Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

2
Снимка: Радио ВИДИН

 Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а идеята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на проведената през предходни години "Резиденция баба", казва председателят на читалището Милена Кавджиева. 


"От дълго време се стремим да реализираме инициативата, намерихме подкрепа в програмата "С ръце за село". Ще се постараем в рамките на два дни да почистим салона и да отремонтираме това, което е разрушено през годините. Обявихме, че ни трябват трима доброволци, оказа се, че интересът е много голям и очакваме десетина човека от други градове да се присъединят и 20-30 души от село Кошава. Киносалонът е построен през 70-те години и е бил вторият по големина в област Видин. Много е голям, с балкон и сцена. Не се ползва от средата на 90-те години, така че 25 години не се ползва, едната стена почти се е разрушила,  паркетът е съсипан, има изпочупени седалки. Целта ни е да се изнесат старите седалки, да се пренаредят тези, които стават за ползване, да се почисти, да се подменят завесите... Идеята е на хората от селото, кметът го предложи, от дълги години го обсъждаме, че трябва да се спре разрушаването... Трябват ни ръце." 


Материалите и инструментите за ремонта на някогашния киносалон са осигурени от кметството. Млади хора от страната ще помагат с доброволен труд за обновяването на българските села. Най-ценното в новата инициатива е общуването с местните хора, допълва Милица Джанджова от организацията: 


"Това е една програма, която цели да свърже отново потенциала на младите хора от градовете със знанието на възрастните хора в селата, като тук присъства повече елементът на физическата работа, и всъщност всеки един желаещ да се включи в инициативата би могъл да отдели ден или два от времето си, да отиде на село и да помогне на местните хора в разкрасяването на обществени пространства, и да помогне да направим българското село по-приветливо, по-привлекателно, и всъщност пък да припомним на възрастните хора в селата, че те са най-ценното, което съществува все още там."

 


В село Кошава програмата "С ръце за село" ще се осъществи тази събота и неделя - 11 и 12 юли.

Галерия

Вижте още

Защитата на очите от ултравиолетовите лъчи е важна през цялата година

Изключително важно е очите да бъдат 100% защитени от ултравиолетовите лъчи през цялата година. Излагането на UV лъчи, без защита, увеличава риска от увреждане на очите , обясни в предаването "Направление здраве" оптикът  Антоанета Илиева: " UV лъчите причиняват не само краткосрочен дискомфорт - отблясъци, възпаление, но могат да причинят и..

публикувано на 13.08.20 в 17:19

Фонтанът край крепостта "Баба Вида" отново ще разхлажда видинчани

Фонтанът в Крайдунавския парк на Видин, в близост до крепостта "Баба Вида", отново работи. Последно съоръжението е работило за кратко преди 7 години - през 2013 година. След като Общината е отремонтирала изгорялата водна помпа на водната атракция, тя отново носи прохлада и краси тази част на парка. Така във Видин това лято функционират няколко..

публикувано на 13.08.20 в 15:35

Добри жени от Враца подаряват ученически раници на семейства в нужда

Четири млади дами от Враца събират чрез дарения ученически раници за социално слаби деца. Инициативата е под наслов "Подари ученическа раница за първия учебен ден на дете в нужда!". Те се занимават с дарителски акции от 2014 година, а от началото на тази имат и група във фейсбук: "Бъди добър! Прави добро!", която набира популярност.  Групата е..

публикувано на 13.08.20 в 15:05

Тракийски светилищен комплекс разкриха край Ослен Криводол

Древен тракийски светилищен комплекс,  подобен на Бегликташ,  с множектво скални изображения и надписи, е открит в местност край село Ослен Криводол. Археологическата находка се намира на 2 км южно от селото и е възможност населеното място да бъде посещавано от туристи, каза за Радио ВИДИН Роман Иванов кмет на селото: "Имаме вече..

публикувано на 13.08.20 в 14:55

В "Музикална зона" на 13 август 2020 слушаме участници в Международния джаз фестивал – Банско 2020

За 23-та поредна година в Банско се провежда Международния джаз фестивал, събиращ музиканти от България и Европа. По време на фестивалната седмица /08 – 14 август/ от различни сцени звучи музика както през деня, така и през нощта. Местата за слушателите са намалени, като за пръв път входът на концертите е платен - целта е подпомагане на местния..

публикувано на 13.08.20 в 08:00

"Лейди Гергана" се прибра у дома

" Лейди Гергана " се прибра у дома и тази вечер ще се представи в целия си блясък пред читатели и почитатели от Видин. Преди това тази колоритна дама и нейната авторка - младата писателка Цветелина Цветкова , гостуват в нашето студио, за да ни кажат какво се случва с тази шура личност, която говори на видински диалект, от време навреме и на..

публикувано на 12.08.20 в 16:53

За трета година лятна балетна академия във Видин

Лятна балетна академия се организира за трета поредна година при Народно читалище "Цвят" във Видин. Поканени са деца, които желаят да направят своите първи балетни стъпки, и възрастни, които с балетни стъпки се стремят да поддържат добра физическа форма. Заниманията и за начинаещи, и за напреднали, ще се водят при спазване на противоепидемичните..

публикувано на 12.08.20 в 15:10