Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Деца рисуват върху коприна във Видин

8
Снимка: Радио Видин

Копринената дъга от шалове, ръчно изработени от модния дизайнер Иванка Найденова все още грее и впечатлява в Мол Видин. Тя успя да осъществи намеренията си да направи ателиета за деца. Всяка събота от началото на месеца, съвсем безвъзмездно, Ваня отделя по няколко часа, за да въведе в тайните на своето изкуство деца, които са талантливи и според нея няма да спрат дотук, защото, както казва тя - коприната запленява. Децата се запознават с различните техники, с които се работи върху коприна. Те сами избират какво да рисуват, а Ваня им помага да пресъздадат идеите си върху коприната.

"Нямаме ограничения, дори едно от момиченцата предния път каза: Аз не умея да рисувам, нямам талант. Значи, шалът ѝ се получи много хубав. Аз ѝ предложих дъга да направи и тя използва всички цветове. Не е нужно някакви умения да има човек, тъй като самите техники... никога не знаеш какво ще се получи - много интересни ефекти може да станат. Децата са уникални, много са талантливи, имат огромен интерес и това много ме радва. Коприната предразполага да експериментираш с цветове", обяснява Иванка Найденова и допълва, че обмисля да събере изработените в ателието шалове в изложба.

Докато си говорим с Ваня, върху копринените платна на участниците в ателието изгряват пъстри цветове и красиви цветя. Славена вече е посещавала ателието и работи смело с четката, защото знае как трябва да изглежда нейния шал:

"Повече да има жълто и хубави светли цветове - летни, заради лятото, иначе аз харесвам много синьо и лилаво. Предния път рисувах Космос. Не се рисува трудно върху коприна. Аз обичам да рисувам много и като стана голяма, искам да стана дизайнер на мебели и архитект на къщи и да избирам къщите и мебелите на други хора, които нямат толкова добър вкус."

11- годишната Мария идва в ателието, за да рисува цветя. По принцип рисува пейзажи, но споделя, че цветята стоят много добре върху шаловете:

"Ходя на уроци по рисуване. Рисувам много картини на платна, но това е нещо по-различно, по-трудно е."

Шаловете, изработени от децата в ателието на Ваня, са събрали много топлина, настроение и енергия. На уроците се събират до 5 деца, на възраст от 9-13 години, като разбира се се спазват всички противоепидемични мерки. 
А следващата стъпка може би ще е ателиета за възрастни?

Галерия

Вижте още

Състезание по стрелба организират в района на село Гаганица

Турнир спектакъл "Старата пушка" 2021 ще се проведе в района на село Гаганица. Организатор е Ловно-рибарското дружество "Сокол" - град Берковица. Може да участват мъже и жени от всички възрастови групи и националност. Условието е да притежават ловни гладко цевни пушки, произведени до 1971 година, включително, обясни  Стоян Ангелов ръководител на..

публикувано на 05.08.21 в 15:50

В "Музикална зона" на 05 август 2021 слушаме Енрико Карузо и Луис Армстронг

На втори август се навършиха 100 г. от кончината на един от най-великите гласове на всички времена – Енрико Карузо, а на четвърти август отбелязахме 120-тата годишнина от рождението на най-влиятелния джаз музикант на 20-тото столетие – Луис Армстронг. Две имена в сферата на класиката и джаза, със специфичен маниер на изпълнение – новатори,..

публикувано на 05.08.21 в 09:00

Укрепват основите на синагогата във Видин

Подготвителни дейности за разкриване и укрепване на основите на синагогата се извършват по проекта за реставрация и адаптация на емблематичната за Видин сграда в туристически обект "Културен център Жул Паскин". Допълнителни бетонови стени ще укрепят съществуващите основи от каменна зидария, обясни ръководителят на проекта арх. Ангел Недялков:..

публикувано на 04.08.21 в 17:16
Факсимиле от първия брой на вестника

Вестник "Видин" на 30 години

Вестник "Видин" отбелязва 30 години от своето основаване. На 13 август 1991 година излиза първият брой на вестника "с волята да защитава правото на хората от Видинския край да бъдат информирани" и със своя вестникарски кодекс за добротворчество, гражданска доблест и обществен морал, написан от издателя Николай Асенов. Главното изискване,..

публикувано на 04.08.21 в 16:32

"Аида" открива "Опера на върховете - Белоградчишки скали"

С операта "Аида" от Джузепе Верди този петък, 6 август, започва шестото издание на летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Тази година се навършват 150 години от създаването на тази емблематична опера, която много често се поставя на открито, разказа един от солистите на Софийската опера и балет - сопраното Габриела..

публикувано на 04.08.21 в 16:20
Витко Пантев

Спомен за Витко Пантев

В "Памет нашенска" ще ви разкажем за  Витко Пантев, кметски наместник на село Вълчек, община Макреш, който наскоро си отиде от този свят . За него разказва съпругата му Людмила Пантева, с която са били заедно 52 години. Витко Пантев е широко скроен човек, който привлича хората със своята енергия и ентусиазъм, със своята отдаденост към хората, със..

публикувано на 04.08.21 в 14:25

Тревните площи в парковете на Видин съхнат

Видин като крайдунавски град се слави със своята Градска градина край реката и с красивите си паркове, със  зеленината  и редките дървесни видове.  За съжаление,  зелените тревни площи във всички паркове отдавна не са тучно зелени, а изсъхнали. Парк "Рова" не прави изключение, за него ни се обади наш слушател, Илиян Стаменов от Дражинци:..

обновено на 04.08.21 в 13:54