Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Неделник" от 28 юни 2020 година

20
Снимка: Красимир Каменов

"Неделник" брой 315-ти пристигна. Преглеждам старите вестници и говорим с интересни събеседници. Преди две седмици получих едно писмо. Класическо писмо с марка в горният десен ъгъл и естествено с подател и получател. В него книга и листче. Подател е Лили Горанова от Враца. Името нищо не ми говореше. Прочетох писмото. Ето какво ми бе написала г- жа Горанова:

"Г-н Каменов от председателката на Регионалният съюз на българските писатели във Враца, разбрах, че вашето радио прави промоции на книги на не много известни автори какъвто съм аз. Ако книжката ми, разбира се по някакъв начин привлече вниманието ви разбира се, като прочетете малко от нея, надявам се. Много хора я намериха за полезна и интересна. Благодаря ви предварително, ако с нещо привлече вниманието ви."

И телефон за контакти в писмото. Книгата се нарича "Подреждане на божествения пъзел". Прочетох книгата и наистина привлече вниманието ми. Чуйте интервюто с нея.

В часа на "Ние от Северозапада" започваме с разговор за билките с Павлин Парвулов от село Раяновци. Интересни рецепти и съвети ще научите от него. Следва разговор с Радка Целова секретар на Народно читалище "Надежда - 1906" във видинското село Раковица за това как ще отбележат Петровден на оброчен кръст наречен на светците Петър и Павел. Официална церемония по откриване на жътвена кампания 2020 година ще се проведе в землището на село Расово, монтанско на 2 юли. В церемонията ще се включат Фолклорна формация "Игривите опинки" към читалището в село Аспарухово, "Шарена китка" от Медковец и Групата за автентичен фолклор "Расоха" от село Расово. За предстоящият празник разказва ръководителката на "Игривите опинки" Каталина Иванова. И още- В понеделник на църковния празник "Свети Петър и Павел", или Петровден отбелязваме Деня на занаятите. Празнуват ли занаятчиите попитах председателя на Регионална задруга на художествените занаяти във Враца, майстора грънчар Куман Жеков. Разбира се, че и Дедо Скръц ни е приготвил вкусотии. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Акад. Карталов: Откриваме "Опера на върховете" с музикален поклон към героите на Белоградчишкото въстание

С голям концерт, посветен на 170-години от Белоградчишкото въстание, ще бъде открит Петият летен фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали" . В памет на дейците на народното дело първите солисти на Софийската опера ще изпълнят произведения на Парашкев Хаджиев и Любомир Пипков. В програмата на фестивала са включени и два детски спектакъла,..

публикувано на 12.08.20 в 12:05

Живот и мисъл за чистата храна

За здраве и чиста храна говорим в "Земята, която ни храни". Срещаме се с двама души, за които чистата храна е начин на мислене и живот.  Първият ми събеседник е Теодор Вълчев от София. Развивал е успешен бизнес, минал е и през телевизия и продуциране на различни предавания... Не е имал село и никога не е живял на село, но преди известно..

публикувано на 11.08.20 в 19:30

"Неделник" от 9 август 2020 година

"Неделник" брой 321- ви е тук . Темите: За първи в 87-годишната история на литературния клуб "Кръстьо Пишурка" при народното читалище "Постоянство 1856" кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов има удоволствието да покани неговите участници на прием по случай завършването на творческия сезон 2019-2020 година. За срещата разказва..

публикувано на 09.08.20 в 13:10

Красота от непотребни материали

Да прави  фигурки и украшения от хартия е новото хоби на  Добринка Димитрова. Тя е от Видин и се е запалила по направата на изделия от хартия от два месеца. Споделя, че да прави красиви неща от материали, които по принцип се изхвърлят, е голямо удоволствие за нея. За своя старт в изработването на хартиени фигурки Добринка разказа:..

публикувано на 07.08.20 в 16:25

Монти: Във Видин ще е предпремиерата на новата ни песен

Остават два дни до първото издание на фестивала Summer Vibes Vidin 2020 с послание към младото поколение и техните родители, да излязат навън и да забравят за два дни „мрежата“. На 8-и и 9-и август, край замъка „Баба Вида“ ще има музикална работилница, хореографи ще изнесат уроци по танци, а събитието си партнира и с „Игрите на 90-те“ - платформата,..

публикувано на 06.08.20 в 11:08

"Неделник" от 2 август 2020 година

На Ретропарад, като на Ретропарад . Много емоции и настроение. "Vintage Vehicles Vidin 2020" премина невероятно . Хубави хора със страхотни автомобили. Това е основната линия в "Неделник" брой 320-ти. Разбира се преглеждаме за начало старите вестници. След това човекът, който даде душа и сърце за да направи Ретропарада, Иван Цолов..

публикувано на 02.08.20 в 13:10

Традиционно масово изкачване на Миджур в първата събота на август

Предстои 26-ото изкачване връх Миджур, висок 2 168 метра. Туристическата проява се организира от туристическо дружество "Бонония"- Видин и по традиция се провежда първата събота на август. Желаещите трябва да се запишат предварително в офиса на дружеството.  "Въпреки усложнената обстановка, ще се проведе традиционното изкачване на връх..

публикувано на 30.07.20 в 14:40