Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Роднини откриват гроба на червеноармеец във Видинско

3
паметник в Киряево
Снимка: Радио Видин
По стечение на обстоятелствата видинската журналистка Лора Владимирова става част от личната история на едно украинско семейство, която е трогателна  със своя драматизъм и човешка болка. През 1974 година Лора Владимирова е със съпруга си в Украйна. Запознава се със семейство, което търси починалия си баща, загинал през 1944 в България, край село Кореево. Името на селото е било неправилно написано. Виждайки болката на тези хора, тя решава да им помогне, доколкото може, да намерят гроба на починалия чрвеноармеец.  И успява. В това е нейната гордост като човек. 
"1974 година моят мъж работеше в Кривой рог, Украйна. Отидохме там през ноември и съветските специалисти ни поканиха да празнуваме Нова година. Случи се така, че бях седнала до един инженер и съпругата му, разговаряхме и аз казах, че съм от Видин. Той ми каза, че бащата на неговата съпруга е починал през 1944 година и е погребан в село Кореево, Видински окръг. Няма такова село, му казах аз, има село Киряево или Киреево. Те няколко пъти са писали, но в официалното съобщение пише -Кореево. Както и да е. Отидох им аз на гости, запознах се с този случай по-отблизо. Дъщерята на червеноармееца Петър Воробьов ми показа документа, пише точно така - Кореево. И ни отговаряха, че няма такова село... Ужасно ме ядоса тази бюрократична глупост... Върнах се във Видин и писах до нашия музей, те ми отговориха: "Да има такъв загинал военен Воробьов, даже има и малко паметниче в негова чест." И когато съобщих на дъщерята, тя беше много щастлива. Майка ѝ беше вече починала, но я заклела, да намери гроба на баща си и да занесе шепа украинска пръст на този гроб. Взех аз пръст, върнах се и отидох в Киряево... Аз написах материал за това "Шепа украинска пръст" и го изпратих на Луиза Кюнел, неговата дъщеря... И както си седя един ден в редакцията, отваря се врата и влиза Луиза Кюнел... Тя беше трогната, безкрайно трогната... Разказвам това, защото съветският посланик дойде миналата година и се поклони на гроба на Воробьов...", обяснява Лора Владимирова.
 
Със своя материал "Шепа украинска пръст" Лора Владимирова  участва в журналистически конкурс на национално ниво, организиран от Комитета за българо-съветска дружба  и печели трета награда.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още
Ученици от ОУ

Видинско училище в благотворителната инициатива "Предизвикай се с кауза"

"Предизвикай се с кауза" - така се нарича  благотворителното събитие, организирано от "Заедно в час". Това е първото по рода си нестандартно събитие, в което се подкрепя българското образование чрез спорта. Всеки, който желае,  може да се включи в него като изпълни лично спортно постижение в деня, на 30 май, разказва Ния Янакиева от..

публикувано на 18.05.21 в 13:30
Отсечените дървета на ул

Отсякоха здрави дървета във Видин

За отрязани големи здрави дървета алармираха наши слушатели. Дърветата се намират на кръстовището на улица "Широка" и улица  "Христо Ботев", на тротоара преди светофарите.  Жители от жилищен блок наблизо коментираха: "Отрязани са, защото бяха изсъхнали, гледай сега какви филизи изкарват нови... Тук като седим, нема -нема и падат клони.....

публикувано на 18.05.21 в 12:30
Исторически музей Оряхово

Историческият музей в Оряхово отбелязва с две събития Международния ден на музеите

На 18 май  се отбелязва  Международния ден на музеите, своя професионален празник честват днес музейните работници и галеристите,  организирайки различни културни събития.  Един от най-активните музеи в Северозапада е Исторически музей - Оряхово. Две важни събития бележат този ден -  стартирането на проект "Ехо от вековете" и издаването на Пътеводител..

обновено на 18.05.21 в 11:15

Американска мечта или шофьор на такси във Видин?

В "Минутите на редактора" ви срещаме с млад мъж от Видин, който е успял да реализира своята американска мечта, макар и само за няколко години. Днес той отново се завръща в родния си град и работи като таксиметров шофьор .  Денислав Здравковски е роден във Видин, но съдбата му предоставя рядката възможност да замине за САЩ, където да се опита да..

публикувано на 17.05.21 в 17:00

145 години от акостирането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг

Ботевата чета е една от най-известните български революционни чети. Подготовката за формирането ѝ започва още през април 1876 г. За войвода на четата определили Христо Ботев - известен революционен деец, поет и журналист. Съставянето на четата станало от отделни групи доброволци, които се качили от различни румънски пристанища по река Дунав на..

публикувано на 17.05.21 в 16:00

Ново фототипно издание за Христо Ботев

Излезе от печат уникално фототпино издание на две книги за Христо Ботев. Изданието включва в себе си две автентични книги, които са препечатани почти едно към едно с оригиналите. Става дума за "Спомен. 35- годишен юбилей от преминаването на Христо Ботев и другарите му на козлодуйския бряг" от 1911 година и "Стихотворения" - Пълно събрание..

публикувано на 17.05.21 в 14:00

Над 1000 души са сменили документите си за седмица във Видин

За опашки и струпване на хора пред отдел "Паспортна служба" на Областна дирекция на МВР Видин сигнализираха през миналата седмица слушатели на Радио ВИДИН. Наш репортер провери на място каква е ситуацията. На 14 май, около 14 часа следобед, пред Дирекцията имаше около 15 човека, които чакаха за различни услуги, предоставяни от паспортна служба. Повечето..

публикувано на 17.05.21 в 10:33