Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Снимка: Радио Видин
Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен."Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще се случи още в тази сесия на Народното събрание. След около 14-15 дни този законопроект ще бъде внесен в Народното събрание. Сега искаме да го обсъдим в рамките на партията, да направим едно обществено обсъждане, след което да го предложим и представим на останалите народни представители от другите парламентарни групи. Това е Закон за създаване на фонд за Северозападна България, който ежегодно да разполага със 100 милиона лева", обясни за Радио Видин народният представител от Видин Филип Попов.


Фондът ще инвестира в Северозападна България и пeчалбата, ако има такава, отново ще бъде инвестирана в Северозападна България. Всяка година, да края на месец май, разликата от тези 100 милиона лева ще се допълва от държавния бюджет и в него ще има перо за този фонд. Фондът би могъл да субсидира обучение на студенти, които след това да имат задължението да се върнат в региона, жилищни кредити на млади семейства, 40% във фирми, които са регистрирани в Северозападна България.


Каква е гаранцията, че фондът ще заработи?


"Няма, според мен, здравомислещ човек или от нашите колеги народни представители, който да не подкрепи такъв закон... Той е за всички граждани. Факт е, че Северозападът е най-бедният регион не само в България, а и в Европейския съюз /ЕС/. Т.е имаме всички доказателства и аргументи, за да се създаде такъв закон, с такъв фонд и да се фокусира, в крайна сметка, вниманието на държавата в Северозапада", смята Филип Попов.


Най-бедният регион на ЕС има нужда от сериозна подкрепа, за да може да се развива наравно с останалите, убедени са видинчани. Малцина обаче вярват, че подготвеният от БСП законопроект ще стане закон и ще успее да осигури такава:


"За този град много малко хора са решили да правят нещо. За младите би могло да се създаде още някой университет... Мисля, че няма да се случи. Идеята е добра за региона... Може би е добра идеята, ама дали ще има резултат? Като гледам, че децата ни ги няма тук, от това по- лошо няма..."


Законопроектът за създаване на специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България бе представен първо във Враца. Предстои неговото обсъждане в останалите 4 области на региона, а след това и в пленарна зала.

Вижте още

Юли без пластмаса

Започна световната инициатива "Юли без пластмаса".  Призивът е милиони хора от цял свят да не използват еднократни опаковки от найлон и пластмаса в продължение на цял месец. Темата би трябвало винаги да е актуална, смята Ели Цветанова  - учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин: "Това, което можем да правим не само в рамките на..

публикувано на 02.07.20 в 14:05

Прелестната Дженифър Лопес в „Музикална зона“

Почти на 51, тя не спира да ни изненадва със своя талант, желание за успех и със страхотната си визия. Тя определено е жена за пример- красива, еманципирана, успяла, справяща се с ролята на майка и работеща дама с кариера. Пример и за това, че една жена и след 50г. може да изглежда повече от зашеметяващо. Дженифър Лопес винаги може да ни усмихне и да..

публикувано на 29.06.20 в 09:45

"Неделник" от 28 юни 2020 година

"Неделник" брой 315-ти пристигна. Преглеждам старите вестници и говорим с интересни събеседници. Преди две седмици получих едно писмо. Класическо писмо с марка в горният десен ъгъл и естествено с подател и получател. В него книга и листче. Подател е Лили Горанова от Враца. Името нищо не ми говореше. Прочетох писмото. Ето какво ми бе..

публикувано на 28.06.20 в 13:25

От АПИ обещават да почистят растителността по пътя Градец-Раброво

Пътят Градец-Раброво е със силно стеснено платно за движение заради избуялата растителност около него, липсва видимост и нормална проходимост. Това е предпоставка за възникване на катастрофи, сигнализира слушателка на Радио Видин. По думите на Ивелина Ангелова, на около 17-километровата отсечка от години не се извършва почистване на растителността,..

публикувано на 25.06.20 в 15:26

Zana Nimani в „Музикална зона“

Зана Нимани е бивша югославска певица, водещ вокал на носещата нейното малко име поп група „Зана“, и настоящ юрист. Малцина могат да си представят групата "Зана" без известната блондинка, която оставя публиката без дъх, където и да се появи. Всичко започва още през 1979 г., когато тази група стъпва на музикалната сцена на Югославия и постигат голяма..

публикувано на 22.06.20 в 09:48

"Неделник" от 21 юни 2020 година

"Неделник" брой 314 е тук. Старите вестници- това преглеждаме за начало. След това ще поклюкарстваме. Защо? Казват, че всички клюкарстваме. Това е присъщо за човешката природа и дори има важна цел. Факт е, че мозъкът ни възприема лицата в зависимост от това, което сме чули за човека. Клюкарстването е част от живота - където има групи, там..

публикувано на 21.06.20 в 13:05

Видинчани търсят съдействие от Общината - да извози изпочупени панели

Граждани от бл. 21 и бл. 23 в ж.к. "Бонония" търсят съдействие- Община Видин да извози от пространството между двата блока счупени панели, които стоят там от години. Фирма им поискала 1000 лева, но хората нямат възможност да съберат такава сума. Живущите в блоковете сами ще си изравнят и облагородяват пространството. Искат да го направят място за игра..

публикувано на 18.06.20 в 15:27