Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пещера "Венеца" вече посреща посетители

Снимка: Радио ВИДИН
Пещера "Венеца" край село Орешец, община Димово отново отвори врати и вече посреща посетители.


"Засега задължително влизането е с маски, все пак това е затворено пространство. Дезинфекцираме парапета, каските, които носят, всичко. Групите, които влизат, са от по 5 души. Това е, което спазваме като правила", обясни Стела Борисова- един от екскурзоводите и управител на пещера Венеца.

Посетители има, влизането е на кръгъл час. През лятото  посещенията са много.

Пещера "Венеца" е открита 1970 година, случайно, при взрив на кариера в старото село Орешец. Благоустроена е по- късно и на 25 май 2015 година е пусната за посетители. Работи всеки ден, от 9.00 часа до 17.00 часа.

В "Еко Свят" говорим за риболова-  разрешен е от 1 юни.

"Включително и в деня преди откриването, по водоемите в област Монтана навсякъде беше пълно с рибари, които очакваха с нетърпение 1 юни. Нямаше нарушения. Събота и неделя риболовците бяха се настанили около водоемите, но не извършваха любителски риболов. Сега риболовът ври и кипи. Очакваме доста повече хора петък, събота, неделя, тъй като са почивни дни", каза Валери Спасов- старши специалист в отдел "Рибарство и контрол в Монтана.

Когато рибарите закупуват риболовния билет, те подписват декларация, че са запознати с нормите и правилата за упражняване на любителски риболов:

"Разрешеното количество за дневен улов е до 3 килограма или единичен екземпляр с това тегло. Съответно всички останали риби трябва да бъдат връщани обратно. Маломерни риби също трябва да бъдат пускани обратно във водата и любителски риболов се извършва с до 3 броя въдици", напомни Валери Спасов.

Контролът на ИАРА в област Монтана е засилен и повечето риболовци спазват правилата. През периода на забраната тази година има около 30 съставени акта за различни нарушения:

"По-голямата част от тях са на река Дунав за нерегламентиран любителски риболов. Имаме установени нарушения и за нерегламентиран стопански риболов. Заловихме едно лице, което извършваше риболов с кърмаци на река Дунав в района на град Лом. Абсолютно забранено е. Лицето е от град Лом, наблюдаван е в момент, в който работи с риболовните уреди. Установен е на място и съответно срещу него е стартирала административно- наказателна процедура. Наказанието за подобно нарушение е от 4 до 6 хиляди лева, като се конфискуват всички риболовни уреди и се отнема разрешителното за стопански риболов за период от следващите 2 години", допълни Валери Спасов.

5% от стойността на риболовните билети отиват за зарибяване. В област Монтана тази сума  е около 5 000 лева. Две от сдруженията са направили зарибяване на язовир "Огоста" с лин. Още 3 сдружения предстои следващия месец да зарибят язовира с шаран. Тази събота, на 6 юни, предстои зарибяване на няколко реки в област Монтана с балканска пъстърва.

На 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда.  За такъв е приет на 27-та сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция с Решение № A/RES/2994 (XXVII) от 15 декември 1972 г. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята.

"5 юни се явява най- мащабното ежегодно събитие, което е посветено на защитата на природата. Една такава инициатива на ООН повишава много осведомеността на всички за насърчаване на някакви действия по отношение опазването на околната среда. 2020 година мотото е биоразнообразието. Призив за действия срещу загубата на видове и разрушаването на природата. Всеки от нас би могъл и е задължен да направи нещо. Самата природа ни изпраща съобщение, че нещо се случва и то в негативен план и е време ние да преосмислим връзката с природата и да си вземем бележка от цялото това нещо, което се случва", каза  Георги Антонов- от Природозащитен център "Натура" във Враца.

Около 1100 са само висшите растения на територията на Природния парк, което е почти 1/3 от българската флора. Български и балкански ендемити се срещат само на това място.

Кои са тези видове, както и още информация по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Синьо лято" за втора година в Монтана

Последната седмица на юли започват летните занимания за деца на язовир "Долна вода", който стопанисва ловно- рибарско дружество "Огоста" в Монтана . Превенция в сферата на зависимостите, кинология, практически занимания за оцеляване, запознаване с азбуката на риболова- това са само част от включените в кампанията "Синьо лято" занимания,..

публикувано на 09.07.20 в 16:07

"Неделник" от 5 юли 2020 година

Лятото. Тук е вече. "Неделник" също е тук. Започваме със старите вестници за да си припомним минали неща. Плановете никога не могат да гарантират 100% успеваемост. Така се случи. Днес от 10:00 часа трябваше да се проведе надпреварата "КОМски Траверс Skyrun" край Берковица. За съжаление нелеп инцидент отложи събитието. Новите дати за..

публикувано на 05.07.20 в 14:01

Юли без пластмаса

Започна световната инициатива "Юли без пластмаса".  Призивът е милиони хора от цял свят да не използват еднократни опаковки от найлон и пластмаса в продължение на цял месец. Темата би трябвало винаги да е актуална, смята Ели Цветанова  - учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин: "Това, което можем да правим не само в рамките на..

публикувано на 02.07.20 в 14:05

Прелестната Дженифър Лопес в „Музикална зона“

Почти на 51, тя не спира да ни изненадва със своя талант, желание за успех и със страхотната си визия. Тя определено е жена за пример- красива, еманципирана, успяла, справяща се с ролята на майка и работеща дама с кариера. Пример и за това, че една жена и след 50г. може да изглежда повече от зашеметяващо. Дженифър Лопес винаги може да ни усмихне и да..

публикувано на 29.06.20 в 09:45

Не взета пратка от куриерска фирма! Може ли да има последици?

В "Моите права" юристът Венцислав Венциславов ни разяснява следния казус: Не взета пратка от куриерска фирма! Може ли да има последици? Казуса той публикува във Фейсбук страницата "ТвоетоПраво" . "Всеки от Вас търгува онлайн, а някои дори предпочитат търговията зад екрана, вместо да потеглят на разходка из магазините. Ето и нещо..

публикувано на 28.06.20 в 17:45

"Неделник" от 28 юни 2020 година

"Неделник" брой 315-ти пристигна. Преглеждам старите вестници и говорим с интересни събеседници. Преди две седмици получих едно писмо. Класическо писмо с марка в горният десен ъгъл и естествено с подател и получател. В него книга и листче. Подател е Лили Горанова от Враца. Името нищо не ми говореше. Прочетох писмото. Ето какво ми бе..

публикувано на 28.06.20 в 13:25

От АПИ обещават да почистят растителността по пътя Градец-Раброво

Пътят Градец-Раброво е със силно стеснено платно за движение заради избуялата растителност около него, липсва видимост и нормална проходимост. Това е предпоставка за възникване на катастрофи, сигнализира слушателка на Радио Видин. По думите на Ивелина Ангелова, на около 17-километровата отсечка от години не се извършва почистване на растителността,..

публикувано на 25.06.20 в 15:26