Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Очаква ли ни есен по-гореща от лятото?

Снимка: БГНЕС

Приключи парламентарният сезон. Депутатите излязоха във ваканция до 2 септември, откогато вече ще заседават в новата пленарна зала "Света София" в бившия Партиен дом. Политическите страсти обаче остават горещи заради протестите в страната. Потърсихме за коментар на политическата ситуация неколкократно и по различни канали народни представители от ГЕРБ, избрани от Северозападна България- Дилян Димитров от Монтана, Красен Кръстев от Враца и Владимир Тошев от Видин, но, уви, без резултат.


"Категорично смятаме, че има нужда от диалог. И ние сме заинтересовани да се отиде колкото се може по-скоро на избори, защото ГЕРБ винаги е готова за такива избори, но смятаме, че в тази ситуация, която е не само в страната, но и международната обстановка, не ни дава възможност да мислим в тази посока“, коментира пред БНР Красимир Ципов, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Каква е равносметката и очакванията за развитието на протестната ситуация според опозицията? Народният представител от БСП от Видин Филип Попов определя изминалия политически сезон като „каскада от скандали“:

"Хората, които са по улиците на България, искат една нормална държава, искат правова държава с върховенство на закона, справедлива държава, социална държава, демократична държава. Вече им омръзна да бъдат използвани от правителството на Борисов. Ние подкрепяме тези протести. Този сезон в парламента беше каскада от скандали благодарение на изпълнителната власт. Нямаше чуваемост за предложения, за алтернативи на тези политики. Българският парламент е превърнат от г-н Борисов в един гумен печат, който да легализира взетите вече от министерския съвет или от него решения. Това не е нормално в една парламентарна република, където Народното събрание трябва да е най-висшия орган..."


Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Това показва последното социологическо проучване на агенция Галъп интернешънъл.

"Вижда се голям протестен потенциал- близо 60% от българите подкрепят протестите. В същото време до голяма степен хората не са сигурни дали протестите ще успеят- 58% смятат, че протестите няма да постигнат нито една от двете си цели. Интересното е, че въпреки огромният протестен потенциал, който наблюдаваме в нашето изследване, надделява тезата, че не трябва да има предсрочни избори. Това го отдавам на няколко факта- остават няколко месеца до редовните избори и няма реална алтернатива, опозиционна партия, която да застане и хората да гласуват за нея, т.е. няма ясно изразена голяма опозиция", обясни политологът Светлин Тачев и добави, че очаква през есента и зимата нови протести, но на социално-икономическа база:

"Предстои тежка и нагорещена есен. В момента наблюдаваме "игра на нерви" между правителството и протестиращите. Властта наблюдава как ще се развият протестите- дали месеца на почивките, август, ще притъпи и ограничи протеста. Към момента това не се случва. Как ще се развие ситуацията в страната много зависи от това кой ще издържи повече- властта или протестът. Който надделее психически над другия, ще е победител."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Невъзможно е БСП да работи с ГЕРБ

На 2 април ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Инна Иванова, ПП: Бъдещето на Северозапада зависи от инвестицията в младите

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05
Петър Петров

Петър Петров, "Възраждане": Нашата цел е самостоятелно управление, защото сме единствената българофилска партия

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Двудетният модел все още е идеал за българското семейство

Двудетният модел остава най-предпочитаният от хората в репродуктивна възраст у нас, сочи изследване на Националния статистически институт (НСИ). И през 2021 г. преобладаващата част от мъжете и жените смятат, че семейството трябва да има две деца- 63,3%. Този дял обаче е значително по-нисък в сравнение с 2011 г., когато процентът е..

публикувано на 25.01.23 в 11:07

А сега накъде?

За пети пореден път в последните две години ще гласуваме за състав на Народно събрание. 48-ият парламент не успя да състави редовно правителство и партиите отново са в предизборен режим . С какви амбиции и послания тръгват към предстоящите предсрочни избори основните политически сили?         Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи последен опит..

публикувано на 24.01.23 в 13:27

Ще се съобрази ли Община Видин с възражения на граждани за ж.к. "Васил Левски"

Проект за регулация и застрояване на ж.к. "Васил Левски" във Видин предизвика недоволство сред граждани. Като граници територията на квартала е заключена между следните улици:  бул. "Панония", ул. "Широка",  ул. "Цар Симеон Велики" и ул. "Акад. Стефан Младенов“. Точно до улица "Акад. Стефан Младенов" от години има обекти, които се..

публикувано на 23.01.23 в 16:11

Благово - селото без кражби и празни къщи

Село Благово се намира на 6 километра от Монтана. В близост е язовир „Огоста“, до който има асфалтов път. Селото е в състава на община Монтана. Първите заселници идват тук след разгрома на Чипровското въстание от 1688 г. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Първото му название е..

публикувано на 20.01.23 в 12:30