Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Големите кучета в градски условия

Снимка: Вартан Папикян - личен архив

Как да отглеждаме и дресираме кучетата си в градска среда, за да не са агресивни? За това говорим в "97 лапи и 1 опашка". Със съвети ще ни помогне Вартан Папикян от Видин, който е собственик на кучето Кан, което е порода Кане Корсо. Поводът- зачестилите случай на нападнати хора и деца от агресивни кучета. 

Кан е на 3,5 години и размерите му са внушителни. Теглото му е 70 килограма, но Вартан споделя, че въпреки стряскащите си размери, то е добродушно и обича децата. Мнението му е, че в 99% от случаите, агресията която проявяват кучетата, се дължи на агресивното и арогантно поведение на стопанина спрямо други хора и начина, по който е възпитал домашния си любимец. Ето какви съвети даде Вартан Папикян, за да отгледаме едно куче в градски условия, така че то да не е агресивно.

"Както при хората - всеки човек е с индивидуален характер и лични и индивидуални качества, така е и при кучетата. Има кучета, които са с по висок коефициент на интелигентност - лабрадори, ретривъри, белгийската овчарка например в момента е изключително търсено куче. Податливи на дресиране, с много малък процент на агресия. Не се изключва при нито една порода. Живи същества са и те и ние, но има кучета, които по- лесно са податливи на злоба и агресия, но това е много малък процент. Основната вина на трагедиите, които се случват - ухапани хора, деца, убити хора от кучета, напоследък нашумяха случките около Кане Корсо, основната вина е на стопанина. Няколко са правилата за отглеждане на куче, особено в градски условия и в апартамент, които ако не се спазват, от Чихуахуа и Пудел, до Санбернар проблемът ще е налице. Първо - огромна грешка е да се отнасяш с кучето си, колкото и да го обичаш, да се отнасят като към равен, като към човек. Спят заедно с кучето си в леглото. Хранят се заедно на една маса с кучето. Говорят сякаш кучето разбира всички думи. Ние искаме кучетата да са равни с нас. Искаме да ни разбират, да са ни най- близките приятели, но често това не се случва, защото разбирайки езика на кучето, разбираме на тях колко малко им трябва. Няма нужда да четем приказки всяка вечер на тези кучета. Когато кучето разбира човешкия език и човека разбира кучешкия, тогава всичко е наред. В момента, в който това куче седне на маса и се храни с мен, в момента, в който то спи с мен в леглото, то се чувства равно с мен и реагира, както човек - хапе, дави, убива. Това не бива да се допуска. Кучето, колкото и да го обичаме да си знае мястото, в стаята, в двора, в къщичката на кучето. Втора грешка е, че ако едно куче, особено от силните породи, живее в градски условия, ние стопаните трябва да сме наясно, че това куче трябва да е социализирано. Това куче излиза на разходка сред хората, най -често сред децата. Децата много често не осъзнават границите на страховете и лесно скачат да галят кучето. Тичат рязко към кучето, вдигат рязко ръце, правят опасни движения. Ако отглеждаш голямо куче в градски условия, трябва да положиш всички усилия още от първия ден да социализираш това куче, особено към деца. Третото правило - много трябва да се внимава с кучето. Това, което се случва е невидимо. Всички кучета придобиват нравите на стопаните си. Нрав и характер. Ако едно куче е агресивно, злобно, вероятността това да е попито от стопанина, е 99%. Много често се дължи и на начин на дресиране. Ако ние излизаме от вкъщи с горда усмивка, разхождаме се с елитно куче за да ни забележат всички и прибирайки се вкъщи мачкаме това куче, държим го гладно, бием го, тормозим му психиката, разбира се, това куче е идиот вече и ще направи необмислени неща. Ако ние сме агресивни към хората, ако нашият характер е злобен и агресивен, кучето се превръща в наш огледален образ."

Според Вартан Папикян задължително е, когато се отглежда куче в градски условия, то да е социализирано. Споделя, че ако въпреки всички усилия положени от собственика да социализира кучето продължава да проявява агресия, то не е за градска среда. Не е доволен и от проблема с намордниците, за които според него правителството не е намерило подходящо решение.

