Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си будител днес означава да вдъхновяваш младите

7
Снимка: Архив



"Било е през март 1987 година. В китните дворове на мездренското село Зверино проплаква малкият юнак Борислав. Едва ли някой дори е предположил, че това току-що появило се на бял свят дете ще стане неизменна част от историята и след години ще вълнува така силно местните жители" - това са уводните думи в разказа на 16-годишната Петя Тодорова, ученичка в местното училище "Св. Климент Охридски", с който участва в ученическия конкурс "Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените".

Образователеният конкурс стимулира интереса на учениците към журналистическата професия, като предоставя възможност за развиване таланта и уменията за творческо писане. Представят се и се популяризират историческите, културните и природни богатства на региона на запад от София, както и се подпомага кариерното ориентиране и кандидатстването във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

Борислав Радославов е журналист и писател от Зверино, където членува в инициативния комитет от патриотични българи. Автор е и на четири книги, сред които "Дядо Добри. Светецът от Байлово". Петя пише за него, описвайки го като съвременен будител, защото той е човекът, който я вдъхновява, докато успява да възроди традициите.

"Вдъхновявам се от дейностите на Бате Боби, както ние наричаме Борислав. Не помня кога се запознахме. Първият път, в който го видях, беше преди години, когато прекосяваше, заедно с други хора, Искъра. Същинското ни запознанство, първият ни разговор, дойде покрай различни инициативи - за 3 март, покрай помощта от негова страна за дадени рецитали. В него виждам себе си в бъдещето - да правя това, което той прави. Усещам стимул и насока, наблюдавайки личността му. Борислав е човек, който вдъхва доверие, излъчва увереност. Вдъхновяващ млад човек с осанка, с поведение. Способен е да те накара да го последваш, да се включиш в дейността му. Не можеш да останеш неутрален, когато той е инициатор. Обединява групи хора". 

В текста си десетокласничката описва Радославов като личност, на която дължи голяма част от желанието си да твори. Като личност, играеща голяма роля в определянето на бъдещо и призвание - да помага на хората и да брани родните традиции.

"Нарекох го будител, защото българските традиции биват забравени и занемарени, но той вдъхва кураж, сили и нов живот на изконно българското. Борислав се бори да запази традицията. Да си спомним, че Паисий събужда българина, казвайки му, че не е нужно да се срамува. Да си будител днес означава да припомниш, че не е нужно да изпитваш подобно чувство, а напротив - да си горд и да не прекланяш глава, да браниш важното. Значението на Борислав Радославов за Зверино е голямо. Преди него не се виждаха нещата, които той организира. Селото се обединява сега, животът се връща. Днес традициите се нуждаят от живот, за да бъдат пазени и следвани".

От няколко години журналистът от Зверино е организатор на мъжкото ледено хоро във водите на река Златица, с което в мездренското село отбелязват Йордановден. Носител е на отличието "Сърце и слово срещу наркотиците" и наградата в категория "Реформа в съдебната система".

Патриотът, който разказва истории за лековитата сила на вярата в своята книга "Чудодейните места в България", казва, че най-важната история е предаваната на следващите поколения.

"Прочитайки тези топли и сърдечни думи, почувствах се горд и щастлив. Радвам се, че успявам да вдъхновявам, да мотивирам. Няма по-голяма радост от това да бъдеш пример, когато си се захванал с подобна дейност. Благодарен съм за милите думи, извиращи от сърцето и душата на Петя. Това, което правя - цялата ми дейност - аз я приемам като призвание и като признание. Тоест изпълняването на призванието води съответно до признанието. Това е успехът. Това е идеята на българщината. Не трябва да се разбира, че нашата цел е да погледнем към миналото, да тачим славното, да помним героите и обичаите. Това е лишено от смисъл, ако не бъде предадено напред към следващите поколения. Всички ние заедно можем да бъдем съвременните строители на България. По-хубавият свят може да бъде създаден с общи усилия. Признавам, че както аз съм вдъхновил Петя, така ме е вдъхновила и тя мен. Усмихвам се, когато знам, че има млади хора с големи сърца, с големи души, на които не им е безразлично. Тепърва бъдещето е пред тях".

Възвръщането на традициите и засилването на интереса в и към малките населени места? Изглежда мисията все още е възможна. 

"Не знам дали той самият осъзнава какви емоции поражда и как до сълзи вълнува всички нас. Надявам се и аз един ден да успея, както той с лекота успява, да развълнувам всички вас", с тези думи Петя Тодорова завършва своя разказ за съвременния будител, показал и силата на българското.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00