Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Снимка: Митко Митков, личен архив

Митко Митков- млад и буден жител на Лом, издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници:

"Приятно ми е да се занимавам с това и усещам потребност, тъй като е много грозно и болно, когато видя паметник на загинали във войните за освобождение и национално обединение в лошо състояние. Приел съм го като лична кауза- когато и с каквото мога, да почистя тези паметници."

Сред възстановените от него паметници са: на войводата Дядо Цеко в ломското село Замфир, войнишкият паметник във Василовци, паметна плоча в ломските гробища на загинал в битката за Каймакчалан през 1916 година син на ломски кмет, гробът на ген. Владимир Вазов в софийските централни гробища, паметник в софийското село Негован. Всички те са били в много лошо състояние.

"Не се четеше какво пише на тях, мухъл ги беше превзел. Не бях обръщал внимание, че върху мрамор и гранит може да вирее мухъл, но установих, че това е най-големият проблем. Почерняват от атмосферните условия и мухъла, буквите се заличават", обяснява Митко.

Лошото състояние на тези паметници Митко си обяснява със съвременните пороци на българското общество:

"Моето виждане е, че в момента българският народ се е насочил единствено към материалните блага и е забравил за духовността, забравил е корените си, забравил е предците си."

Набелязал е за възстановяване още няколко паметника:

"Тук, в Ломско, има два паметника. Единия го открих наскоро съвсем случайно в землището на село Станево. В едни храсталаци- войнишки паметник. Поставих си го за задача, но след един мой пост във фейсбук Министерството на отбраната се мобилизира и отпусна пари за този паметник, така че е възможно държавата и Общината да го възстановят преди мен."

Как се почистват забравените от обществото паметници и поддържа ли ги някой след това- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Юли без пластмаса

Започна световната инициатива "Юли без пластмаса".  Призивът е милиони хора от цял свят да не използват еднократни опаковки от найлон и пластмаса в продължение на цял месец. Темата би трябвало винаги да е актуална, смята Ели Цветанова  - учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин: "Това, което можем да правим не само в рамките на..

публикувано на 02.07.20 в 14:05

Прелестната Дженифър Лопес в „Музикална зона“

Почти на 51, тя не спира да ни изненадва със своя талант, желание за успех и със страхотната си визия. Тя определено е жена за пример- красива, еманципирана, успяла, справяща се с ролята на майка и работеща дама с кариера. Пример и за това, че една жена и след 50г. може да изглежда повече от зашеметяващо. Дженифър Лопес винаги може да ни усмихне и да..

публикувано на 29.06.20 в 09:45

"Неделник" от 28 юни 2020 година

"Неделник" брой 315-ти пристигна. Преглеждам старите вестници и говорим с интересни събеседници. Преди две седмици получих едно писмо. Класическо писмо с марка в горният десен ъгъл и естествено с подател и получател. В него книга и листче. Подател е Лили Горанова от Враца. Името нищо не ми говореше. Прочетох писмото. Ето какво ми бе..

публикувано на 28.06.20 в 13:25

От АПИ обещават да почистят растителността по пътя Градец-Раброво

Пътят Градец-Раброво е със силно стеснено платно за движение заради избуялата растителност около него, липсва видимост и нормална проходимост. Това е предпоставка за възникване на катастрофи, сигнализира слушателка на Радио Видин. По думите на Ивелина Ангелова, на около 17-километровата отсечка от години не се извършва почистване на растителността,..

публикувано на 25.06.20 в 15:26

Zana Nimani в „Музикална зона“

Зана Нимани е бивша югославска певица, водещ вокал на носещата нейното малко име поп група „Зана“, и настоящ юрист. Малцина могат да си представят групата "Зана" без известната блондинка, която оставя публиката без дъх, където и да се появи. Всичко започва още през 1979 г., когато тази група стъпва на музикалната сцена на Югославия и постигат голяма..

публикувано на 22.06.20 в 09:48

"Неделник" от 21 юни 2020 година

"Неделник" брой 314 е тук. Старите вестници- това преглеждаме за начало. След това ще поклюкарстваме. Защо? Казват, че всички клюкарстваме. Това е присъщо за човешката природа и дори има важна цел. Факт е, че мозъкът ни възприема лицата в зависимост от това, което сме чули за човека. Клюкарстването е част от живота - където има групи, там..

публикувано на 21.06.20 в 13:05

Видинчани търсят съдействие от Общината - да извози изпочупени панели

Граждани от бл. 21 и бл. 23 в ж.к. "Бонония" търсят съдействие- Община Видин да извози от пространството между двата блока счупени панели, които стоят там от години. Фирма им поискала 1000 лева, но хората нямат възможност да съберат такава сума. Живущите в блоковете сами ще си изравнят и облагородяват пространството. Искат да го направят място за игра..

публикувано на 18.06.20 в 15:27