Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Веромир Спасов, кмет на село Расово: "Кметът трябва да обича хората"

Село Расово - модерно и живо

8
Снимка: радио Видин
Село Расово е част от община Медковец и е едно от големите населени места в околностите. Историята му датира от 12-14 в. пр. н.е., когато по тези земи се заселило тракийското племе мизи. Останки от това време са трите могили по върха източно от селото, както и трите исторически окопа около Расово. Населението днес е около  1100 души. Четири години след последното ни гостуване в село Расово, се връщаме в селото, за да видим как се е променило то от 2016 година насам. Заварваме отново същият кмет, който преди четири години ни изпрати с думите: "Ще работя за това селото, да придобие модерен, европейски вид." Дали е успял и какво се е случило за изминалите четири години,  ни предстои да разберем.

Веромир Спасов е кмет на село Расово четвърти мандат, работил е и като заместник-кмет в други общини. Започваме разговора си с  равносметката за изминалите 4 години кметска работа и осъществените проекти:
"Мога да кажа, че идеите и амбициите, които имахме с общинския кмет на Медковец Венцислав Евгениев, са много добри. Постигнахме максимални резултати... Имахме 4-5 проекта по Програмата за селските райони. Единият проект, който беше за ремонт на църквата "Свети Георги" вече е реализиран, на стойност 695 хил лв... В момента се реализира рехабилитация на общински път Расово - Аспарухово - Стилийска махала. Имаме още 3 проекта. Предстоят да се реализират. Това са "Изграждане на комбинирана спортна площадка", на стойност 50 000 евро, "Реконструкция, обновяване и изграждане на паркове и градини в селата медковец и Расово", на стойност 600 хил. евро и "Ремонт на улична пътна мрежа в селата Медковец и Расово" на стойност 1 200 000 евро...  Имаме и малки проекти по "Чиста околна среда", които касаят детски площадки, оборудване и обзавеждане на детски кътове..."

В най-скоро време ще бъде изградена нова комбинирана спортна площадка. Предстои изграждане на парк и ремонт на улици в селото. Ще заработи  Общински център за социални услуги, към който има изградена  обществена трапезария за 200 човека, с модерно и ново обзавеждане, с кухня, където да се приготвя храната - разказва кметът:

"Това е Общински център за социални услуги, проект на Министерството на труда и социалната политика, с кухня оборудвана. Това е бивш ресторант. Надяваме се да започне да работи и е за социално слаби хора. Ще се изгради и Център за временно настаняване на възрастни хора, по този начин ще затворим услугите за възрастни хора. Цялата ни дейност е да подобрим живота на хората в селото. Нашата детска  градина е уникална, изцяло е ново оборудването в нея. Детската площадка е изработена с две проекта. Десет видеокамери наблюдават улиците около нея. Значително подобряваме  условията на труд на лекарите, зъболекаря и фелдшера, които работят в селото. Ремонтирахме почти всичко в здравната служба> Щастливи сме, че имаме трима лекари и един фелдшер на територията на селото"
В селото работи детска градина "Щурче". Условията в нея са много добри,  около 20 деца я посещават. След пандемията посещаемостта е намаляла, но основната цел на персонала е осигуряване на безопасността и здравето на децата - казва директорът на детското заведение Зоя Аврамова 

Името на село Расово стана известно с изграждането на компресорна станция "Расово", във връзка с  разширяването на газопреносната инфраструктура на България до границата със Сърбия.  Това се отразява добре на заетостта, откриват се нови работни места, местните хора предлагат на работниците квартири и стаи под наем. 

газопреносна мрежа

"Огромно е значението на изграждането на компресорна станция "Расово" за селото. Всички, които имат добри условия, при тях са на квартира работещите от компресорната станция. От нашето село около 30-40 човека полагат труд, много добре заплатен на станцията, за което сме щастливи. Защото това е нещо, което намалява безработицата... Да донякъде е късмет, но и сме работили, за да бъдат отчуждени и закупени земите от фирмата..."

Въпреки временната заетост покрай компресорната станция, безработицата продължава да е  основен проблем в селото,  а липсата на заетост кара младите хора и хората на средната възраст да търсят работа в чужбина и в големите градове, казва кметът Веромир Спасов:

"В селото поминъкът на хората винаги е бил селското стопанство. Сега с модернизацията на отрасъла, това не се  случва. Животновъдството е слабо застъпено. Гледат се крави, но броят им е малък. Единственото предприятие, което работи - това е  цех за производство на гранули, в който работят 7-8 души."

