Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да си будител днес означава да вдъхновяваш младите

7
Снимка: Архив"Било е през март 1987 година. В китните дворове на мездренското село Зверино проплаква малкият юнак Борислав. Едва ли някой дори е предположил, че това току-що появило се на бял свят дете ще стане неизменна част от историята и след години ще вълнува така силно местните жители" - това са уводните думи в разказа на 16-годишната Петя Тодорова, ученичка в местното училище "Св. Климент Охридски", с който участва в ученическия конкурс "Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените".

Образователеният конкурс стимулира интереса на учениците към журналистическата професия, като предоставя възможност за развиване таланта и уменията за творческо писане. Представят се и се популяризират историческите, културните и природни богатства на региона на запад от София, както и се подпомага кариерното ориентиране и кандидатстването във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

Борислав Радославов е журналист и писател от Зверино, където членува в инициативния комитет от патриотични българи. Автор е и на четири книги, сред които "Дядо Добри. Светецът от Байлово". Петя пише за него, описвайки го като съвременен будител, защото той е човекът, който я вдъхновява, докато успява да възроди традициите.

"Вдъхновявам се от дейностите на Бате Боби, както ние наричаме Борислав. Не помня кога се запознахме. Първият път, в който го видях, беше преди години, когато прекосяваше, заедно с други хора, Искъра. Същинското ни запознанство, първият ни разговор, дойде покрай различни инициативи - за 3 март, покрай помощта от негова страна за дадени рецитали. В него виждам себе си в бъдещето - да правя това, което той прави. Усещам стимул и насока, наблюдавайки личността му. Борислав е човек, който вдъхва доверие, излъчва увереност. Вдъхновяващ млад човек с осанка, с поведение. Способен е да те накара да го последваш, да се включиш в дейността му. Не можеш да останеш неутрален, когато той е инициатор. Обединява групи хора". 

В текста си десетокласничката описва Радославов като личност, на която дължи голяма част от желанието си да твори. Като личност, играеща голяма роля в определянето на бъдещо и призвание - да помага на хората и да брани родните традиции.

"Нарекох го будител, защото българските традиции биват забравени и занемарени, но той вдъхва кураж, сили и нов живот на изконно българското. Борислав се бори да запази традицията. Да си спомним, че Паисий събужда българина, казвайки му, че не е нужно да се срамува. Да си будител днес означава да припомниш, че не е нужно да изпитваш подобно чувство, а напротив - да си горд и да не прекланяш глава, да браниш важното. Значението на Борислав Радославов за Зверино е голямо. Преди него не се виждаха нещата, които той организира. Селото се обединява сега, животът се връща. Днес традициите се нуждаят от живот, за да бъдат пазени и следвани".

От няколко години журналистът от Зверино е организатор на мъжкото ледено хоро във водите на река Златица, с което в мездренското село отбелязват Йордановден. Носител е на отличието "Сърце и слово срещу наркотиците" и наградата в категория "Реформа в съдебната система".

Патриотът, който разказва истории за лековитата сила на вярата в своята книга "Чудодейните места в България", казва, че най-важната история е предаваната на следващите поколения.

"Прочитайки тези топли и сърдечни думи, почувствах се горд и щастлив. Радвам се, че успявам да вдъхновявам, да мотивирам. Няма по-голяма радост от това да бъдеш пример, когато си се захванал с подобна дейност. Благодарен съм за милите думи, извиращи от сърцето и душата на Петя. Това, което правя - цялата ми дейност - аз я приемам като призвание и като признание. Тоест изпълняването на призванието води съответно до признанието. Това е успехът. Това е идеята на българщината. Не трябва да се разбира, че нашата цел е да погледнем към миналото, да тачим славното, да помним героите и обичаите. Това е лишено от смисъл, ако не бъде предадено напред към следващите поколения. Всички ние заедно можем да бъдем съвременните строители на България. По-хубавият свят може да бъде създаден с общи усилия. Признавам, че както аз съм вдъхновил Петя, така ме е вдъхновила и тя мен. Усмихвам се, когато знам, че има млади хора с големи сърца, с големи души, на които не им е безразлично. Тепърва бъдещето е пред тях".

Възвръщането на традициите и засилването на интереса в и към малките населени места? Изглежда мисията все още е възможна. 

"Не знам дали той самият осъзнава какви емоции поражда и как до сълзи вълнува всички нас. Надявам се и аз един ден да успея, както той с лекота успява, да развълнувам всички вас", с тези думи Петя Тодорова завършва своя разказ за съвременния будител, показал и силата на българското.

Галерия

Вижте още

Каменна фигура пързаля представите на хиляди видинчани

В градската градина на Видин, в района на Телеграф капия, се намира детска площадка, на която е разположена каменна пързалка. На детското съоръжение са играли и продължават да играят няколко различни поколения видинчани. Помните ли обаче, под формата на какво животно е пързалката? Петле или слон? Според спомените на Пламен от Видин тя е слонче или..

публикувано на 08.03.21 в 17:03

Преди 164 години е създадено първото женско дружество в България

Именно в книгата и образованието се крие ключът към еманципирането на българската жена и началото на женското движение в България, което има дългогодишни традиции още от Възраждането.Социалните, икономически и културни процеси от този период създават благоприятна почва за повдигането на въпроса за равноправието между мъжете и жените и необходимостта..

публикувано на 08.03.21 в 16:07

д-р Чавдар Ботев: Ваксините и инхибиторите ще преборят COVID-19

Медицината в световен мащаб напредна значително през последната една година в борбата с коронавируса, заяви хематологът д-р Чавдар Ботев.  Как може да се реши проблемът? "Решението ще дойде или с инхибитори, които човек като ги пие няма да боледува, или с ваксини. Миналата година световното политическо решение взе ръководство да се борят с..

обновено на 08.03.21 в 16:01

"Неделник" от 7 март 2021 година

Който е пропуснал да слуша новият "Неделник" брой 351-и вече може да го направи. Днес на 7 март се отбелязва Международния ден детските телевизионни и радиопредавания. Отбелязва се от 1991 г. под егидата на Фонда на ООН за подпомагане на децата /УНИЦЕФ/. Чества се първата неделя на март. Можете да чуете един репортаж на програма "Хоризонт" за..

публикувано на 07.03.21 в 13:10

Да виждаме Христос у всеки

Неделята, която отбелязваме днес,  е Неделя Месопустна . Неделното Евангелие, което се чете на Неделя Месопустна, е според Евангелието на свети апостол Матей и се отнася за Страшния съд. Христос говори за това по какъв начин ще бъдем съдени, когато Той дойде отново. Вместо да каже, че праведници са тези, които..

публикувано на 07.03.21 в 08:00

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00