Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Неделник" от 31 май 2020 година

19
Снимка: Красимир Каменов

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник". Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във Враца врати отваря нова работилница.Тя е за тъкачество и в нея ще работят и ще показват занаята си семейство Манчови от село Софрониево. В часа на "Ние от Северозапада" отиваме до белослатинското село Търнава за да разберем как се е празнувал Спасовден преди много, много години. Фестивал на спомените се проведе в село Горна Бела речка. Фестивалът се проведе в две форми на участие - присъствено за местните хора и дистанционно чрез социалните мрежи за всички приятели и съмишленици на инициативата. Фокусът тази година беше "Рефлексии: назад и напред", а в периода 22 -24 май . всички желаещи взеха участие в различни работилници и дискусии. За фестивала разказва Мариана Асенова част от екипа на "Фондация за нова култура", организатор на събитието. Две нови песни записа Димитър Палански от Вълчедръм. Отново в студиото на колегата от БНР в Бойчиновци, Филип Наков. Първата песен се казва "Двама", а другата носи името "Неочаквано". В песните обаче е замесен един виртуозен басист, който е свирил с легендата на българската естрада Емил Димитров. Можете да чуете разбира се и песните. За финал Цветан Дочев- Дедо Скръц ще ни забърка невероятни неща. Само давам лек пример- таратор с дуди. Ами това е. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Юли без пластмаса

Започна световната инициатива "Юли без пластмаса".  Призивът е милиони хора от цял свят да не използват еднократни опаковки от найлон и пластмаса в продължение на цял месец. Темата би трябвало винаги да е актуална, смята Ели Цветанова  - учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин: "Това, което можем да правим не само в рамките на..

публикувано на 02.07.20 в 14:05

Прелестната Дженифър Лопес в „Музикална зона“

Почти на 51, тя не спира да ни изненадва със своя талант, желание за успех и със страхотната си визия. Тя определено е жена за пример- красива, еманципирана, успяла, справяща се с ролята на майка и работеща дама с кариера. Пример и за това, че една жена и след 50г. може да изглежда повече от зашеметяващо. Дженифър Лопес винаги може да ни усмихне и да..

публикувано на 29.06.20 в 09:45

"Неделник" от 28 юни 2020 година

"Неделник" брой 315-ти пристигна. Преглеждам старите вестници и говорим с интересни събеседници. Преди две седмици получих едно писмо. Класическо писмо с марка в горният десен ъгъл и естествено с подател и получател. В него книга и листче. Подател е Лили Горанова от Враца. Името нищо не ми говореше. Прочетох писмото. Ето какво ми бе..

публикувано на 28.06.20 в 13:25

От АПИ обещават да почистят растителността по пътя Градец-Раброво

Пътят Градец-Раброво е със силно стеснено платно за движение заради избуялата растителност около него, липсва видимост и нормална проходимост. Това е предпоставка за възникване на катастрофи, сигнализира слушателка на Радио Видин. По думите на Ивелина Ангелова, на около 17-километровата отсечка от години не се извършва почистване на растителността,..

публикувано на 25.06.20 в 15:26

Zana Nimani в „Музикална зона“

Зана Нимани е бивша югославска певица, водещ вокал на носещата нейното малко име поп група „Зана“, и настоящ юрист. Малцина могат да си представят групата "Зана" без известната блондинка, която оставя публиката без дъх, където и да се появи. Всичко започва още през 1979 г., когато тази група стъпва на музикалната сцена на Югославия и постигат голяма..

публикувано на 22.06.20 в 09:48

"Неделник" от 21 юни 2020 година

"Неделник" брой 314 е тук. Старите вестници- това преглеждаме за начало. След това ще поклюкарстваме. Защо? Казват, че всички клюкарстваме. Това е присъщо за човешката природа и дори има важна цел. Факт е, че мозъкът ни възприема лицата в зависимост от това, което сме чули за човека. Клюкарстването е част от живота - където има групи, там..

публикувано на 21.06.20 в 13:05

Видинчани търсят съдействие от Общината - да извози изпочупени панели

Граждани от бл. 21 и бл. 23 в ж.к. "Бонония" търсят съдействие- Община Видин да извози от пространството между двата блока счупени панели, които стоят там от години. Фирма им поискала 1000 лева, но хората нямат възможност да съберат такава сума. Живущите в блоковете сами ще си изравнят и облагородяват пространството. Искат да го направят място за игра..

публикувано на 18.06.20 в 15:27