А за това какво е да си кмет на малко населено място като Расово, кметът споделя:

"Онзи, който тръгва да става кмет, трябва да знае, че трябва да обича хората. Иначе да не се хваща за тази работа. ...Не помага ли на хората, не откликва ли на техните проблеми, не е за тази работа. Това е селският кмет. Целите ми са - да се подобри инфраструктурата на селото. Надявам се, че ще можем да кандидатстваме за рехабилитация на общинската пътна мрежа. Гоним наистина европейски стандарти. Има още много работа. Благодаря на всички жители на Расово, които си плащат данъците. Пожелавам им да са живи и здрави! Те са моята гордост и сила, защото когато хората оценяват какво се прави за тях, това е оценката за един държавник."


група към НЧВ село Расово активно работи  Народно читалище "Димитър Вълнев 1903". Читалището е тази институция, която през годините поддържа духовния и културен живот в селото.  родолюбивият българин Димитър Вълнев е създателят на първата театрална трупа, с което поставя началото на читалищната дейност в селото. Към читалището работи библиотека и четири самодейни състави - детски танцов състав "Шарени мъниста", певческа група за руски и цигански романси "Берьозка", детска певческа група "Расовче", певческа група за автентичен фолклор "Расоха" - казва председателят на  читалището Райна Николова

 Село Расово е живо село, причината за това е действащото ОУ "Христо Ботев". В него учат 102 деца, в училището има предучилищна група, децата се включват активно в обществения живот на селото и във възстановяването на традициите - казва директорът на училището Веселка Викентиева:

"Дистанционното обучение беше предизвикателство за нас. Справихме се добре. Проблем имахме, че не всички имаха устройства. Училището закупи 8 лаптопа и пет флашки с интернет... Дадохме ги на деца, които искат да учат, но нямат възможност. Имаше деца и на хартиен носител... Работим по проекти... Имаме целодневно обучение, предоставяме им обяд, сутрин даваме закуска на 1-4 клас. Основната ни цел е да излязат от училище добри хора."

Галерия

Вижте още
село Осен, пенсионерски клуб

Млади и стари в село Осен се обединяват в обща кауза

В село Осен сме, за да кажем "Добро утро, кмете!" Това е  малко китно селце, разположено в близост до Врачанския Балкан, административно се намира в община Криводол, област Враца. Столицата е на отстояние 130 км. Климатът е умерен, няма резки температурни амплитуди. В селото има вода в изобилие, затова в миналото хората  са построили много чешми...

публикувано на 07.08.20 в 12:15

Настъпва ли Преображение за СК "Ванто-Видин"

Видинският кану-каяк е най-успешният местен спорт. Достатъчен е фактът, че 14 местни гребци са участвали в олимпийски игри. Дори и в трудните за спорта настоящи години видинската школа има цели петима национални състезатели в кану-каяка. Това лято обаче, когато е активният спортен сезон за гребците, се случи нещо неприятно за този традиционен за..

публикувано на 06.08.20 в 14:39

Отказват ли младите да работят за заплата под 1000 лева

В средата на миналия месец стана ясно, че младите кандидат-служители вече отказват работа за под 1000 лева. Това отчетоха агенциите за подбор на персонала. "Все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лева. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума."- обясни експертът по подбор на кадри Маргарита..

публикувано на 05.08.20 в 12:50

Очаква ли ни есен по-гореща от лятото?

Приключи парламентарният сезон. Депутатите излязоха във ваканция до 2 септември, откогато вече ще заседават в новата пленарна зала "Света София" в бившия Партиен дом. Политическите страсти обаче остават горещи заради протестите в страната. Потърсихме за коментар на политическата ситуация неколкократно и по различни канали народни представители от ГЕРБ,..

публикувано на 04.08.20 в 14:31

Ще има ли Закон за личния фалит?

Промени в Закона за задълженията и договорите , според които се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, внесени от "Обединени патриоти" и ГЕРБ, прие единодушно Парламентът на 22ри юли.  "С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият..

публикувано на 03.08.20 в 11:25
село Тополовец, Кулско

Село Тополовец пази природата и автентичните си народни хора

Китното село Тополовец е едно от осемте села, включени в община Кула.  То  се намира в хълмист район, изпълнен с красиви местности. Край селото минава  река  Тополовец, а приток на реката  оформя красив водопад, наречен  "Петров церак"... В района на селото се намират и останки от антична и средновековна крепост "Пецино кале" . Разположена е на..

публикувано на 31.07.20 в 12:30

Какво се прави за пътната безопасност във Видинско

155 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 4 лица и 51 са ранени са станали по пътищата на област Видин през първото полугодие на 2020 година. През 2019 година за същия период ПТП-тата са 197, при които са загинали 3 лица, 46 са ранени. "Тежките произшествия са с намаление, но има увеличение при броя на загиналите и ранените..." Това..

публикувано на 30.07.20 в 15:23