Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква ли ни есен по-гореща от лятото?

Снимка: БГНЕС

Приключи парламентарният сезон. Депутатите излязоха във ваканция до 2 септември, откогато вече ще заседават в новата пленарна зала "Света София" в бившия Партиен дом. Политическите страсти обаче остават горещи заради протестите в страната. Потърсихме за коментар на политическата ситуация неколкократно и по различни канали народни представители от ГЕРБ, избрани от Северозападна България- Дилян Димитров от Монтана, Красен Кръстев от Враца и Владимир Тошев от Видин, но, уви, без резултат.


"Категорично смятаме, че има нужда от диалог. И ние сме заинтересовани да се отиде колкото се може по-скоро на избори, защото ГЕРБ винаги е готова за такива избори, но смятаме, че в тази ситуация, която е не само в страната, но и международната обстановка, не ни дава възможност да мислим в тази посока“, коментира пред БНР Красимир Ципов, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Каква е равносметката и очакванията за развитието на протестната ситуация според опозицията? Народният представител от БСП от Видин Филип Попов определя изминалия политически сезон като „каскада от скандали“:

"Хората, които са по улиците на България, искат една нормална държава, искат правова държава с върховенство на закона, справедлива държава, социална държава, демократична държава. Вече им омръзна да бъдат използвани от правителството на Борисов. Ние подкрепяме тези протести. Този сезон в парламента беше каскада от скандали благодарение на изпълнителната власт. Нямаше чуваемост за предложения, за алтернативи на тези политики. Българският парламент е превърнат от г-н Борисов в един гумен печат, който да легализира взетите вече от министерския съвет или от него решения. Това не е нормално в една парламентарна република, където Народното събрание трябва да е най-висшия орган..."


Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Това показва последното социологическо проучване на агенция Галъп интернешънъл.

"Вижда се голям протестен потенциал- близо 60% от българите подкрепят протестите. В същото време до голяма степен хората не са сигурни дали протестите ще успеят- 58% смятат, че протестите няма да постигнат нито една от двете си цели. Интересното е, че въпреки огромният протестен потенциал, който наблюдаваме в нашето изследване, надделява тезата, че не трябва да има предсрочни избори. Това го отдавам на няколко факта- остават няколко месеца до редовните избори и няма реална алтернатива, опозиционна партия, която да застане и хората да гласуват за нея, т.е. няма ясно изразена голяма опозиция", обясни политологът Светлин Тачев и добави, че очаква през есента и зимата нови протести, но на социално-икономическа база:

"Предстои тежка и нагорещена есен. В момента наблюдаваме "игра на нерви" между правителството и протестиращите. Властта наблюдава как ще се развият протестите- дали месеца на почивките, август, ще притъпи и ограничи протеста. Към момента това не се случва. Как ще се развие ситуацията в страната много зависи от това кой ще издържи повече- властта или протестът. Който надделее психически над другия, ще е победител."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00