Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ВМРО искат пръскането с отровни вещества да се наказва като криминално престъпление

Пчелари искат отнемане на субсидии за отравяне на пчели

Снимка: Радио ВИДИН


Строги санкции за земеделци, които тровят пчелите, поискаха пчелари от Плевен. Причината- масов мор в пчелините на 15 плевенски села. Според стопаните се касае за неправомерно третиране на земеделски площи с препарати. Проблемът се повтаря всяка година, но институциите не го решават, арендаторите нехаят, като се чувстват недосегаеми- каза доц. Юлиян Станчев, председател на областния пчеларски съюз в Плевен, който е и представител на Северозападния икономически регион в Консултативния съвет по пчеларство към министерството на земеделието. 
"Това се случва не само в плевенска област, има сигнали и от други области- при сеитба на царевица... Случва се отравяне, тъй като се сее заедно с тор, хербицид и инсектицид се поставя, но не се съоабщава, че се използва инсектицид, което е нарушение на Наредбата за опазване на пчелите... Дори се установи, че има неоникотиноид, който е забранен в ЕС, но не беше съобщено... Пръска се през целия ден- с хербициди може, но с инсектициди е разрешено да се пръска само вечер след залез слънце и сутрин до 10 часа.... Установи се, че се използва към зърното, за борба с царевичния хоботник подсладител, който да го привлича, привлича и пчелите, а подсладителят е смесен с инсектицид... Цели общини са засегнати... Това е катастрофа за пчеларството и пчеларите от региона... "

Предложението на пчеларите е да се санкционират нарушителите:
"Има създадена процедура за кръстосано съответствие от Европейската комисия, в която е разписано ясно за какви провинения земеделските стопани се санкционират за отнемане на част от субсидията, дори на цялата субсидия и това е описано... Процедурата я има и на български език, приета и подписана е миналата година от БАБХ... Казва се, че всеки земеделски стопанин, който нарушава законоустановените правиа, норми, подлежи на санкция..."

Проблемът не касае само Плевен, случаи на отравяния имаше преди и във Видинско, но за тази година има епизодични оплаквания, споделиха от пчеларско дружество "Димитър Балев". Според тях, през март е проведена среща с Видинския съюз на зърнопроизводителите, която вероятно е оказала ефект. Арендаторите спазват стриктно изискванията на Наредба 13, категоричен е председателят на съюза Жечко Андрейнски:
"Стриктно се спазва Наредба 13, Видинският съюз проведе една среща с представителите на пчеларите и с Областна дирекция "Земеделие и гори", на която всички стигнаха до убеждението, че само с взаимно спазване на всички законови разпоредби и добра информираност, може да се предотвратят нежелани случаи на отравяния. Твърдя, че зърнопроизводителите спазват стриктно тази наредба."

В началото на миналата година, след мащабен протест на пчеларите, работна група от ВМРО подготви законодателни промени в Закона за пчеларството, сред които създаване на регистър на пчелините; регламентация на вноса; решение на проблема с нерегламентираните пръскания със забранени субстанции и препарати и обявяването им за криминално деяние; признаване на опрашването за екосистемна услуга и заплащането й. Народният представител Красимир Богданов продължава да се обявява в защита на гилдията, каза доц. Юлиян Станчев:
"Той сподели същото, че трябва да има сериозни санкции... Проблемът е национален, не е за конкретни пчелари и конкретни села и трябва да се сезира прокуратурата, да се извърши разследване, предприето от държавата... Сега случаите са на парче- всеки пчелар сам подава жалба... Трябва да се предотврати това отравяне, тъй като то е рядкост в Европейския съюз. Тук не става по невнимание, а е умишлено престъпление... Пръска се и цъфтяща растителност, особено рапицата, а това е абсолютно забранено от Закона за защита на растенията и е основно правило в растителната защита. Това се случва и в личните стопанства- стопаните пръскат по време на цъфтеж, като не си дават сметка, че унищожават пчелите, които им опрашват растенията и осигуряват добива. Познава се по агресивните пчели- те не умират веднага, но стават изключително агресивни, препарата действа на нервната им система..."

Според доц Станчев, това престъпление е на първо място по територия, на която се извършва. Тревога предизвиква и фактът, че пестицидите попадат и в храната. Изключително вредно е използването на глифозат- вещество, което попада в кръвта и предизвиква рак: 
"Използването на пестициди е голям проблем- и за пчеларите, и за хората изобщо. Трябва да се използват по-безвредни препарати, щадящи пчелите, трябва да се спазват правилата- нещо, което у нас не се прави..."

След случая с измирането на пчелите в Плевенско, народният представител Красимир Богданов обяви, че ще поиска обяснение от земеделския министър Десислава Танева по време на парламентарен контрол и отново ще предложи промени в законодателството, включително в Наказателния кодекс, според които пръскането с отровни вещества да се наказва като криминално престъпление. Според депутата проблемът може да се реши на най-високо равнище на Коалиционен съвет.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50