. Аз след време, когато завърша бих искал да виждам всякаква патология и то по много, за да мога да натрупам опит, който да ме направи най- добър в професията ми."- коментира Красимир Илиев.

Още един млад човек от Видин е избрал лекарската професия и в момента е студент по медицина- четвърти курс в плевенския университет. Цветан Борисов каза, че в момента реализира своята детска мечта. Мартин Поломски е от небеизвестно лекарско семейство в крайдунавския град и днес той вече е студент, втори курс в Медицинския университет в столицата. Той следи ситуацията във видинската болница и коментира помощта на лекари от други отделения при борбата с КОВИД-19.

"Смятам, че това малко или много е призванието на всеки един човек, избрал да стане лекар. Това е нещо изключително ценно в лекарското съсловие. За съжаление тенденцията, която в момента се наблюдава не само във видинската болница е тенденция за недостиг на лекари."- коментира Мартин Поломски.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00