Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 май 2020 година

| обновено на 27.05.20 в 18:26
Снимка: Радио Видин

Десетки курсове са извършени от екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин за извозване на пациенти в други лечебни заведения в страната по време на извънредното положение заради коронавируса. Това отбеляза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Станислав Поломски. На 27 май, за трета поредна година, отбелязваме Световния ден на спешната помощ.


Започна тестването на педагогическия и непедагогически персонал от детските заведения на територията на община Видин, информират от Областната администрация.


Детските градини и ясли в община Монтана ще заработят oт понеделник. Родителите са запознати при какви условия ще бъдат отглеждани децата им, съобщи кметът Златко Живков. Ще се изпълнят мерките свързани с COVID-19.


Село Черно поле, община Ружинци от 21 май е без водоснабдяване, след откъснат водопровод. Причината е изпускането на вода от язовир, който се влива в река Нечинска бара. Отговорността за ремонта е на ВиК- Монтана, но досега не са реагирали, коментира кметът на община Ружинци Александър Александров.


В община Ружинци възстановяват пътищата, разрушени от поройните дъждове миналата седмица. Пораженията са най-вече в селата Гюргич и Плешивец, каза кметът на Ружинци Александър Александров.


Общинските съветници в Кула заседаваха днес. Възобновяват се откритите заседания на Общинския съвет, които по време на извънредното положение бяха само в присъствието на общинските съветници и ръководството на общината.


Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет не одобри кандидатурата на Десислав Начков за втори мандат като административен ръководител на окръжната прокуратура във Враца. На изслушването днес 3-ма бяха за преизбирането за още 5 години на Начков, а седмина се възпротивиха. Отрицателно становище направи и главният прокурор Иван Гешев, според когото описаната в концепцията на Начков картина "не е толкова прекрасна, а районът се нуждае от промяна, повече активност и по-малко бюрокрация“. 


Любомир Иванов е новият директор на РИОСВ - Монтана. Със заповед на министъра на околната среда и водите той сменя на поста Деница Славкова. Инж. Любомир Иванов е ландшафтен инженер, бил е директор на екоинспекцията преди Деница Славкова, до януари 2015 година.


До 30 юни 2020 г. се удължава срокът, в който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта на работниците и служителите след отмяна на извънредното положение в страната и обявяване на извънредната епидемична обстановка. Това реши правителството с приемането на промени в постановлението, което регламентира реда и условията за изпълнението на мярката. Компенсациите ще се изплащат за целия период или за част от периода от 13 март до 30 юни, но за не повече от три месеца.


С предстоящия старт на летния сезон започна и набирането на персонал за летните курортни обекти. От "Главна инспекция по труда“ напомнят, че кризата, предизвикана от коронавируса, увеличава допълнително риска от полагане на недеклариран труд, който по принцип е висок в сезонните обекти и при който правата на работниците не са защитени, съобщиха от дирекцията по труда във Враца. Инспекцията обръща внимание и на работодателите, наемащи незаконосъобразно работници и служители, че също рискуват да загубят право на държавна подкрепа, тъй като част от изискванията за предоставянето на такава са свързани именно със спазване на трудовото, данъчното и осигурителното законодателство.


Нови "умни контейнери" поставиха в Монтана. Общият им брой е 220. 91 от тях са поставени в града, а останалите в 23-те села на общината, съобщи кметът Златко Живков.


Кампанията "Подай ръка сега“, инициирана от Фондация "Ела и ти“, предизвика хора с добри сърца да подадат ръка на най-нуждаещите се в община Берковица, съобщиха от общинската администрация. Представители на фондацията отново посетиха община Берковица и лично предоставиха пакети с хранителни продукти на 58 социално слаби лица, на хора с увреждания или в затруднено положение. 


Пространството около паметника на "Септемврийци" в центъра на Монтана ще има ново озеленяване. След десетилетия ще се промени облика около паметника, каза кметът Златко Живков.



Язовирът край Враца беше зарибен с над 10 000 бели рибки, това стана след сериозна кампания на местното сдружение "Заедно за язовир "Дъбника". Според хората от неправителствената организация, най-големият дарител на средства за купуването на материала е кметът на града Калин Каменов.


Отвориха врати туристическите обекти в община Белоградчик - съобщават от Туристическия информационен център.  Най-рано започна работа Белоградчишката крепост, която работи без  почивен ден и без обедна почивка. Отворени за посетители са вече и пещера "Магурата",  както и Природонаучният музей- отдел Природа, Историческият музей и Художествената галерия. 


Във Враца бе открита изложбата "Земята на Ботев“ с творби от фонда на Художествената галерия. Изложбата е подредена в Голямата зала на ХГ "Иван Фунев“ при РИМ-Враца и ще продължи до 26 юни 2020 г..


Серапионовата пещера в землището на село Лютиброд, община Мездра, е обявена за защитена местност, съобщават от Община Мездра. Предложението е на Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан". 


Участник от Асеновград спечели фотоконкурса на Младежкия дом в Монтана. Кирил Найденов бе класиран на първо място във фотоконкурса за любителска снимка, организиран от Общински младежкия дом - Монтана. Тази година конкурсът бе под наслов "Карантина на Фокус".


Втори конкурс за рисунка организират Община Враца и Сдружение Алианс Балкани. Темата е "Отвъд хоризонта или важните неща - невидими за очите, видими за сърцето!“. Конкурсът е в две възрастови групи 7-11 г. и 12-16 г. Срокът за изпращането им е до 22 юни.


Ентусиаст от Козлодуй ще премине по пътя на Ботевата чета. Тази година трябваше да се проведе 74-тият Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица, 2020"Въведените мерки против разпространението на COVID-19 осуетиха провеждането на похода. 
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Утре, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер в 18:00 часа с архиерейска вечерня с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00
Димитър Велков, общински съветник

Димитър Велков: Върви се към затваряне на "Ел Би Булгарикум" във Видин

Видинският общински съветник Димитър Велков от местна коалиция "Левицата" алармира, че има вероятност производствената база на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" в крайдунавския град да бъде затворена . Той се позова на интервю с изпълнителния директор на дружеството Живко Живков , дадено за Българската телеграфна..

публикувано на 14.08.24 в 12:45

Рекордни приходи от местни налози през юли отчита Община Монтана

За рекордни приходи от данъци през юли съобщават от Община Монтана . Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Общо 960 000 лева от имуществени данъци и такса смет са събрани само през минали месец в община Монтана, съобщи кметът Златко Живков : "450 000 лв. беше миналата година през юли събираемостта на имуществени данъци и такса смет, а през този..

публикувано на 14.08.24 в 12:00

Полицията разследва сигнал за отвличане на млада жена от Вършец

Служители на полицията във Вършец изясняват случай на отвличане на 28-годишна жена от курортния град, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. Сигналът за покушението е подаден вчера, 13 август, в 23:30 часа от майката и бащата на потърпевшата. Те заявили, че тя е пътувала с лек автомобил към град Враца, заедно с брат си и сестра си, на 23..

публикувано на 14.08.24 в 11:27

Автомобил и трактор се удариха край Брегово

Лек автомобил и трактор са катастрофирали по пътя Видин-Брегово . Инцидентът е станал вчера, 13 август, около 09:00 часа.  Колата, шофирана от 52-годишен жител на с. Майор Узуново, движейки се в посока областния град при излизане от десен завой се блъснал в извършващ ляв завой към полски път трактор, управляван от 32-годишен бреговчанин...

публикувано на 14.08.24 в 10:50