Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва гореща политическа есен

Снимка: БГНЕС

Започва новият политически сезон. Утре депутатите ще се съберат за първото си заседание след лятната ваканция в новата си пленарна зала в бившия партиен дом. Очаква се това да стане под масови протести с искания за оставки.

Настъпва ли гореща политическа есен?

Управляващата партия ГЕРБ, донякъде успешно, отмести обществения фокус от продължаващите повече от 50 дни протести върху изненадващото си предложение за свикване на Велико народно събрание и изработване на нова конституция. Това се очакваше да е и в центъра на дебататите в есенна сесия на парламента, където започнаха консултации за набирането на необходимите 120 подписа за внасянето на проекта.

Вчера обаче ДПС обяви, че няма да подпише внасянето на нова Конституция и няма да гласува за свикване на Велико народно събрание. Изявлението напрактика обезсмисля дебатите за свикване на Велико народно събрание, защото без техните гласове и тези на БСП, които вече обявиха, че също няма да покрепят това предложение, управляващите няма да могат да съберат необходимите 160 депутати. Днес във Видин премиерът Бойко Борисов заяви, че са изобличени лъжите, че всички искат Велико народно събрание и че ДПС подкрепя ГЕРБ.

Коалиционният партньор НФСБ подкрепи създвадането на нова конституция. Какви са очакванията за новия парламентарен сезон?


"Очакваме да си довършим започнатата работа, защото сме влезли в парламента с ясни цели и програма. Пътят Видин-Ботевград, газифицирането на Видин, да стане факт повишаването на пенсиите. Аз лично не смятам, че свикването на Велико народно събрание и нова конституция е толкова важна към момента тема и не виждам как ще се събере необходимото мнозинство, за да стане това факт", обясни народният представител от НФСБ от Видин Росен Живков.

От ВМРО обявиха, че имат редица забележки към предложения проект за нова конституция.


"Както завърши предишният парламентарен сезон- с доста напрежение, граждански протести, недоволство, така вероятно ще започне и новият. Във връзка с коронавируса ВМРО предложи и редица мерки, които да подобрят икономическото състояние на българските фирми и граждани, и мерки за безопасност и насърчаващи българското производство, дребните и средни производители. това са важни неща, които ние ще продължим и през новия политически сезон. ВМРО направи няколко изключително разумни предложения за включване в проекта за нова конституция- образователният ценз, задължителното гласуване, връщането на наборната военна служба и пр. Проектът на герб е доста несъвършен и имаше дмного грешки. А иначе ще продължим да настояваме за повишаване на доходите, както е залегнало в управленската ни програма", каза народният представител от Враца Красимир Богданов.

БСП също обяви, че няма да подкрепи свикването на Велико народно събрание и приемането на нова конституция. Левицата има и редица собствени проблеми преди изборите за нов председател на социалистите, и засега не стои като достатъчно солидна опозиция.


"Според мен тази сесия ще е последната на този парламент. Моята прогноза е, че справедливите протести на българските граждани няма как да не доведат до оставка на министър-председателя на това правителство и какъвто и инструментариум управляващите да използват, за да удължат тази тяхна агония, тя ще приключи. Очаквам един много ескалиращ през есенните месеци протест, която при всички случаи ще се отрази и на дневния ред на политиците. За съжаление в момента състоянието на БСП не е добро като кондиция, намираме се в кулминацията на вътрешнопартийния избор, тече вътрешнопартийна кампания, която все повече разделя, отколкото да обединява. Трябва да си дадем отговор на въпроса готови ли сме да бъдем алтернативата, която българските граждани очакват. Наистина ни предстои гореща, но и тежка за българските граждани, есен", са очакванията на народния представител от БСП във Враца Николай Иванов.


"Започва интересна, важна есен и, по всичко личи, в по-дългосрочен план интересна и важна, а не просто като поредната политическа есен... Позицията на ДПС е много важна, защото тя обикновено има двойна употреба- когато ДПС каже "не", това обикновено означава, че някакви неща не се случват- думата им тежи, а в същото време, когато ДПС ти каже "не", това е хубава реклама. Обикновено Борисов се опитва да се възползва от моментите, когато е в противоречие с ДПС, за да се опитва да разсейва информацията за скрита коалиция с ДПС...