"Или в градски условия, но в къща, двор, висока ограда, но това куче рано или късно ще направи беля, ако е агресивно. По -добре на село, някъде на полето. Съжалявам, че го казвам, но в най- лошия случай- да се приключи с това куче, ако е агресивно, защото то ще навреди и на стопанина си и на семейството му. Разбира се намордниците са едно много важно решение за опазване на здравето на околните, но след сериозните спорове в Народното събрание, така и не успяха да постигнат решение... Да аз разбирам и много съжалявам за притеснението и стреса, които изживяват хората, които са ухапани. Тук стопанина трябва да носи всякакъв вид отговорност. Няма нужда да убиваме и да измъчваме спокойните, добронамерените животни. На плюс 35 навън, не можеш да разхождаш куче с намордник, то ще умре. Физиологията на кучето е, че тялото им диша, охлажда си мозъка чрез езика- като изкара езика навън, така охлажда мозъка на големите жеги и под лапите, само там няма козина и от там диша. Въпреки всичко...закона не се получи успешен. Глобата е 1 000 лева. Аз съм съгласен да бъде и 5 000 лева глобата за агресивни кучета, но тази жена примерно, конкретно за последната случка, където е ухапано 10-годишното дете, до колкото разбрах кучето е женско Кане Корсо. Ако е женско куче по време на разгонване- в този период те са невероятно агресивни и много често раздразнителни, би трябвало стопанката да познава нрава и навиците на кучето си. Точно в този момент да го изкара с намордник и ли да не го извежда там, където се разхождат много хора. Не си познават кучетата хората и изведнъж се оказват неприятно изненадани, че кучето е реагирало по някакъв начин. Има и вероятност и детето, без да иска разбира се, да е поставило ситуацията в опасност, рязко доближавайки се до кучето, ръкомахайки. Зависи как е обучено кучето, но според мен не е обучено никак, щом се е получило това нещо. 
Независимо на колко години е детето, то има детско излъчване. Животните усещат. Има ли детско излъчване, това куче трябва да бъде "мишка" пред детето. И да тежи 150 килограма, пак трябва да седи като мишка пред детето. Това е закон! Аз така съм си възпитал кучето. Имам малко дете на 4 години. Понякога повече ме е жал за кучето, това което се случва с него от детето вкъщи. Измъчване, игра и груба игра, но кучето просто става и се мести и ляга на друго място, за да не понесе поредния удар по главата с играчки от детето, нищо друго. Няма как да си позволи друго!."

За да оглеждаш домашен любимец куче в градски условия е необходимо животното да се социализира още от първия ден, категоричен е Вартан Папикян. Според него, повечето нападения от домашни кучета, докато ги разхождат собствениците им, се дължат на неправилното възпитание и лошо поведение на притежателите. Най- важното е да не се отнасяме с кучето, като с равен и да го социализираме още от най -ранна възраст!

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Изложбата "Аз съм Българка" - красива плетеница от минало, настояще и бъдеще

Третата част на  фотоизложбата "Аз съм Българка!" ще бъде официално открита на 11 май в Пловдив. Автор на проекта е младият фотограф Радослав Първанов , който от няколко години издирва и запечатва с фотообектива си красотата на българското момиче, облечено в носия.  Радослав Първанов живее в Габрово, но корените му са от оряховския край, а..

публикувано на 10.05.21 в 18:37

Физическата активност - мост към здрав дух и тяло

Под мотото: "Движението - това е здраве" 10 - ти май е обявен за Световен ден на физическата активност от 2002 г., с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването и цели чрез спорт и физическа активност да ограничи действието на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, алкохол,..

публикувано на 10.05.21 в 16:30

Празници на културата започват в Оряхово

В началото на месец май Оряхово и гости на града са в очакване на традиционното издание Майски празници на културата, които са част от Културния календар на Общината.  Празниците започват от 10 май и ще продължат до края на седмицата, каза за Радио Видин  Христина Иванова - секретар на Община Оряхово.  "Днес стартира с представяне на..

публикувано на 10.05.21 в 15:10

Ден на химията

Днес е професионален празник на химика.  Химията е фундаментална наука и тя е свързващо звено между физиката и биологията. Огромна част от техническите постижения до момента биха били невъзможни без участието на химията, каза за Радио Видин Георги Иванов, пенсиониран учител от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим Първи", където..

публикувано на 10.05.21 в 11:40

Отново медали за видински атлети

4 медала завоюваха състезатели на видинския клуб по лека атлетика "Радуканови" на проведения 2-ри турнир от веригата GoKids в София. На националния Стадион "Васил Левски" златен медал на ск.дължина с резултат 4.71 м. спечели Рая Пламенова родена 2009г. Пламен Митков роден 2010г. също е се окичи с златен медал на 60 м. с резултат от 8.77 сек...

публикувано на 09.05.21 в 17:50

Нови проблеми в лагера на Ботев Враца за мача с Монтана

Старши треньорът на Ботев /Враца/ Веселин Великов има да решава нови проблеми за дербито с Монтана. Мачът под Околчица е в понеделник от 18 часа. Аут за сблъсъка е халфът Чавдар Ивайлов, който бе изгонен при загубата от Славия с 0:2. В мача с "белите" на почивката заради контузия бе заменен друг от полузащитниците – Христо Златински. Това..

публикувано на 09.05.21 в 17:00

Кикбоксьори от Козлодуй с медали от турнир

Пет златни и две сребърни отличия за състезателите от спортен клуб по Кик-Бокс "Златните Момчета" град Козлодуй в турнир по кикбокс, стил лоу-кик, който се проведе на 8 май в гр. Бяла. Шампиони в своите категории станаха: Мартин Цветков 36 кг, Виктор Въжаров 42 кг, Георги Младенов до 37 кг и Денис Иванов до 91 кг. Тодор Ананиев достигна до..

публикувано на 09.05.21 в 16:50