Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновеният драматичен театър във Видин ще заработи от 1 юни

4
Снимка: Община Видин



Приемателната комисия на обект "Консервация и реставрация и експониране на общинския Драматичен театър" подписа приемателния протокол, каза днес на специална пресконференция кметът на Видин д-р Цветан Ценков. Очаква се в кратък срок и разрешението за ползване на сградата от РДНС - Видин, след ремонтните дейности на фасадата на театъра:

"За изпълнението на дейностите бяха отпуснати над 2 млн. лв. с Постановление на Министерски съвет и съгласувано по Закона за държавния бюджет на Република България. Видин вече има един обновен, прекрасен общински театър, който знаете, че е и първият, построен в България, с което ние би следвало много да се гордеем. Всички дейности, които са извършени там - основен ремонт и подмяна на компрометираните части на покривната конструкция, с подмяна на керемиди, улуци и водосточни тръби. Подмяна на дограмата, на цялата сграда. Ремонт и боядисване на фасадите. Вътрешен ремонт на салона, балконите, гримьорните, сцената, подземните помещения. Подмяна на седалките с нови, включително и монтаж на места за инвалиди. Местата в залата са намалени от 400 на 360 бройки, като са съобразени всички противопожарни изисквания и норми. Подмяна на отоплителната инсталация с нов котел, за мое съжаление само ще вметна- с дизелово гориво. Подменени са всички стари тръби, радиатори нови, нова вентилационна система. Изградени са изцяло нови санитарни възли. Направена е вертикална планировка и озеленяване около цялата сграда. В бъдеще Общината ще работи по темата министерството на културата да се ангажира много активно с развитието на първия построен театър в България, защото смятам, че той е емблематичен не само за Видин, а и за цялата страна."

Преобразуването на видинския драматичен театър в самостоятелно юридическо лице дава възможност за кандидатстване с проекти. Това каза директорът Дейвид Славчев по повод преобразуването на театъра всамостоятелен културен институт:

"Какво ни дава това? Вероятно много хора се питат, защо беше тази борба? Не само, защото видинският театър беше  единственият в България, който беше малко извън закона, а защото сега вече ние можем да кандидатстваме по много проекти. Тъй като нашият бюджет не е много голям, ние сега можем да кандидатстваме по проекти за театър, за пиеси, включително към фонд "Култура", към министерството, към европроекти... Пред нас вече стоят и тези възможности, за което аз съм изключително щастлив. От това печели театърът, респективно от това печели и общността, защото ще имаме възможност с повече пари да правим по- хубав театър, да каним по- скъпи режисьори и да се чуе за този театър в България."

Освен ремонта за 2 млн. лева, общинското ръководство е подготвило ново проектно предложение за 800 000 лева, обясни заместник-кмета , Борислава Борисова:

"Кандидатствахме пред Министерство на културата. Инвестиционният ни проект включва - обзавеждане, сценично осветление, акустика, вентилация и видео наблюдение. Нещо, което не беше включено в двата милиона лева от предишното управление. Вече са общински културен институт и началото на встъпването му като такъв е от 1 юни. Очакванията на общинското ръководство са за едно модерно развитие, чрез създаване на спектакли с висока художествена стойност и популяризирането му, както на национална, така и на световна сцена." 

Драматичен театър "Владимир Трандафилов" е първата построена сграда в България специално за театрални нужди - с обширен салон, партер, ложи и галерии, голяма сцена, оркестрална и остъклен покрив. През 1879 г. във Видин е основано Благотворително театрално дружество "Вида". Първите представления били в тъй нареченото "Народно кафене" в Болярската махала. Театър "Вида" е построен през 1891 г. със средства, събирани от фонд "Постройка на театър "Вида", основан през 1887 г. от инициативен комитет. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Рок група "Хоризонт" открива панаира в Кула

Музикантите от група "Хоризонт" ще открият със самостоятелен концерт утре от 21.00 часа тазгодишното издание на Традиционния панаир в Кула. Концертът е част от Националната кампания "Изпей "Обичам те!" на български език, каза в предаването "Рок Общество" Валери Славчев , китарист и фронтмен на "Хоризонт": "За нас основното важно нещо е ние да се..

публикувано на 14.08.24 в 10:40

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

Днес ви срещаме с Мария Спасова . Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години. Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика...

публикувано на 13.08.24 в 13:39

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23

Безплатни мамологични прегледи се извършват в Монтана

В град Монтана се провеждат безплатни ехографски мамологични прегледи. Инициативата, която започва днес и ще приключи на 15 август (четвъртък) е организирана от фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" , с подкрепата на Община Монтана  и има за цел да напомни на дамите колко е важна профилактиката и да ги мотивира да се изследват безплатно...

публикувано на 13.08.24 в 12:57

13 август - Международен ден на левичарите

13 август е обявен за Международен ден на левичарите. За пръв път денят се отбелязва през 1976 година от Международната асоциация на левичарите , като целта е била да се повиши осведомеността както за предимствата, така и за трудностите, с които се сблъскват хората, които използват лявата си ръка повече от дясната. Инициативата цели и да..

публикувано на 13.08.24 в 12:19

Струпешкият манастир "Св. пророк Илия" е горял и възстановяван няколко пъти

Струпешкият манастир „Свети пророк Илия” се намира на двайсет километра южно от град Мездра. Известен е още под името „Тържишки”, заради старо съседно тържище, възникнало, според предание, още по времето на Второто българско царство. В манастирски документ е записано, че при завладяването на България от османските нашественици, обителта била разрушена...

публикувано на 13.08.24 в 08:46