Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква ли ни есен по-гореща от лятото?

Снимка: БГНЕС

Приключи парламентарният сезон. Депутатите излязоха във ваканция до 2 септември, откогато вече ще заседават в новата пленарна зала "Света София" в бившия Партиен дом. Политическите страсти обаче остават горещи заради протестите в страната. Потърсихме за коментар на политическата ситуация неколкократно и по различни канали народни представители от ГЕРБ, избрани от Северозападна България- Дилян Димитров от Монтана, Красен Кръстев от Враца и Владимир Тошев от Видин, но, уви, без резултат.


"Категорично смятаме, че има нужда от диалог. И ние сме заинтересовани да се отиде колкото се може по-скоро на избори, защото ГЕРБ винаги е готова за такива избори, но смятаме, че в тази ситуация, която е не само в страната, но и международната обстановка, не ни дава възможност да мислим в тази посока“, коментира пред БНР Красимир Ципов, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Каква е равносметката и очакванията за развитието на протестната ситуация според опозицията? Народният представител от БСП от Видин Филип Попов определя изминалия политически сезон като „каскада от скандали“:

"Хората, които са по улиците на България, искат една нормална държава, искат правова държава с върховенство на закона, справедлива държава, социална държава, демократична държава. Вече им омръзна да бъдат използвани от правителството на Борисов. Ние подкрепяме тези протести. Този сезон в парламента беше каскада от скандали благодарение на изпълнителната власт. Нямаше чуваемост за предложения, за алтернативи на тези политики. Българският парламент е превърнат от г-н Борисов в един гумен печат, който да легализира взетите вече от министерския съвет или от него решения. Това не е нормално в една парламентарна република, където Народното събрание трябва да е най-висшия орган..."


Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Това показва последното социологическо проучване на агенция Галъп интернешънъл.

"Вижда се голям протестен потенциал- близо 60% от българите подкрепят протестите. В същото време до голяма степен хората не са сигурни дали протестите ще успеят- 58% смятат, че протестите няма да постигнат нито една от двете си цели. Интересното е, че въпреки огромният протестен потенциал, който наблюдаваме в нашето изследване, надделява тезата, че не трябва да има предсрочни избори. Това го отдавам на няколко факта- остават няколко месеца до редовните избори и няма реална алтернатива, опозиционна партия, която да застане и хората да гласуват за нея, т.е. няма ясно изразена голяма опозиция", обясни политологът Светлин Тачев и добави, че очаква през есента и зимата нови протести, но на социално-икономическа база:

"Предстои тежка и нагорещена есен. В момента наблюдаваме "игра на нерви" между правителството и протестиращите. Властта наблюдава как ще се развият протестите- дали месеца на почивките, август, ще притъпи и ограничи протеста. Към момента това не се случва. Как ще се развие ситуацията в страната много зависи от това кой ще издържи повече- властта или протестът. Който надделее психически над другия, ще е победител."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00