Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва гореща политическа есен

Снимка: БГНЕС

Започва новият политически сезон. Утре депутатите ще се съберат за първото си заседание след лятната ваканция в новата си пленарна зала в бившия партиен дом. Очаква се това да стане под масови протести с искания за оставки.

Настъпва ли гореща политическа есен?

Управляващата партия ГЕРБ, донякъде успешно, отмести обществения фокус от продължаващите повече от 50 дни протести върху изненадващото си предложение за свикване на Велико народно събрание и изработване на нова конституция. Това се очакваше да е и в центъра на дебататите в есенна сесия на парламента, където започнаха консултации за набирането на необходимите 120 подписа за внасянето на проекта.

Вчера обаче ДПС обяви, че няма да подпише внасянето на нова Конституция и няма да гласува за свикване на Велико народно събрание. Изявлението напрактика обезсмисля дебатите за свикване на Велико народно събрание, защото без техните гласове и тези на БСП, които вече обявиха, че също няма да покрепят това предложение, управляващите няма да могат да съберат необходимите 160 депутати. Днес във Видин премиерът Бойко Борисов заяви, че са изобличени лъжите, че всички искат Велико народно събрание и че ДПС подкрепя ГЕРБ.

Коалиционният партньор НФСБ подкрепи създвадането на нова конституция. Какви са очакванията за новия парламентарен сезон?


"Очакваме да си довършим започнатата работа, защото сме влезли в парламента с ясни цели и програма. Пътят Видин-Ботевград, газифицирането на Видин, да стане факт повишаването на пенсиите. Аз лично не смятам, че свикването на Велико народно събрание и нова конституция е толкова важна към момента тема и не виждам как ще се събере необходимото мнозинство, за да стане това факт", обясни народният представител от НФСБ от Видин Росен Живков.

От ВМРО обявиха, че имат редица забележки към предложения проект за нова конституция.


"Както завърши предишният парламентарен сезон- с доста напрежение, граждански протести, недоволство, така вероятно ще започне и новият. Във връзка с коронавируса ВМРО предложи и редица мерки, които да подобрят икономическото състояние на българските фирми и граждани, и мерки за безопасност и насърчаващи българското производство, дребните и средни производители. това са важни неща, които ние ще продължим и през новия политически сезон. ВМРО направи няколко изключително разумни предложения за включване в проекта за нова конституция- образователният ценз, задължителното гласуване, връщането на наборната военна служба и пр. Проектът на герб е доста несъвършен и имаше дмного грешки. А иначе ще продължим да настояваме за повишаване на доходите, както е залегнало в управленската ни програма", каза народният представител от Враца Красимир Богданов.

БСП също обяви, че няма да подкрепи свикването на Велико народно събрание и приемането на нова конституция. Левицата има и редица собствени проблеми преди изборите за нов председател на социалистите, и засега не стои като достатъчно солидна опозиция.


"Според мен тази сесия ще е последната на този парламент. Моята прогноза е, че справедливите протести на българските граждани няма как да не доведат до оставка на министър-председателя на това правителство и какъвто и инструментариум управляващите да използват, за да удължат тази тяхна агония, тя ще приключи. Очаквам един много ескалиращ през есенните месеци протест, която при всички случаи ще се отрази и на дневния ред на политиците. За съжаление в момента състоянието на БСП не е добро като кондиция, намираме се в кулминацията на вътрешнопартийния избор, тече вътрешнопартийна кампания, която все повече разделя, отколкото да обединява. Трябва да си дадем отговор на въпроса готови ли сме да бъдем алтернативата, която българските граждани очакват. Наистина ни предстои гореща, но и тежка за българските граждани, есен", са очакванията на народния представител от БСП във Враца Николай Иванов.


"Започва интересна, важна есен и, по всичко личи, в по-дългосрочен план интересна и важна, а не просто като поредната политическа есен... Позицията на ДПС е много важна, защото тя обикновено има двойна употреба- когато ДПС каже "не", това обикновено означава, че някакви неща не се случват- думата им тежи, а в същото време, когато ДПС ти каже "не", това е хубава реклама. Обикновено Борисов се опитва да се възползва от моментите, когато е в противоречие с ДПС, за да се опитва да разсейва информацията за скрита коалиция с ДПС...

Докато не разберем дали на 2 септември ще се съберат много хора на протеста, докато не знаем дали Борисов няма да даде някакви изпреварващи действия, е трудно да кажем каква есен ще имаме. Всичко зависи от тези няколко дни...

Не съм сигурен, че Борисов има много ясен план. Възможно е да направи няколко неща. Едното е оставка и нови избори. Второто е да мисли за втори кабинет, в който той няма да е начело. Третият вариант е с прибежки, хитрости и надлъгване, както досега успя да спечели два месеца, да се опита да спечели още месеци до редовните избори. Има и още един вариант- да измисли нещо пак хитро и оригинално, като предложението за конституцията, с което успя да изненада много хора.

Голяма част от неизвестните ще станат ясни само след дни, а може би ще последва нова завръзка. Много необичаен момент, но и ключов за развитието на страната генерално, защото с или без протести Борисов вече мислеше за край на премиерския си стаж. Намираме се в ключова точка за българската политическа история- интересни времена, за добро или зло", коментира политологът в агенция Галъп интернешънъл Първан Симеонов.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30