Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличия за видински ученици от Национален младежки форум

2
Отличените ученици от ГПЧЕ "Й.Радичконв" Видин в „Арнаудови срещи“ 2020 -Русе
Снимка: фейсбук


Ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков"- Видин взеха участие в Националния младежки форум "Арнаудови срещи" 2020. Пътят към познанието", провел се в град Русе.  В инициативата, организирана за първа година от Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе, в партньорство с Регионално управление на образованието - Русе, се включиха 50 ученици, студенти, млади учители и докторанти. Видеоклип за дарителя Йоница Николов, изработен от видинските ученици Мартин Стефанов, Елена Петрова и Силвия Йончева получи първа награда. Специално отличие получи и докладът "Йордан Йончев- поетът математик", подготвен от деветокласничката Наталия Ванкова.  


Идеята за форума е не само да се популяризира дейността на Михаил Арнаудов, но и да стимулира интереса към издирване и проучване на литература, документи, факти за историята, фолклора, културните и обществените процеси в миналото и днес, каза преподавателят по български език и литература Пенка Милушева, която като ръководител на двата проекта също получи специален приз:


"Наши ученици от 9. клас се включиха в конкурса с два проекта. Единият, на едно момиче, което е от Кула - Наталия Ванкова  и направи изследване за личността на Йордан Йончев, който беше инициатор за организирането на традиционния Кулски панаир, в който имаше една много интересна секция "Поетичен панаир"... Тя се опита да припомни кой е той и какъв е приносът му за издаването на "Кулския речник", и на практика това се оказа една силно въздействаща работа... и впечатли журито... Вторият екип бе разработен от трима ученици, които направиха видео за Йоница Николов, видински дарител. Децата бяха направили едно истинско филмче, в което припомнят неговата дейност... Комисията беше много впечатлена от техния проект и им предложи да задълбочат изследванията си върху тази личност, защото имаме нужда от такива дарители, които да не бъдат забравяни..."
 

Първата награда за видеоклипа ни прави изключително горди - разказва Мартин Стефанов, един от създателите на видеото:


"В клипа разказваме за дейността на Йоница Николов, а след това правим експеримент - анкета на хора на всякаква възраст, ученици от английската гимназия и граждани на Видин. Материалите си набавихме от Държавен архив Видин. Получихме специално отличие в направление "История", категория "Видеоклип"... Йоница Николов е роден преди Освобождението в село Капитановци, Видинско и е един от малкото дарители в този регион. Дейността му започва като кмет на селото, след това се занимава с търговия и става един от най-заможните граждани... Като окръжен съветник прокарва благоустройствени мерки за родното си село и областта. Гражданите го избират за  народен представител.  На него се дължи изграждането на ново училище в село Капитановци. Прави дарение за приют за недъгави старци, в който са подслонени 100 души, приютът съществува до 60-те години на 20 век. Днес  върху него е изградена сградата на ХЕИ Видин. В клипа сме включили анкета, никой не беше запознат с дейността му... В училище изнесохме презентация за него..."
 
 
Докладът на Наталия Ванкова е бил обогатяващ и за самата нея, разказва младата авторка:


"Моят доклад изследва делото и личността  на  Йордан Йончев, той не бива да бъде забравян. Пиша за това как той решава да започне събирането на традиционни кулски думи и да ги включи в речник. Може би това е едно от най-значимото му дело за изследване на кулския диалект. Той пише стихове и инициира създаването на Кулски поетичен панаир, който се превръща в събитие за града... Разбрах, че той започва да пише стихове през 2003 година, както и това, че  създаването на речник отнема дълго време..."

 

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47