Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

144 шевици "чертаят" картата на България

Величка Каменова: Във всяка шевица има огън, чар и красота българска

Снимка: Личен архив Сашка Гаврилова


Уникална карта на България, в която са включени 144 шевици от различните краища на страната, бродира Величка Каменова. Тя е на 86 години и живее в чипровското село Горна Ковачица. 

Величка Каменова е от онези българки, които случайно или не, оставят след себе си следа. И то каква следа... Не само в Горна Ковачица хората я познават като учителката, която е държала ръчичката на не един и двама успели наши сънародници. Позната е и от участието си в театралната трупа на Василовци. Известни са и книгите, които пише- за родния край, за детството, за учителските си години, за болките на хората от ужасите на Първата световна война- все неща, които я държат здраво към корена. А само който не е влизал в къщата й, не е видял красивите й ръкоделия. Въпреки напредналата си възраст, Величка Каменова е приела предизвикателството да ушие сама карта на България, в която са извезани българските шевици, характерни за всяка една от фолклорните области у нас:

"Започнала съм го на 3 март и сега още малко, две седмици, и стигам до средата на България. И с толкова обич го правя....  Три дена шия една карловска шевица, която е сложна...Започнах от Северозападния край... Отгоре има надпис "България". Много го харесвам, много..."

За възрастната жена идеята да избродира пано във формата на картата на България, на което са събрани очарованието и пъстротата на българската шевица, не идва просто така. Вдъхновена е от примера на българката Ирен Величкова- Ямами, която от дълги години живее в Япония с дъщерите си Симеона и Калояна. Водена от любов към Родината, в страната на изгряващото слънце Ирен основава кръжок по българска бродерия. Самата тя признава, че от ранна възраст хобито й е да бродира, а отдалечеността от родното място я кара да търси постоянно информация за уникалността на българските шевици. Така се ражда идеята, заедно с ученичките си, да избродират карта на България, в която са извезани характерните шевици на всеки един от етнографските райони. Етнографската карта е завършена през 2015 година и с голям успех участва в изложби, в различни части на света. Показана е и в Етнографския музей в София, където се радва на голям интерес. По-късно издава и книгата "България в шевици", в която - на български, английски и японски език, са описани шевиците, символиката и бодовете. 

За удобство, в комплекта са включени и схеми, платно с размери 200х80 и конци- около 300 цвята, които понякога объркват Величка Каменова. Тя обаче, с пословичната й упоритост, не се отказва, и бод след бод показва България през шевицата. Признава, че й е трудно, признава и че е загърбила социалните си контакти, но пък в работата намира удовлетворение:
"Това е адски труд...Занемарила съм и себе си, и децата си, и приятелките си, трудно е, но ми доставя удоволствие и го правя с толкова обич... Ирен е велика българка, събрала е това от всеки окръг и е съчетала най-хубавото..." 

Величка Каменова е вдъхновена от красотата и разнообразието на шевиците, с които през вековете българските жени са създавали изящните си облекла. Според възрастната жена шевиците в Софийско са най-пъстри, но не може да открои най-красивите:
"Всяка шевица има български чар, във всяка шевица има огън български... Голям чар са..." 

Най-бавно е направила именно софийските шевици, затруднили са я и шевиците на банатските българи: 

"Две шевици съм ги шила една седмица- толкова са дребни, толкова са сложни като мотиви, не са многоцветни, но са изразни, релефни- чар, чар и българска красота...Ако можех и нощем бих шила..."

Величка Каменова смята, че ще завърши картата през следващите пет месеца. Това, което спести пред микрофона  е, че е започнала да бродира дни преди обявяването на извънредното положение, по препоръка на сина си- онколога проф. Иван Гаврилов, известен не само в региона с родолюбивите си дела. Самият той случайно е научил за възможността да се сътвори такава уникална карта на България: 



"Това е един вид трудова терапия- сега тя не се занимава с коронавирус и проблеми, а с шев и кройка...Така се чувства добре и ползотворно, и дава пример... Мечтата ни е да поставим картата в хубава рамка и да я подарим на България чрез Етнографския музей. Господ да й даде сили да довърши!"
А риторичният въпрос, който поставя проф. Гаврилов, е: "Ако един пенсионер може да направи според силите си нещо "В ползу Роду", какво ли ще стане, ако всички се впрегнем заедно?" 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00