Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква ли ни есен по-гореща от лятото?

Снимка: БГНЕС

Приключи парламентарният сезон. Депутатите излязоха във ваканция до 2 септември, откогато вече ще заседават в новата пленарна зала "Света София" в бившия Партиен дом. Политическите страсти обаче остават горещи заради протестите в страната. Потърсихме за коментар на политическата ситуация неколкократно и по различни канали народни представители от ГЕРБ, избрани от Северозападна България- Дилян Димитров от Монтана, Красен Кръстев от Враца и Владимир Тошев от Видин, но, уви, без резултат.


"Категорично смятаме, че има нужда от диалог. И ние сме заинтересовани да се отиде колкото се може по-скоро на избори, защото ГЕРБ винаги е готова за такива избори, но смятаме, че в тази ситуация, която е не само в страната, но и международната обстановка, не ни дава възможност да мислим в тази посока“, коментира пред БНР Красимир Ципов, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Каква е равносметката и очакванията за развитието на протестната ситуация според опозицията? Народният представител от БСП от Видин Филип Попов определя изминалия политически сезон като „каскада от скандали“:

"Хората, които са по улиците на България, искат една нормална държава, искат правова държава с върховенство на закона, справедлива държава, социална държава, демократична държава. Вече им омръзна да бъдат използвани от правителството на Борисов. Ние подкрепяме тези протести. Този сезон в парламента беше каскада от скандали благодарение на изпълнителната власт. Нямаше чуваемост за предложения, за алтернативи на тези политики. Българският парламент е превърнат от г-н Борисов в един гумен печат, който да легализира взетите вече от министерския съвет или от него решения. Това не е нормално в една парламентарна република, където Народното събрание трябва да е най-висшия орган..."


Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Това показва последното социологическо проучване на агенция Галъп интернешънъл.

"Вижда се голям протестен потенциал- близо 60% от българите подкрепят протестите. В същото време до голяма степен хората не са сигурни дали протестите ще успеят- 58% смятат, че протестите няма да постигнат нито една от двете си цели. Интересното е, че въпреки огромният протестен потенциал, който наблюдаваме в нашето изследване, надделява тезата, че не трябва да има предсрочни избори. Това го отдавам на няколко факта- остават няколко месеца до редовните избори и няма реална алтернатива, опозиционна партия, която да застане и хората да гласуват за нея, т.е. няма ясно изразена голяма опозиция", обясни политологът Светлин Тачев и добави, че очаква през есента и зимата нови протести, но на социално-икономическа база:

"Предстои тежка и нагорещена есен. В момента наблюдаваме "игра на нерви" между правителството и протестиращите. Властта наблюдава как ще се развият протестите- дали месеца на почивките, август, ще притъпи и ограничи протеста. Към момента това не се случва. Как ще се развие ситуацията в страната много зависи от това кой ще издържи повече- властта или протестът. Който надделее психически над другия, ще е победител."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00