Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Роднини откриват гроба на червеноармеец във Видинско

3
паметник в Киряево
Снимка: Радио Видин
По стечение на обстоятелствата видинската журналистка Лора Владимирова става част от личната история на едно украинско семейство, която е трогателна  със своя драматизъм и човешка болка. През 1974 година Лора Владимирова е със съпруга си в Украйна. Запознава се със семейство, което търси починалия си баща, загинал през 1944 в България, край село Кореево. Името на селото е било неправилно написано. Виждайки болката на тези хора, тя решава да им помогне, доколкото може, да намерят гроба на починалия чрвеноармеец.  И успява. В това е нейната гордост като човек. 
"1974 година моят мъж работеше в Кривой рог, Украйна. Отидохме там през ноември и съветските специалисти ни поканиха да празнуваме Нова година. Случи се така, че бях седнала до един инженер и съпругата му, разговаряхме и аз казах, че съм от Видин. Той ми каза, че бащата на неговата съпруга е починал през 1944 година и е погребан в село Кореево, Видински окръг. Няма такова село, му казах аз, има село Киряево или Киреево. Те няколко пъти са писали, но в официалното съобщение пише -Кореево. Както и да е. Отидох им аз на гости, запознах се с този случай по-отблизо. Дъщерята на червеноармееца Петър Воробьов ми показа документа, пише точно така - Кореево. И ни отговаряха, че няма такова село... Ужасно ме ядоса тази бюрократична глупост... Върнах се във Видин и писах до нашия музей, те ми отговориха: "Да има такъв загинал военен Воробьов, даже има и малко паметниче в негова чест." И когато съобщих на дъщерята, тя беше много щастлива. Майка ѝ беше вече починала, но я заклела, да намери гроба на баща си и да занесе шепа украинска пръст на този гроб. Взех аз пръст, върнах се и отидох в Киряево... Аз написах материал за това "Шепа украинска пръст" и го изпратих на Луиза Кюнел, неговата дъщеря... И както си седя един ден в редакцията, отваря се врата и влиза Луиза Кюнел... Тя беше трогната, безкрайно трогната... Разказвам това, защото съветският посланик дойде миналата година и се поклони на гроба на Воробьов...", обяснява Лора Владимирова.
 
Със своя материал "Шепа украинска пръст" Лора Владимирова  участва в журналистически конкурс на национално ниво, организиран от Комитета за българо-съветска дружба  и печели трета награда.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 06 август 2020 слушаме виртуозните цигулари Руджиеро Ричи и Зорница Иларионова

На днешния 6 август се навършват осем години от кончината на американския цигулар Руджиеро Ричи , известен най-вече с изпълненията си на творбите на Николо Паганини. Цигулков виртуоз с над 70-годишна солова кариера, преподавател в редица световноизвестни университети. Изпълнява и записва музика на композитори от барока до съвремието. По време..

публикувано на 06.08.20 в 09:00

Ела и играй във Видин

Едни от най-популярните млади български изпълнители ще си припомнят игрите на 90-те в края на седмицата във Видин. Дара, Павел&Венци Венц, Йоана и Петя Алекса & Монти ще изнесат концертна програма на "Summer Vibes Festival". По време на музикалното събитие ще бъде поставен акцент върху любимите в миналото детски игри като дама, ластик, пиян..

публикувано на 05.08.20 в 14:45

Експонатите на музей "Конака" в нова светлина

Исторически музей "Конака" отново посреща посетители, след ремонт и осъвременяване на част от експозиционните пространства. Със собствени средства и доброволен труд е освежена залата на постоянната експозиция и залата за временни изложби, обясни  директорът на Регионален исторически музей Видин Десислава Божидарова: "Ние сме освежили..

публикувано на 05.08.20 в 12:50
Зорница Иларионова

Цигуларката Зорница Иларионова няма търпение да се срещне отново с видинската публика

Младата звезда на цигулковото изкуство Зорница Иларионова гостува този четвъртък, 6 август, на видинска сцена. В партньорство със Симфониета Видин и диригента Константин Илиевски, талантливата цигуларка ще представи програма от популярни класически произведения. Зорница Иларионова е родена в Плевен. През последните години печели редица..

публикувано на 05.08.20 в 12:00

Белла и Бенджи се завръщат с ново събитие от инициативата "На базар сме!"

Ново събитие от инициативата "На базар сме!" ще се проведе във Видин. Организаторите - Белла Антова и Изабела Василева-Бенджи от платформата SТЕТИКА, канят видинчани на 15 август на базар и брънч в жилищен комплекс "Химик". Акцент в програмата на "На базар сме! В квартала!" ще бъдат ръчно изработените артикули от местни и гостуващи..

публикувано на 05.08.20 в 11:56

"Трабант фест" подготвят във Вършец

"Трабант фест" ще се проведе за първи път във Вършец. Поводът е "Празника на Курорта, минералната вода и Балкана", който се отбелязва всяка година през месец август с различни прояви, както и честването на 170 години от обявяването на града за курорт. Организатори са община Вършец, съвместно с "Национален клуб Трабант". Фестът ще започне в 10:00..

публикувано на 05.08.20 в 10:00

Шампанското е на 327 години

4 август се смята за "рожден ден" на шампанското. Според легендата, на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино.   Има много любопитни факти, свързани с искрящото питие, без което не минава нито едно празненство или събитие от висок ранг- и у нас, и по света...

публикувано на 04.08.20 в 16:06