Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музиката през детските очи

Снимка: Радио ВИДИН
На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН.


Снимка: Вокална групаВокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова:

"Пеенето във вокална група изгражда много качества у децата като дисциплина, отговорност, но в същото време създава и много приятелства. Нашата група има разнообразен репертоар. Участници сме в различни конкурси, концерти в страната."Снимка: Вокална група

Йоана Славкова от вокална група "Детски свят": "Аз се занимавам от първи клас с пеенето. Аз исках да се запиша. Защото ми харесва. На репетиция упражняваме песни, пеем. Важни са репетициите... През лятото ще преспиваме при баба и дядо с братовчедите. Имаме двор, имаме пързалка и си играем заедно."Снимка: Вокална групаЙоана Лиловска от вокална група "Детски свят": "Когато ходя на репетиции, много се радвам, че госпожата може да ме научи на нещо ново. Можем да правим различни неща заедно. Аз по принцип и вкъщи си пея песни. За мен конкурсите не са чак толкова трудни за печелене... Понякога имам време и за игри- когато не ни дават много домашни и много песни за учене... През лятото, може би ще ходим на море, ще излизам навън."

Снимка: Вокална групаМиглена Георгиева е директор на Обединен детски комплекс /ОДК/ "Ние, врабчетата"- град Монтана. Заедно с Латинка Боева ръководят вокално студио "Детски смях":

"За всички нас в ОДК, ние се отнасяме с безкрайна любов и грижа към нашите деца... Специално за вокално студио "Детски смях" искам да ви кажа, че то работи изключително успешно... Тази година годишната стипендия на Община Монтана, беше спечелена от наш възпитаник. Това е 11-годишната Магдалена Александрова... За мен най- важно от всичко е децата да са здрави, да растат щастливи, умни, да развиват своите таланти, да бъдат любознателни и да гледат с широко отворени очи на света."Снимка: Ерика ВалентиноваЕрика Валентинова от вокално студио "Детски смях": "Занимавам се с музика от около 5 години. Много обичах да пея като малка и реших, че желая да се занимавам с това. В ОДК изключително се забавляваме- обичам, когато съм тук, чувствам се прекрасно. Ще се радвам, когато всичко това приключи, да се върнем отново... През лятото ще ходя на почивка, ще продължавам усилено с репетициите."Магдалена АлександроваМагдалена Александрова от вокално студио "Детски смях": "Мама ме доведе тук, много ми хареса и ОДК ми стана като втори дом- пеем, ходим на конкурси, запознаваме се с много хора. Като цяло не е лесно. Участието в изявите на сцена носят смелост, увереност, чувстваш се по- силен и приемаш предизвикателства, забавляваш се... Очаквам с нетърпение лятната ваканция."


Снимка: Вокална групаРосица Кръстева е ръководител на вокална група "Щоколадче"- град Лом. Преди няколко месеца отпразнуваха 10 години от създаването на групата с голям концерт. През февруари участваха в първия конкурс за тази година и децата спечелиха няколко златни медала:

"След това се случиха тези неща и за съжаление 2 месеца спряхме да работим, по обясними причини, но пък имахме неща, които бяхме изработили преди това, за да може да участваме в някои от онлайн конкурсите, които са само за индивидуални изпълнители."
Снимка: Ралица Тодорова

Ралица Тодорова от вокална група "Шоколадче": "Осма година съм групата. За тези 8 години сме ходили на много конкурси, на много места, зад граница, в чужбина сме ходили много пъти. Това да си във вокална група като "Шоколадче" е наистина много голямо приключение и го пожелавам на всяко едно дете- да има такова хубаво хоби... През лятото ще ходя на море и ще се забавлявам в града."
Снимка: Ралица Младенова

Ралица Младенова от вокална група "Шоколадче": "Пея от 4 годинки. Много са интересни репетициите. Първо започваме с думичките, разпяваме се, госпожата ни показва всичко възможно и така. Обичам да рисувам, да уча... През лятото ще играя с приятели, ще отивам на море и ще се забавлявам."Снимка: Микаела Коцева

Микаела Коцева от вокална група "Шоколадче":  занимавам с детски песнички. Баща ми пее и много обичаме да пеем заедно... Аз пея класическа музика... Наскоро ми се роди сестричка и може би с нея най- много ще се занимавам. Също така, много обичам да пея, да пътувам, ще играя с приятели."Снимка: Цветина СемковаЦветина Семкова е ученик в 5 "б" клас в средно училище "Св.Св. Кирил и Методий" във Видин. Учи в музикална паралелка при Ана Илиева пиано:

"Доста от песните, които слушам, са изпълнение на пиано и много ми харесва звукът на пианото. Звукът на пианото може да е много мелодичен, но и същевременно много строг. Когато свиря, чувствам, че мога да управлявам музиката вътре в мен... Когато някой засвири на пиано, всеки човек слуша една и съща мелодия, но усеща тази мелодия по съвсем различен начин от човека, който седи до него... През лятната ваканция ще прекарам доста на село, защото там не само мога да се забавлявам, но там мога и да се науча на много повече неща. Освен музиката, ме успокоява и природата, защото всяко едно дърво си има своята душа. Всичко това, което го има в музиката, го има и в едно най-простото малко растение."

В звуковия файл може да чуете изпълненията на талантливите момичета.


Вижте още

За професията, която помага на другите да застанат в светлината на прожектора

В "Посоките на делника" изваждаме наяве хората, които създават имидж, но остават в сянката на институциите или на публичните личности. Днес е п рофесионалният празник на пиарите.  Отбелязва се от няколко години насам. От месец март с Решение на Министерски съвет датата 7 юли официално е обявена за професионален празник на специалистите по..

публикувано на 07.07.20 в 15:00

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки.  "Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на..

публикувано на 06.07.20 в 13:05

На почивка в Северозапада- защо не?

Ситуацията с коронавируса промени плановете на цели семейства за почивка през лятната отпуска. Има ли начин да почиваме през летните месеци без да пътуваме на далеч? Красивите места са до нас и е нужно да ги преоткрием. Северозападна България крие много места, където хората могат да си изкарат приятно отпуската, без да е нужно да пътуват на..

публикувано на 02.07.20 в 16:23

Ще бъде ли въведена минимална работна заплата по отрасли

Минималната работна заплата вече ще бъде определяна по отрасли, чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година. Това стана ясно преди дни, когато бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. В момента минималната заплата се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. "Една от най-важните точки е..

публикувано на 01.07.20 в 11:28
Акад. Богдан Петрунов

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така  коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов.  Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е..

публикувано на 30.06.20 в 15:00

"Квартали войни" преобразяват Видин

Жители на Видин сами променят местата, където живеят. Те приеха предизвикателство на Общината и неправителствената организация "Активно общество"  да участват в "Квартални войни".   Кампанията е предизвикателство пред гражданите, което да ги насърчи да са инициативни и по-ангажирани, за да изглежда по-добре мястото, където живеят...

публикувано на 29.06.20 в 13:04

Младите хора започнаха да се връщат в село Гюргич (Видео)

Причина за завръщането към корените е красивата природа и спокойствието на селския живот, твърдят местните. Казват още, че селото е едно от съхранените живописни кътчета в Северозападна България, където всеки, може да се наслади на чистия планински въздух и красивата гледка. С една дума - идеални възможности за развитие на туризъм, включително и..

публикувано на 26.06.20 в 18:30