Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не взета пратка от куриерска фирма! Може ли да има последици?

Снимка: Интернет

В "Моите права" юристът Венцислав Венциславов ни разяснява следния казус: Не взета пратка от куриерска фирма! Може ли да има последици? Казуса той публикува във Фейсбук страницата "ТвоетоПраво".


"Всеки от Вас търгува онлайн, а някои дори предпочитат търговията зад екрана, вместо да потеглят на разходка из магазините. Ето и нещо интересно за почитателите на "виртуалния пазар".

Неотдавна стар приятел с присмех ми сподели, че си бил поръчал ключодържател от сайт за онлайн търговия. В последствие обаче решил да не минава през куриерската фирма, тъй като се бил отказал от плануваната покупка. За негова изненада получил SMS от фирмата, търгуваща онлайн със следния текст:

"Здравейте, уважаеми г-н К*******!
На дата * сте посетили нашия сайт и сте направили поръчка за закупуване на стока на стойност *лв.
Поръчката Ви е обработена и изпратена на посочения от Вас адрес с куриерска фирма * на дата * с товарителница номер: *. След като сте уведомени за доставената пратка, сте отказали получаването и заплащането ѝ, както и заплащането на доставката за изпращането и връщането ѝ на продавача, или изобщо не сте проявили коректност да потърсите пратката си. С действията си Вие нанасяте вреди на продавача. Уведомяваме Ви, че с което и да било от действията си: използване на сайта, регистрация в сайта, извършване на конкретна поръчка чрез натискане :кликване/ на бутони, обаждане и/или потвърждение по телефона, Вие сте се съгласили с Общите условия на сайта. С настоящата покана: 1. Ви каним да получите поръчаната от Вас стока, като заплатите дължимата сума, вкл. сумата за куриерската услуга или;
2. в случай, че не желаете да получите стоката – да заплатите куриерската услуга по изпращането и връщането на стоката в размер на * лв. по банковата сметка * .
Уведомяваме Ви, че в случай че не заплатите дължимата сума за поръчаната от Вас стока и доставка или не заплатите дължимата сума по изпращането и връщането на стоката в 7 /седем/ дневен срок от получаване на тази покана, ще потърсим правата си по съдебен ред с всички произтичащи от това последици – осъждането Ви да заплатите освен дължимите за поръчката суми и направените разноски по делото: държавни такси, адвокатски възнаграждения, депозити за вещи лица, разноски на частен съдебен изпълнител и др."

След като прочитането на въпросния SMS, г-н К****** тичешком се запъти да получи своя ключодържател от куриерската фирма, който като че ли доста мигновено му се стори симпатичен.

Видно от описаната обстановка може да се направи извод, че имаме сключен договор за покупко-продажба. Изхождаме за наличието на последния от двете насрещни волеизявления на страните, (купувач и продавач) насочени към едни и същи правни последици – преминаването на собствеността на вещта върху купувача и предаването на продажната цена. Именно налице е договорна отговорност. Договора е валидно сключен, макар и онлайн, тъй като води до същите правни последици, както и ако беше сключен пряко между две лица /с малки изключения- връщане на стоката и продажната цена в 14-дневен срок - вж. ЗЗП/.
Отклонението на купувача от поръчаната стока е неправомерно деяние. В резултат от описаното, търговеца търпи вреди: първи път – неизпълнение на задължение, произлизащо от договор за покупко-продажба (спорен момент, тъй като дори и да не закупи вещта, ако купувача заплати куриерските разноски се освобождава от отговорност); и втори път – неизпълнение на куриерските разноски, които при отказ от страна на купувача ще са за сметка на последния.

Считам също, че от особено значение за възползването на търговеца от описаната хипотеза е наличието на текст в общите условия на платформата (под вид на предупреждение), който уведомява потребителя за аналогичен изход от подобна ситуация.
Най-удачното поведение на недобросъвестния съконтрахент е да заплати разноските за куриерските услуги или да закупи поръчания артикул, защото противно на това, последствията биха могли да бъдат трицифрени суми.
В случая обаче не би следвало да се входира искова молба, а по-скоро да се търси защита по отношение правата на търговеца с института на Заповедното производство (Вж. 410 ГПК) - молба за издаване на заповед за изпълнение.
Стигайки до това положение, възможно е да има допълнителни последствия при евентуално възражение, в т.ч. влизане в исков процес и т.н.
Важно е да се знае, че при осъждане на длъжника да заплати доставките при отказ от изпълнение на първоначалното му задължение, всички адвокатски, юрисконсултски възнаграждения и разноски по делото ще са за негова сметка."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50