Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметище в Кула става пасище

Снимка: Радио ВИДИН

В Кула започна рекултивация на старото сметище. Идеята е да бъде възстановен терена в съответствие с екологичните условия и ландшафта в района. Продължителността на проекта е 15 месеца, а стойността - 1 223 816 лева. 

Старото сметище се намира на километър и половина от града, площта му е малко над 18 декара. До 1 септември 2015 година  три общини са извозвали отпадъците си на сметището- Кула, Бойница и Грамада. След откриването на регионалното депо е преустановена експлоатацията на бившото депо за твърди битови отпадъци до Кула. 
"Самото закриване и рекултивацията ще се проведе на няколко етапа. Предвиденият първи етап е предепонирането и уплътняването на отпадъците и оформяне на тялото на депото. След това е техническата рекултивация, която включва изграждането на един горен изолационен екран със съответните пластове, които са необходими за неговото изграждане. Един подравнителен пласт се прави, прави се газов дренаж, прави се дренаж за атмосферните води, които ще се филтрират през рекултивационния слой и хумуса, ще се направи инсталация за биогаз, ще се направи един пласт от 50 сантиметра почва, който ще се изпълни на два етапа с дебелина по 25 сантиметра и последният пласт, който ще бъде положен, е 20 сантиметра хумус, с което ще приключи техническата рекултивация", обясни Габриела Лалова- старши експерт "Регионално развитие, планиране и екология" в Община Кула.

Техническата рекултивация ще бъде приета от комисия, след което ще стартира биологичната рекултивация:

"Която включва затревяване на терена, минерални торове ще се използват, поливане и косене съответно."

3 години ще трае биологичната рекултивация. След това сметището ще се превърне в пасище, съответно със смяна на предназначението на терена.

В "Еко свят" обръщаме внимание и на Ловно- рибарските дружества в Чупрене /"Миджур"/ и Монтана /"Огоста"/, които проведоха отчетни събрания. 

Курсове за лов и подборен лов са донесли приходи на ловно- рибарското дружество "Миджур" в село Чупрене. През изминалата година са проведени таксация, подхранвания на дивеча, зарибяване, разселване на дивеч. За първа година дружинката в Чупрене се е заела да разселва зайци. Изградени са два фотокапана, както и кула за наблюдение и снимане. 

"Към момента имаме участие в проект на националното Ловно като партньори, за възобновяване популацията и наблюдение на черноглав лешояд. Ще се изгради на държавна земя една площадка, на която ще се носи мърша и ще се водят наблюдения дали ще се яви такава птица. Някои ще питат каква ни е ползата от това? Ползата ще ни е - на сдружението ще бъде даден един джип с ремарке и след като изтече проектът, нашето сдружение ще може да закупи този джип на остатъчна цена", каза Богомил Станков- председател на ЛРС "МИДЖУР"- Чупрене. 

Всички ограничения при лова на диви прасета вече са отпаднали:

"Дори и да имате чумаво прасе откъм ловна гледна точка, няма да има никакви промени. Тази година, до момента, преди да почне груповия лов, имаме 36% изпълнение на плана или 73 убити прасета само от индивидуалния лов."

За всяко отстреляно прасе премията е 100 лева. Всяко горско стопанство ги изплаща по различен начин- веднъж в месеца или веднага.

Снимка от турнира за купата на СЛРД ОГОСТАВ Монтана ловците всяка година се увеличават, защото всяка година се провеждат курсове за нови ловци. За миналата година риболовците в Ловно- рибарското дружество "Огоста" в Монтана са 450, общо дружеството е от 2300 човека. Дружинките са 60, има и един риболовен клуб. 

"При бракониерите нещата опират до съвест. Тази година се стигна до наказания, до изключвания, до досъдебни производства. Вече има 5-6 човека, които са с риск да си загубят ловните права завинаги, отнема им се оръжието. По причини, че нерегламентирано отиват на лов и то в чужди територии. Един рибар може да отиде навсякъде, освен ако водоемът не е платен, докато един ловец може да ловува само в територията, която му е определена, при определени правила. Всяко напускане на този територия може да бъде законно, ако са го поканили от друга дружинка и да има съответните документи", каза Владимир Цветков- член на Управителния съвет.

Още по темите - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40