Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

94 зрелостници взеха дипломи от Английската гимназия във Видин

10
Снимка: Радио Видин


94 зрелостници, от които повече от половината отличници, изпрати тържествено Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин. Випуск 2020 завършва със среден успех много добър 5,35. Резултатът от матурата по български език и литература е много добър 5,07 и нарежда гимназията на първо място в област Видин и сред 50-те най-добри у нас. Средният успех от втория държавен зрелостен изпит е 5,14 и е над средния за страната. Данните представи на тържеството връчване на дипломите директорът на гимназията Любомир Георгиев:

"По основния профилиращ предмет, по който от 94 зрелостници се явиха 74, средният успех е 5,24, което е един изключително добър резултат. И още малко статистика, която не е без значение. Въз основа от дипломите средният успех от дипломите е 5,35. Общият брой отлични оценки от ДЗИ са 91. Една пълна диплома с 6,00, 11, които са от 5,50 до 5,99, 45 са от 5,50 отличниците на гимназията тази година. Това е статистика, зад която се крие огромният труд на вас, зрелостниците, и на колегите. Затова накрая искам да ви поздравя още веднъж. Носете гимназията в своите сърца, носете спомените си от гимназията и от този ден във вашите души, и бъдете гордост както за учителите, така и за вашите родители, така и за цялата наша общественост."



С две пълни шестици от матурите завършва Ива Младенова. За отличен успех и принос към училищния живот тя е предложена за национална диплома, връчвана от Министерството на образованието и науката.

"Аз не вярвах, че и на двете матури ще изкарам такива оценки, и че такава ще ми е дипломата. Но е много удовлетворяващо, като знаеш колко много си се трудил и накрая да видиш резултата. Ще уча в Англия биомедицина, с биология, медицина, химия. Биологията ми стана любим предмет от 9 клас, от една страна много ме мотивира моята госпожа по биология Елка Владимирова и това бе нещото, което най-много харесвам."



Годишната награда на родителското настоятелство получи Габриела Ничева - отличника, поетеса и певица. Тя е изпълнител в дует с нашия колега Пламен Коцев на "Песен за Радио Видин".

"Вие знаете, че най-добре се изразявам чрез музика. И тъй като ГПЧЕ беше моята сцена през всичките тези години, бих искала с един поздрав към вас да закрия своя концерт."

Зрелостници споделиха вълнението от своето дипломиране и плановете си за бъдещето:

"Ние сме доволни, че можехме да си организираме изпращане, дипломиране. Продължавам в Англия, защото прецених, че ще ми даде достатъчно добър старт образованието там и после евентуално бих могла да се върна тук и да с реализирам по-добре... Продължавам в Германия. От много отдавна имам желание да уча там, не мисля, че ще се връщам. Животът там е по-добър, образованието е по-добро, реализация по-добра и трябва много голяма носталгия да ме удари по България, за да се върна...
Радваме се, че имаме честа да си направим едно добро изпращане. На 30 юни ще имаме бал. Аз ще кандидатствам в Софийския университет. Искаше ми се да остана в България, понеже не мисля, че много ще се приобщя към обществата в чужбина...
Материалът го бяхме взели преди дистанционното обучение, така че за нас не беше трудно, даже си направихме почивката, която ни трябваше. След това стана малко-по-напрегнато, дойде ни малко повече почивката вследствие. Продължавам в София, най-вероятно почти всички са се запътили натам...Чувствам се развълнуван и ми е мъчно, все пак пет години съм с тези хора, които са около мен. Това е, все някак трябва да продължаваме напред в живота. Аз във Военноморското училище във Варна. Ще уча киберсигурност и кибероперации. "


Дипломите на зрелостниците връчиха кметът Цветан Ценков и областният управител Момчил Станков. По традиция вълнуващият момент бе запечатан с обща снимка на випуска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41