Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юли без пластмаса

Снимка: Радио ВИДИН

Започна световната инициатива "Юли без пластмаса". Призивът е милиони хора от цял свят да не използват еднократни опаковки от найлон и пластмаса в продължение на цял месец. Темата би трябвало винаги да е актуална, смята Ели Цветанова - учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин:

"Това, което можем да правим не само в рамките на месец, а целогодишно е да помислим върху това как повторно да използваме пластмасата. Това, което съм давала като пример на моите ученици е пластмасовите бутилки да бъдат превърнати в саксии, бижута, дори на един научен форум чухме, че отпадъците от пластмаса се използват при производството на асфалт, с различни добавки. Всички би трябвало да имаме зелено мислене и да мислим в тази посока - да намалим употребата, да използваме повторно и да рециклираме."

Пластмасови капачки вече се събират в няколко метални сърца във Видин, за различни каузи. Инициативната група СМЕ.БГ също събира пластмасови капачки за нова соларна пейка във Видин пред медикодентален център "Санодент". Втори четвъртък на паркинга пред центъра се събира и хартия за същата кауза:
Снимка: Ели Цветанова"Обявихме го като хартиени акции в 5 епизода, тъй като постигнахме споразумение с фирма в нашия град, която изкупува хартията и решихме, че е удачно това нещо да се случва всеки четвъртък в продължение на 5 седмици. Ще има паркиран камион, така че да побере голямо количество. Който иска да дойде в четвъртък от 14 до 16 часа."

На първата акция са събрани близо 800 килограма хартия. С предадената преди това хартия равносметката е 2 тона и 300 килограма. За изграждането на соларна пейка инициативната група СМЕ.БГ обяви, че това ще се случва с доброволно набиране на средства - чрез продажба на пластмасови капачки, отпадъчна хартия и електронни отпадъци и чрез даряване на средства по банкова сметка, обясни Ели Цветанова от инициаторите. 

По повод деня на река Дунав 9-класници от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и Ели Цветанова участваха в онлайн дискусия с двама мениджъри на фирма за производство за безалкохолни напитки. 

"Инициативата дойде от фирма, световно известна марка. В началото не можех да възприема нещата, защото тяхното производство е около София и какво общо има с Дунав. Изнесе се много интересна информация - как се намалява теглото на опаковката, как се намалява литража, така че де бъде изконсумирано. Това, което те споделиха е, освен че са намалили теглото и съдържанието, така че когато се освободи бутилката тя да бъде обработена. Един от техните заводи се намира близо до река, приток на Дунав. Това, което те правят е индиректната им грижа за опазване на околната среда", обясни Ели Цветанова.
Снимка: Анелия СпасоваВтората тема от "Еко Свят" - Денят на река Дунав отбелязаха и в оряховското село Долни Вадин като почистиха бреговата ивица. Инициативата е традиционна и се организира от местното читалище "Съзнание". Над 25 човека се включиха в почистването на брега до селото

"Тази година ни подкрепиха Басейнова дирекция "Дунавски район"- Плевен. Те осигуриха чували и ръкавици. Дадоха като подаръци платнени чантички. Почистихме бреговата ивица в границите на селото. Събрахме предимно пластмаса. Около 30 чувала", каза Анелия Спасова, секретар на читалището.

Предстои второ чистене, когато нивото на река Дунав спадне достатъчно.

И още от предаването този четвъртък - Община Димово трябва да рекултивира старото си депо до края на годината. За тази цел получи над 480 хиляди лева безвъзмездно, които ще използва за рекултивацията.

"Стойността е 480 000 лева. Това е рекултивация на старо депо, което е функционирало. Общинско, само че на него са депонирани отпадъци не само на община Димово, но и на Макреш, и на части от други общини, което до 2020-та ние трябва да го рекултивираме. То в момента не е действащо депо. Извозено е всичко, но трябва да се направи по закона... Кандидатствали сме по проект за сумата без съфинансиране от Общината, което е допълнителен бонус, тъй като ние не даваме собствени средства", каза кметът Светослав Славчев.
Договорът е подписан с управляващия орган по Оперативна програма "Околна среда" /УС на ОПОС/ и предстои обявяването на обществената поръчка. Община Димово използва два камиона за извозване на отпадъците, закупени са кофи и контейнери, които обаче да недостатъчни, затова и ръководството на администрацията кандидатства по проект за купуването на още:
"Кандидатстваме по един проект за допълнителни кофи за отпадък и контейнери, за да може навсякъде всички, които живеят на територията на общината да ги ползват. Рязко спаднаха разходите по сметоизвозването. Кандидатствали сме за още 150 големи контейнера и 200 кофи, които ще бъдат достатъчни за обслужване на населението от цялата община. Това е по ПУДООС", допълни кметът Светослав Славчев.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40