Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

144 шевици "чертаят" картата на България

Величка Каменова: Във всяка шевица има огън, чар и красота българска

Снимка: Личен архив Сашка Гаврилова


Уникална карта на България, в която са включени 144 шевици от различните краища на страната, бродира Величка Каменова. Тя е на 86 години и живее в чипровското село Горна Ковачица. 

Величка Каменова е от онези българки, които случайно или не, оставят след себе си следа. И то каква следа... Не само в Горна Ковачица хората я познават като учителката, която е държала ръчичката на не един и двама успели наши сънародници. Позната е и от участието си в театралната трупа на Василовци. Известни са и книгите, които пише- за родния край, за детството, за учителските си години, за болките на хората от ужасите на Първата световна война- все неща, които я държат здраво към корена. А само който не е влизал в къщата й, не е видял красивите й ръкоделия. Въпреки напредналата си възраст, Величка Каменова е приела предизвикателството да ушие сама карта на България, в която са извезани българските шевици, характерни за всяка една от фолклорните области у нас:

"Започнала съм го на 3 март и сега още малко, две седмици, и стигам до средата на България. И с толкова обич го правя....  Три дена шия една карловска шевица, която е сложна...Започнах от Северозападния край... Отгоре има надпис "България". Много го харесвам, много..."

За възрастната жена идеята да избродира пано във формата на картата на България, на което са събрани очарованието и пъстротата на българската шевица, не идва просто така. Вдъхновена е от примера на българката Ирен Величкова- Ямами, която от дълги години живее в Япония с дъщерите си Симеона и Калояна. Водена от любов към Родината, в страната на изгряващото слънце Ирен основава кръжок по българска бродерия. Самата тя признава, че от ранна възраст хобито й е да бродира, а отдалечеността от родното място я кара да търси постоянно информация за уникалността на българските шевици. Така се ражда идеята, заедно с ученичките си, да избродират карта на България, в която са извезани характерните шевици на всеки един от етнографските райони. Етнографската карта е завършена през 2015 година и с голям успех участва в изложби, в различни части на света. Показана е и в Етнографския музей в София, където се радва на голям интерес. По-късно издава и книгата "България в шевици", в която - на български, английски и японски език, са описани шевиците, символиката и бодовете. 

За удобство, в комплекта са включени и схеми, платно с размери 200х80 и конци- около 300 цвята, които понякога объркват Величка Каменова. Тя обаче, с пословичната й упоритост, не се отказва, и бод след бод показва България през шевицата. Признава, че й е трудно, признава и че е загърбила социалните си контакти, но пък в работата намира удовлетворение:
"Това е адски труд...Занемарила съм и себе си, и децата си, и приятелките си, трудно е, но ми доставя удоволствие и го правя с толкова обич... Ирен е велика българка, събрала е това от всеки окръг и е съчетала най-хубавото..." 

Величка Каменова е вдъхновена от красотата и разнообразието на шевиците, с които през вековете българските жени са създавали изящните си облекла. Според възрастната жена шевиците в Софийско са най-пъстри, но не може да открои най-красивите:
"Всяка шевица има български чар, във всяка шевица има огън български... Голям чар са..." 

Най-бавно е направила именно софийските шевици, затруднили са я и шевиците на банатските българи: 

"Две шевици съм ги шила една седмица- толкова са дребни, толкова са сложни като мотиви, не са многоцветни, но са изразни, релефни- чар, чар и българска красота...Ако можех и нощем бих шила..."

Величка Каменова смята, че ще завърши картата през следващите пет месеца. Това, което спести пред микрофона  е, че е започнала да бродира дни преди обявяването на извънредното положение, по препоръка на сина си- онколога проф. Иван Гаврилов, известен не само в региона с родолюбивите си дела. Самият той случайно е научил за възможността да се сътвори такава уникална карта на България: "Това е един вид трудова терапия- сега тя не се занимава с коронавирус и проблеми, а с шев и кройка...Така се чувства добре и ползотворно, и дава пример... Мечтата ни е да поставим картата в хубава рамка и да я подарим на България чрез Етнографския музей. Господ да й даде сили да довърши!"
А риторичният въпрос, който поставя проф. Гаврилов, е: "Ако един пенсионер може да направи според силите си нещо "В ползу Роду", какво ли ще стане, ако всички се впрегнем заедно?" 

Вижте още

Четиво за живота и нравите в Българския северозапад

Вероятно вече сте срещали д-р Йордан Иванов. Може би на живо, в качеството му на лекар, ако сте имали път към Лом, или тук, в ефира на Радио Видин и времето за книги, когато се превърне в писател. Миналата седмица се запознахме с романа му "Денят на Северозапада", където един учител за малко да събори държавата, а днес ще надникнем в..

публикувано на 24.03.23 в 17:15

Кукленият театър във Видин кани на "Магическо училище"

Кукленият театър във Видин изпраща месеца с магия. В събота, 25 март, ще представят образователния спектакъл "Магическо училище" .  Автор и режисьор е Панайот Цанев, сценограф е Мильо Пенев, композитор е Евгени Платов, участват Аделина Илиева и Жоро Иванов. "Това е един много интересен спектакъл с образователна цел, построен е на..

публикувано на 24.03.23 в 16:44

Кошница - подарък с душа и още нещо

Съвсем отскоро във Видин можете да поръчате за подарък  кошница, пълна с вкусни изкушения и още нещо. От близо 7 месеца сестрите Диана и Цветомира Димитрови имат свое местенце, където сътворяват най-различни красоти под формата на подаръци, които се консумират. И не само - често те съдържат и по нещо мъничко, което ще ви остане за спомен. Идеята..

публикувано на 24.03.23 в 15:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

обновено на 24.03.23 в 14:51

24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата . Поводът е, че точно на този ден, но сто години по-рано, Роберт Кох открива причинителя на туберкулозата, обясни вирусологът от Българската академия на науките  проф. Радостина Александрова . По думите ѝ идеята на световната инициатива е да се обърне внимание на това изключително..

публикувано на 24.03.23 в 10:30

Музеят в Чипровци представя изложба "Павлето - непознатият наш"

Историческият музей в Чипровци открива изложба с непоказвани до момента картини на Георги Павлов-Павлето днес, 24 март. Поводът е 110-ата годишнина от рождението на твореца. Той е бил и винаги ще бъде повод за гордост, каза директорът на музея в Чипровци  Анита Комитска . "Оставя такава диря в българското изобразително изкуство през 20..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18