Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От АПИ обещават да почистят растителността по пътя Градец-Раброво

Снимка: Радио Видин, архив

Пътят Градец-Раброво е със силно стеснено платно за движение заради избуялата растителност около него, липсва видимост и нормална проходимост. Това е предпоставка за възникване на катастрофи, сигнализира слушателка на Радио Видин.

По думите на Ивелина Ангелова, на около 17-километровата отсечка от години не се извършва почистване на растителността, рязане на храсти и кастрене на дървета:

"Пътувам през 2-3 дни до там, защото имам роднини, които са болни хора. Пътят е много зле. Не става въпрос толкова за състоянието на пътната настилка, колкото за това, че храстите и дърветата буквално са завзели едното платно. Особено сега, когато започва жътвата и преминават гондолите с жито, трябва да караш с 30 км/ч, защото не се знае зад завоя дали ще изскочи камион. Има и места, където въобще не може да се разминеш с него именно заради дърветата и храстите. Последните 10 години този път не е чистен от храсти. Няма никаква видимост. Миналата година имаше няколко катастрофи, защото не се вижда. Целият участък е със завои- не е прав участък."

Пътят се намира на територията на Община Бойница, потърсихме за коментар кмета Анета Генчева:

"Зная за проблема, но е републикански път и се стопанисва от пътното управление. Моята част е окосена. Общински път е от разклона за Периловец до Раброво, около 3.5 километра, аз си го поддържам, дори в момента тракторът е там и коси. Обаждах се на Областно "Пътно управление" на 15 юни с молба да го почистят. Казаха ми, че имат приоритети и ще изпратят техника, с която да се почисти участъкът от републиканския път, но на по-късен етап."

Тъй като пътят е част от републиканската мрежа и се стопанисва от Областно пътно управление, отправихме запитване до Агенция "Пътна инфраструктура"- предвидени ли са средства за почистване на растителността около третокласния път от Градец до разклона за село Периловец; ще бъде ли извършено и кога почистване на растителността и окастряне на клони и храсти? Отговорът:

"До края на месец юни e предвидено да бъдат почистени 54 декара крайпътни тревни площи в 35-километров участък по третокласния път 121 - след с. Градец до гр. Кула." 

Тук попада и проблемният участък. Дали обещаното ще бъде изпълнено, предстои да разберем в най-скоро време, защото до края на юни остават само три работни дни.

Попитахме пътната агенция и каква е процедурата водачи и граждани да сигнализират за пътни участъци, които се нуждаят от разчистване на околната растителност. Отговориха, че това може да става на денонощния телефон в Ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура“ - 0700 13 0 20, а също и на следните електронни адреси: info@api.bg, signali@api.bg и delovodstvo@api.bg, както и на място в Областните пътни управления в страната.

Вижте още

Акад. Карталов: Откриваме "Опера на върховете" с музикален поклон към героите на Белоградчишкото въстание

С голям концерт, посветен на 170-години от Белоградчишкото въстание, ще бъде открит Петият летен фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали" . В памет на дейците на народното дело първите солисти на Софийската опера ще изпълнят произведения на Парашкев Хаджиев и Любомир Пипков. В програмата на фестивала са включени и два детски спектакъла,..

публикувано на 12.08.20 в 12:05

Живот и мисъл за чистата храна

За здраве и чиста храна говорим в "Земята, която ни храни". Срещаме се с двама души, за които чистата храна е начин на мислене и живот.  Първият ми събеседник е Теодор Вълчев от София. Развивал е успешен бизнес, минал е и през телевизия и продуциране на различни предавания... Не е имал село и никога не е живял на село, но преди известно..

публикувано на 11.08.20 в 19:30

"Неделник" от 9 август 2020 година

"Неделник" брой 321- ви е тук . Темите: За първи в 87-годишната история на литературния клуб "Кръстьо Пишурка" при народното читалище "Постоянство 1856" кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов има удоволствието да покани неговите участници на прием по случай завършването на творческия сезон 2019-2020 година. За срещата разказва..

публикувано на 09.08.20 в 13:10

Красота от непотребни материали

Да прави  фигурки и украшения от хартия е новото хоби на  Добринка Димитрова. Тя е от Видин и се е запалила по направата на изделия от хартия от два месеца. Споделя, че да прави красиви неща от материали, които по принцип се изхвърлят, е голямо удоволствие за нея. За своя старт в изработването на хартиени фигурки Добринка разказа:..

публикувано на 07.08.20 в 16:25

Монти: Във Видин ще е предпремиерата на новата ни песен

Остават два дни до първото издание на фестивала Summer Vibes Vidin 2020 с послание към младото поколение и техните родители, да излязат навън и да забравят за два дни „мрежата“. На 8-и и 9-и август, край замъка „Баба Вида“ ще има музикална работилница, хореографи ще изнесат уроци по танци, а събитието си партнира и с „Игрите на 90-те“ - платформата,..

публикувано на 06.08.20 в 11:08

"Неделник" от 2 август 2020 година

На Ретропарад, като на Ретропарад . Много емоции и настроение. "Vintage Vehicles Vidin 2020" премина невероятно . Хубави хора със страхотни автомобили. Това е основната линия в "Неделник" брой 320-ти. Разбира се преглеждаме за начало старите вестници. След това човекът, който даде душа и сърце за да направи Ретропарада, Иван Цолов..

публикувано на 02.08.20 в 13:10

Традиционно масово изкачване на Миджур в първата събота на август

Предстои 26-ото изкачване връх Миджур, висок 2 168 метра. Туристическата проява се организира от туристическо дружество "Бонония"- Видин и по традиция се провежда първата събота на август. Желаещите трябва да се запишат предварително в офиса на дружеството.  "Въпреки усложнената обстановка, ще се проведе традиционното изкачване на връх..

публикувано на 30.07.20 в 14:40