Докато не разберем дали на 2 септември ще се съберат много хора на протеста, докато не знаем дали Борисов няма да даде някакви изпреварващи действия, е трудно да кажем каква есен ще имаме. Всичко зависи от тези няколко дни...

Не съм сигурен, че Борисов има много ясен план. Възможно е да направи няколко неща. Едното е оставка и нови избори. Второто е да мисли за втори кабинет, в който той няма да е начело. Третият вариант е с прибежки, хитрости и надлъгване, както досега успя да спечели два месеца, да се опита да спечели още месеци до редовните избори. Има и още един вариант- да измисли нещо пак хитро и оригинално, като предложението за конституцията, с което успя да изненада много хора.

Голяма част от неизвестните ще станат ясни само след дни, а може би ще последва нова завръзка. Много необичаен момент, но и ключов за развитието на страната генерално, защото с или без протести Борисов вече мислеше за край на премиерския си стаж. Намираме се в ключова точка за българската политическа история- интересни времена, за добро или зло", коментира политологът в агенция Галъп интернешънъл Първан Симеонов.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Вижте още

Плакудер - с надежда младите да се върнат отново в родното място

Село Плакудер е на 15 км от Видин. То е разположено в хълмиста местност, с дерета и много зеленина.  Селото е възникнало отдавна. Някога тук е минавал римски път край река, която вече отдавна е пресъхнала. В близкото минало тук са живеели около 350 души, а днес наброяват 60. Повечето са пенсионери, но има и такива, които работят във..

публикувано на 03.02.23 в 12:00
Владислав Панев

Владислав Панев: Липсата на Борисовото всевластие подобри политическото здраве на нацията

Успя ли 48-мото Народно събрание да реши важните за хората въпроси? Намериха ли своя отговор ключовите предизвикателства, които определят съдбата на България?  Равносметка на настоящия парламент един ден преди той да остане завинаги в историята: потърсихме за коментар народния представител от "Демократична България" Владислав Панев ...

публикувано на 02.02.23 в 10:00
Ирена Анастасова

Ирена Анастасова: Разумът, спокойствието и компетентността в българската политика са в остър дефицит

Успя ли 48-мото Народно събрание да реши важните за хората въпроси? Намериха ли своя отговор ключовите предизвикателства, които определят съдбата на България?  Равносметка на настоящия парламент един ден преди той да остане завинаги в историята: потърсихме за коментар народния представител от Монтана и зам. - председател на БСП Ирена..

публикувано на 02.02.23 в 10:00

Трябва ли да се легализират бакшишите в заведенията?

Преди дни в публичното пространство се появи информация за евентуалното легализиране на бакшишите в заведенията. Има подобни практики в някои чужди държави, където бакшишът на сервитьорите е добавян към сметката в ресторантите. Тогава тези пари могат да бъдат обложени. Това бе наложено от началото на годината и в съседна Румъния. У нас от..

публикувано на 01.02.23 в 10:40

Румен Гълъбинов: По-подготвени сме от Хърватия за еврото

Все още можем да се впишем в сроковете за приемане на еврото и да въведем валутата на 1 януари догодина. Очаква се през август да започне двойното изпизване на цените - в лева и евро. Вицепремиерът Атанас Пеканов обаче предупреждава, че има три законопроекта, които трябва да бъдат приети в парламента, както и да се намали още инфлацията...

публикувано на 31.01.23 в 10:10

Тодор Сапунаров, икономист: Еврозоната противоречи на идеята на ЕС за обединение на народите

Все още можем да се впишем в сроковете за приемане на еврото и да въведем валутата на 1 януари догодина. Очаква се през август да започне двойното изпизване на цените - в лева и евро. Вицепремиерът Атанас Пеканов обаче предупреждава, че има три законопроекта, които трябва да бъдат приети в парламента, както и да се намали още инфлацията. България..

публикувано на 31.01.23 в 10:05

Синдикатите с нови искания за доходите

2432 лева са нужни за издръжката на тричленно семейство у нас, показва анализ на КНСБ за последното тримесечие на миналата 2022 година. Към настоящия момент 1351 лева на месец са необходими на един работещ, за да живее нормално. Над милион и 700 хиляди българи получават по-ниски възнаграждения и се налага да взимат решения от кое да..

публикувано на 30.01.23 в 10:45