Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение на родители очаква подкрепа от Общината

Арт терапия за деца и младежи с увреждания в Монтана

4
Сдружение "Бъдеще за всеки" организира арт терапия
Снимка: Личен Архив


В град Монтана от една година активно работи сдружението "Бъдеще за всеки".  То обединява родители на деца със специални образователни потребности. Сдружението се стреми да взима активно участие в обществено-икономическия и културния живот на града, да  стимулира  творческата и гражданската ангажираност младите хора с увреждания, да им се създаде възможност за осмисляне на свободното време и по този начин да се  изграждат качества,  знания, умения и талант в различните сфери на изкуството, спорта и други области. Заниманията им се провеждат в градския парк "Огоста", което им дава възможност да общуват повече и с останалите хора, да се социализират. Към сдружението има специалисти, които работят на доброволчески начала. Основният проблем е, че няма офис, нито помещение, където децата или младежите да се събират, разказва Руменка Цветкова от "Бъдеще за всеки":

"Искаме да покажем, че нашите деца са членове на това общество, и би трябвало да се чувстват като равноправни хора и част от обществото. Други неща с които се занимаваме - в момента работим по проекта "Бъдеще за всеки", който е една арт терапия, в която децата ни играят, танцуват. Обучението ни се води в парк "Огоста" и така децата ни се научават да общуват с други деца. На тези уроци присъстват и други деца. От 2 до 6 август ще проведем лагер за децата с хидротерапия и конна езда. Това оказва много добро влияние на деца с аутизъм... Децата се чувстват превъзходно тук... Сдружението ни няма собствен офис, надяваме се да ни окажат съдействие от кметството за офис и зала, в която да можем да се събираме... Има необходимост от Дневен Център, който да предоставя почасови услуги, в който да се работи почасово, за да може да се помогне на родителите."

Сдружението "Бъдеще за всеки" е с идеална цел и в момента работи основно по проекти. Единият от проектите е  свързан със застъпничеството и самозастъпничеството. Другият се нарича "Ателие по психодрама за деца и младежи с интелектуални и физически затруднения", който подобрява говора на децата  и артистичните им възможности.

Дияна е една от първите майки и основателки  на Национално дружество за пълнолетни лица с умствени затруднения,  което започва своята дейност през 1998 година в Монтана. Продължава с разкриване с Дневен център  през 2001 година, а сега има Защитено жилище и 4 центъра за лица от семеен тип. Нейният син е със забавено умствено развитие, той също се включва в арт терапията, която му се отразява  положително
 
"Моят син е на 33 години, разчитам, че с тези проекти ще може да се социализира, започна с танцова арт терапия, на нея се свири,  децата играят, танцуват. Синът ми,  макар че не играе хоро,  е щастлив... Родителите ще бъдат заедно с децата си, когато в един проект участват и родители те придобиват знания и мотивация да продължат с още проекти за децата с увреждания."

Сдружението се надява да получи помощ от община Монтана за  офис и зала за децата и младежите, които са  с интелектуални и физически затруднения.
Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Как хранителните навици и физическата активност подобряват качеството на живот

Хранителните ни навици могат значително да подобрят качеството ни на живот, но могат и да го сринат. Това обясни специалистът по хранене и инструктор, водещ спортни тренировки за деца и възрастни Ина Данчева . Практикува от повече от 10 години, главно в София. Иначе е родом от Видин и през лятото съчетава почивката в родния град с тренировка в..

публикувано на 26.09.24 в 11:58

В "Музикална зона" на 26 септември 2024 слушаме музика из филма "Ескадрилата"

Филмът  "Ескадрилата"  е създаден през 2006 г., като автор на музиката му е композиторът  Тревър Рабин  – бивш китарист на рок група  Yes . Рабин създава музика за над 40 филма, като една от любимите му тематики е военната. В "Ескадрилата" са преплетени военни ритми, лирични теми и мотиви, обхванати от приключенски дух. Бойните действия от времето..

публикувано на 26.09.24 в 09:00

Държавата да се намеси за "замразения" ремонт пред Здравната каса, настоява Общинският съвет във Видин

Общинският съвет във Видин прие декларация, с която настоява държавата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземат спешни мерки за завършване на ремонта на канализационната мрежа пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в града . Общата стойност на проекта е над 26 млн. лева. Вносител на предложението е общинският..

публикувано на 25.09.24 в 15:54