Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Ралица Миланова: Децата трябва да посещават зъболекар поне два пъти годишно

Снимка: Радио Видин
Три са стъпките за здрави детски зъби - системно посещаване на зъболекар, правилно хранене и четкане на зъбите. Това обясни в предаването "Направление здраве" лекарят по дентална медицина д-р Ралица Миланова. По думите ѝ, първото посещение при зъболекар е добре да е на около 3-годишна възраст, а след това детето системно да бъде водено на прегледи:

"Децата трябва да се водят поне два пъти годишно на зъболекар. Обикновено родителите идват, когато забележат кариес в устата на детето си. Кариесът, когато стане видим за родителя, вече е доста напреднал. Ако дойдат просто на профилактичен преглед, ние сме подготвени, имаме инструменти и знания да установим наличието на кариес много преди да е станал видим за родителя. Може би към 3 години е една добра възраст детето да започне да ходи на зъболекар, да свикне с обстановката, с личния си зъболекар и когато се наложи да се направи някаква процедура, то вече да не е под стрес."


Храните, които са вредни за зъбите, са вредни изобщо за детското здраве, обясни още зъболекарят:

"Това са въглехидратните храни, които масово се продават навсякъде - вафли, бонбони, шоколади в изобилие ядат децата. Това се отразява не само на зъбите, но и на здравето на децата. Масово се виждат деца с наднормено тегло и болести, които не са типични за ранната детска възраст. Когато и хигиената е занижена, зъбите започват да страдат - появят се кариеси, след това усложнението на кариеса, болката..."


Децата трябва да се приучат на добра устна хигиена от най-ранна възраст, съветва д-р Ралица Миланова:


"Част от нашата работа с децата е да ги научим как да си мият зъбите. Хубавото, качествено миене на зъбите трябва да продължава поне 2 минути. Децата обикновено нямат това търпение... Целта на миенето на зъбите е премахването на плаката от всички повърхности, за което е нужно време - поне 2-3 минути."


Тази есен ще се проведе поредната кампания за силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст. Д-р Ралица Миланова е един от лекарите по дентална медицина, участващи в инициативата.

"Кампанията започва от септември и продължава до ноември. Изпълнителите са определени, списъкът може да бъде намерен в интернет. Поставянето на силанти е профилактична мярка. Силантите се поставят върху дъвкателната повърхност на първите постоянни дъвкателни зъбки, които поникват в устата на детето. Това се случва между 5 и 8 години", обясни д-р Миланова.

Вижте още

Онлайн партита повдигат духа и настроението

В дните на изолация диджей от Видин е намерил начин да не губи почитателите си, в същото време и да поддържа добра форма.  Частичният локдаун (заключване) отне възможността на много хора да се забавляват като посещават нощни заведения и клубове.  Затова и  DJ TUTO-Тихомир Драганов,  заедно с екип музиканти, са решили да доставят..

публикувано на 03.12.20 в 16:08

В "Музикална зона" на 03 декември 2020 слушаме Мария Калас

Мария Калас е удивително явление и голям талант - безкомпромисна, фанатична. Известна е със своето белканто и драматичните си интерпретации. Благодарение на техническата подготовка и строгата дисциплина диапазонът на гласа и се разширява до обхвата на цели три октави. Въпреки неголемия интензитет той е толкова пробивен, че може да се чуе във..

публикувано на 03.12.20 в 09:00

"Коледни чудеса" творят във Видин

Конкурс търси най-добрите майстори на коледни картички във Видин. Участниците трябва да създадат произведения на тема "Коледни чудеса" . За най-талантливите ще има награди, а картичките им ще зарадват деца в неравностойно положение. Конкурсът е иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. За идеята на организаторите обясни..

публикувано на 02.12.20 в 16:05

Заветът на Венцислав Станев към децата: Помнете НАШЕТО училище, нашия град и нашата Родина

Внезапно вчера ни напусна Венцислав Станев- дългогодишен директор на най-старото и най-голямо училище във Видин- Средно училище "Цар Симеон Велики". В деня на кончината му, колегите написаха на фейсбук страницата на училището: "Днес си отиде един човек с голямо сърце, страхотен професионалист, отдаден на работата и на семейството си!"  И обявиха дни..

публикувано на 02.12.20 в 15:52
д-р Диана Машова и д-р Георги Костов

Стоматологичната помощ по време на пандемия

Макар и не толкова драстично, както в други области на медицината, пандемията от COVID-19 засегна и стоматологичната помощ . Временно затворени стоматологични кабинети и зъботехнически лаборатории, нарушение в традиционната връзка лекар - пациент. Това е част от анамнезата на денталната помощ в условията на COVID пандемия. За страха, за риска, за..

публикувано на 02.12.20 в 15:50

На 4 декември решават за инсинератора за опасни отпадъци в Монтана

На 4 декември предстои да бъде взето решението, дали да бъде изграден инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на град Монтана . Срещата е в сградата на Младежкия дом в града. В същото време граждани се организират, за да изразят твърдо негативната си позиция. Обществено обсъждане беше проведено на 22 новември. И..

публикувано на 02.12.20 в 15:30

Започна гласуването за участниците в Северозападния фестивал на духовата музика

10 състава от България и Сърбия участват със свои видеоклипове в Северозападния фестивал на духовата музика, който тази година се провежда онлайн. Гласуването в четвъртото издание на музикалното събитие също е по електронен път, обясни ръководителят на Берковската духова музика и продуцент на фестивала Георги Красимиров- Герасим:  "Тази..

публикувано на 02.12.20 в 14:25