Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отличия за видински ученици от Национален младежки форум

2
Отличените ученици от ГПЧЕ "Й.Радичконв" Видин в „Арнаудови срещи“ 2020 -Русе
Снимка: фейсбук


Ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков"- Видин взеха участие в Националния младежки форум "Арнаудови срещи" 2020. Пътят към познанието", провел се в град Русе.  В инициативата, организирана за първа година от Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе, в партньорство с Регионално управление на образованието - Русе, се включиха 50 ученици, студенти, млади учители и докторанти. Видеоклип за дарителя Йоница Николов, изработен от видинските ученици Мартин Стефанов, Елена Петрова и Силвия Йончева получи първа награда. Специално отличие получи и докладът "Йордан Йончев- поетът математик", подготвен от деветокласничката Наталия Ванкова.  


Идеята за форума е не само да се популяризира дейността на Михаил Арнаудов, но и да стимулира интереса към издирване и проучване на литература, документи, факти за историята, фолклора, културните и обществените процеси в миналото и днес, каза преподавателят по български език и литература Пенка Милушева, която като ръководител на двата проекта също получи специален приз:


"Наши ученици от 9. клас се включиха в конкурса с два проекта. Единият, на едно момиче, което е от Кула - Наталия Ванкова  и направи изследване за личността на Йордан Йончев, който беше инициатор за организирането на традиционния Кулски панаир, в който имаше една много интересна секция "Поетичен панаир"... Тя се опита да припомни кой е той и какъв е приносът му за издаването на "Кулския речник", и на практика това се оказа една силно въздействаща работа... и впечатли журито... Вторият екип бе разработен от трима ученици, които направиха видео за Йоница Николов, видински дарител. Децата бяха направили едно истинско филмче, в което припомнят неговата дейност... Комисията беше много впечатлена от техния проект и им предложи да задълбочат изследванията си върху тази личност, защото имаме нужда от такива дарители, които да не бъдат забравяни..."
 

Първата награда за видеоклипа ни прави изключително горди - разказва Мартин Стефанов, един от създателите на видеото:


"В клипа разказваме за дейността на Йоница Николов, а след това правим експеримент - анкета на хора на всякаква възраст, ученици от английската гимназия и граждани на Видин. Материалите си набавихме от Държавен архив Видин. Получихме специално отличие в направление "История", категория "Видеоклип"... Йоница Николов е роден преди Освобождението в село Капитановци, Видинско и е един от малкото дарители в този регион. Дейността му започва като кмет на селото, след това се занимава с търговия и става един от най-заможните граждани... Като окръжен съветник прокарва благоустройствени мерки за родното си село и областта. Гражданите го избират за  народен представител.  На него се дължи изграждането на ново училище в село Капитановци. Прави дарение за приют за недъгави старци, в който са подслонени 100 души, приютът съществува до 60-те години на 20 век. Днес  върху него е изградена сградата на ХЕИ Видин. В клипа сме включили анкета, никой не беше запознат с дейността му... В училище изнесохме презентация за него..."
 
 
Докладът на Наталия Ванкова е бил обогатяващ и за самата нея, разказва младата авторка:


"Моят доклад изследва делото и личността  на  Йордан Йончев, той не бива да бъде забравян. Пиша за това как той решава да започне събирането на традиционни кулски думи и да ги включи в речник. Може би това е едно от най-значимото му дело за изследване на кулския диалект. Той пише стихове и инициира създаването на Кулски поетичен панаир, който се превръща в събитие за града... Разбрах, че той започва да пише стихове през 2003 година, както и това, че  създаването на речник отнема дълго време..."

 

Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата..

публикувано на 09.07.20 в 16:15

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

  Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на  Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а и деята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на..

публикувано на 09.07.20 в 15:30

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30
национална диплома на МОН

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно..

публикувано на 07.07.20 в 15:35
Градски плаж

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи,..

публикувано на 07.07.20 в 14:45

Започна връчването на уведомителни писма на собствениците на имоти по главен път Е-79

Указания за процедурата по отчуждаване получиха на работна среща кметове и кметски наместници на населените места, разположени по трасето на бъдещия инфраструктурен проект на територията на Община Видин и Община Грамада - селата Новоселци, Слана бара, Синаговци, Търняне, Жеглица, Ивановци, Срацимир и град Дунавци. "До края на месец юли..

публикувано на 06.07.20 в 17:21