Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва гореща политическа есен

Снимка: БГНЕС

Започва новият политически сезон. Утре депутатите ще се съберат за първото си заседание след лятната ваканция в новата си пленарна зала в бившия партиен дом. Очаква се това да стане под масови протести с искания за оставки.

Настъпва ли гореща политическа есен?

Управляващата партия ГЕРБ, донякъде успешно, отмести обществения фокус от продължаващите повече от 50 дни протести върху изненадващото си предложение за свикване на Велико народно събрание и изработване на нова конституция. Това се очакваше да е и в центъра на дебататите в есенна сесия на парламента, където започнаха консултации за набирането на необходимите 120 подписа за внасянето на проекта.

Вчера обаче ДПС обяви, че няма да подпише внасянето на нова Конституция и няма да гласува за свикване на Велико народно събрание. Изявлението напрактика обезсмисля дебатите за свикване на Велико народно събрание, защото без техните гласове и тези на БСП, които вече обявиха, че също няма да покрепят това предложение, управляващите няма да могат да съберат необходимите 160 депутати. Днес във Видин премиерът Бойко Борисов заяви, че са изобличени лъжите, че всички искат Велико народно събрание и че ДПС подкрепя ГЕРБ.

Коалиционният партньор НФСБ подкрепи създвадането на нова конституция. Какви са очакванията за новия парламентарен сезон?


"Очакваме да си довършим започнатата работа, защото сме влезли в парламента с ясни цели и програма. Пътят Видин-Ботевград, газифицирането на Видин, да стане факт повишаването на пенсиите. Аз лично не смятам, че свикването на Велико народно събрание и нова конституция е толкова важна към момента тема и не виждам как ще се събере необходимото мнозинство, за да стане това факт", обясни народният представител от НФСБ от Видин Росен Живков.

От ВМРО обявиха, че имат редица забележки към предложения проект за нова конституция.


"Както завърши предишният парламентарен сезон- с доста напрежение, граждански протести, недоволство, така вероятно ще започне и новият. Във връзка с коронавируса ВМРО предложи и редица мерки, които да подобрят икономическото състояние на българските фирми и граждани, и мерки за безопасност и насърчаващи българското производство, дребните и средни производители. това са важни неща, които ние ще продължим и през новия политически сезон. ВМРО направи няколко изключително разумни предложения за включване в проекта за нова конституция- образователният ценз, задължителното гласуване, връщането на наборната военна служба и пр. Проектът на герб е доста несъвършен и имаше дмного грешки. А иначе ще продължим да настояваме за повишаване на доходите, както е залегнало в управленската ни програма", каза народният представител от Враца Красимир Богданов.

БСП също обяви, че няма да подкрепи свикването на Велико народно събрание и приемането на нова конституция. Левицата има и редица собствени проблеми преди изборите за нов председател на социалистите, и засега не стои като достатъчно солидна опозиция.


"Според мен тази сесия ще е последната на този парламент. Моята прогноза е, че справедливите протести на българските граждани няма как да не доведат до оставка на министър-председателя на това правителство и какъвто и инструментариум управляващите да използват, за да удължат тази тяхна агония, тя ще приключи. Очаквам един много ескалиращ през есенните месеци протест, която при всички случаи ще се отрази и на дневния ред на политиците. За съжаление в момента състоянието на БСП не е добро като кондиция, намираме се в кулминацията на вътрешнопартийния избор, тече вътрешнопартийна кампания, която все повече разделя, отколкото да обединява. Трябва да си дадем отговор на въпроса готови ли сме да бъдем алтернативата, която българските граждани очакват. Наистина ни предстои гореща, но и тежка за българските граждани, есен", са очакванията на народния представител от БСП във Враца Николай Иванов.


"Започва интересна, важна есен и, по всичко личи, в по-дългосрочен план интересна и важна, а не просто като поредната политическа есен... Позицията на ДПС е много важна, защото тя обикновено има двойна употреба- когато ДПС каже "не", това обикновено означава, че някакви неща не се случват- думата им тежи, а в същото време, когато ДПС ти каже "не", това е хубава реклама. Обикновено Борисов се опитва да се възползва от моментите, когато е в противоречие с ДПС, за да се опитва да разсейва информацията за скрита коалиция с ДПС...

Докато не разберем дали на 2 септември ще се съберат много хора на протеста, докато не знаем дали Борисов няма да даде някакви изпреварващи действия, е трудно да кажем каква есен ще имаме. Всичко зависи от тези няколко дни...

Не съм сигурен, че Борисов има много ясен план. Възможно е да направи няколко неща. Едното е оставка и нови избори. Второто е да мисли за втори кабинет, в който той няма да е начело. Третият вариант е с прибежки, хитрости и надлъгване, както досега успя да спечели два месеца, да се опита да спечели още месеци до редовните избори. Има и още един вариант- да измисли нещо пак хитро и оригинално, като предложението за конституцията, с което успя да изненада много хора.

Голяма част от неизвестните ще станат ясни само след дни, а може би ще последва нова завръзка. Много необичаен момент, но и ключов за развитието на страната генерално, защото с или без протести Борисов вече мислеше за край на премиерския си стаж. Намираме се в ключова точка за българската политическа история- интересни времена, за добро или зло", коментира политологът в агенция Галъп интернешънъл Първан Симеонов.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

АБЗ: Застрахователната култура на българина остава ниска

Застрахователната грамотност в страната e на ниско ниво, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи . Налице е значителна степен на неразбиране и слаба информираност за застраховането и застрахователните продукти, се казва в анализа и се посочва, че това е и бариера пред по-високото ниво на ползване на застрахователните..

публикувано на 24.09.20 в 11:00

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се  провежда всяка..

публикувано на 23.09.20 в 13:06

"22 септември е връх в българската държавност, който трябва да следваме и днес"

Днес се навършват 112 години от обявяването на българската независимост . Гост в студиото на Радио Видин бе историкът Захари Захариев: "22 септември е своеобразен връх в българската държавност. За да може една държава наистина да заеме своето място на картата на Европа, тя трябва да получи съответните символи и да бъде призната от всички останали..

публикувано на 22.09.20 в 11:45

Кампания набира средства за телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие

Национална телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, осъществява екип на Фондация "Асоциация Анимус". Организацията работи от 25 години в областта на подкрепата на хора, които са станали жертва на насилие. "Ние оперираме дълги години един горещ телефон за пострадали от насилие и той е безплатен за хората- 0800 186..

публикувано на 21.09.20 в 13:56
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в..

публикувано на 16.09.20 в 12:25