Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Снимка: Владислав Антонов
Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари.


"Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са ходили на лов февруари", обясни пред Иванка Петрова Владислав Антонов- ръководител на лова към сдружението.

Дивечовите ниви са засети на 100 процента- с овес, пшеница, дори има импровизации с грах. Заради извънредното положение сдружението не е провело отчетното събрание през април:

Снимка: Владислав Антонов"Много е трудно, защото трябва да се съберат много хора на едно място. Като анализ на изминалия ловен сезон- доста бурен и нетрадиционен. Много нисък отстрел при дивата свиня. На 40% е изпълнен планът. Причината- африканска чума по дива свиня."

При сърната също е нисък отстрелът за миналата година- едва 10%. Продължава издаването на индивидуални разрешителни за дивя свиня. Намалена е таксата за ловуване от 30 лева на 1 лев. Има преизпълнение на плана за отстрел на лисици, отчете Владислав Антонов:

"Сега очакваме финални инструкции за провеждане на курса за нови ловци и курса за подбор на ловуване."В Природен парк "Врачански Балкан" бяха освободени 5 черни лешояда- една от най-редките птици в света. На територията на парка има изградена адаптационна клетка, в която птиците престояват известно време, за да свикнат с мястото и след това се пускат на свобода. Целта е да се възстанови видът в България. Проектът е част от цялостната програма на "Зелени Балкани" за възстановяване на четирите вида европейски лешояди в България и на Балканския полуостров.

Снимка: Георги Стоянов- личен архив"Четвърта година тече процесът с черния лешояд. Досега в природата са пуснати общо 17 птици, но в източната част на Стара планина. Тази година, на пролет, се пусна първата група от птици и в западната част на Стара планина. Всички птици идват от Испания. Това е единствената страна, където все още има стабилна популация на вида- около 2 500 бройки", каза Ивелин Иванов- ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд".

Черните лешояди, за разлика от белоглавите, свиват гнезда на големи дървета, с диаметър повече от 2 метра. Размахът на крилете на тези птици е над 3 метра. Докато все още не са станали полово зрели, обикалят огромни разстояния в проучване на териториите и в търсене на себеподобни. Видът се размножава изключително трудно в зоопаркови условия, допълни Ивелин Иванов:

"Късно стават полово зрели. Процесът на възпроизводство е много бавен. Предвидено е 46 птици да бъдат пуснати в рамките на 5 години в България."

В "Еко свят" говорим и за фосилните горива- нефт, въглища и природен газ, които човек изпомпва от недрата на земята, всички те са въглеводороди. Участват във всяка една наша дейност, в резултат на което в атмосферата постъпва въглероден диоксид. Заедно с метана и водните пари, са основни парникови газове. Те се наслояват в атмосферата и връщат земното излъчване обратно към Земята, в резултат на което ние бавно се затопляме. През последните 20 години всички години са с наднормални температури спрямо средната за 20 век.

"Преди кризата с коронавируса във всеки един момент в небето имаше между 12 и 18 000 самолета. Всеки час тези самолети отделят не долу ниско, където утаителните процеси са много силни, а на височина 8-10 километра- 50 000 тона керосин се изгарят всеки час. Всеки божи ден се изпомпват от земята около 100 милиона барела нефт. Това са 12 милиона тона. Всичкото това рано или късно ще се превърне в някаква утайка и във въглероден диоксид. Вървим към затопляне, няма сила, която да ни спре", каза пред Моника Йончева климатологът Георги Рачев.

В България сега, в сравнение със 60-те и 70-те години на миналия век, гората в планините се качи нагоре. Там, където е било царството на клека, сега могат да се видят дървета. Горски пожари в Полша и Германия през април месец също са нещо необичайно. Те говорят за сух и топъл климат по това време годината. Двата месеца под карантина, когато не работеха заводи в цял свят не са достатъчни природата да се възстанови, допълни климатологът.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53