Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се върнем на работа без излишен стрес

2
Снимка: Радио ВИДИН

Как да се адаптираме на работа в първите дни след летните отпуски или работата от вкъщи? Може да ни е много трудно да се настроим за работен процес, да се почувстваме изморени или изнервени. Пандемията пък развали плановете за отдих през летните месеци, много хора останаха дори без работа. 
Как видинчани се справят със стреса, провери Николай Хараламбов:

"Два месеца след карантината не работихме. Добре се чувствам. Леко първоначално ме стресира, щото не се знаеше накъде отиват нещата... След отпуска, ако не е била твърде продължителна, добре- отпочинал, свеж... След отпуска е кофти да се настроиш отново на работен режим. Принудиха ни да си вземем отпуск. Първо, като не си планувал този момент- да, получава се един стрес. После се нагаждаш. После пак свикваш с работата... Има малък период на адаптацията, но обикновено така бързо ни завъртат нещата, че няма време за стрес... В момента съм все отпуска и се чувствам прекрасно... Почивката ми дойде малко стресираща..."

Един от най- пострадалите от COVID-19 сектори на икономиката- "Хотелиерство и ресторантьорство", където попадат и нощните заведения, все още изпитва затруднения и не може да се възстанови от кризата. Заведенията в момента работят при спазване на съответните мерки и без да са сигурни колко време ще продължи това положение. Илиян Костов e управител на нощен клуб от София.  В заведението се канят гости поне 6 месеца по- рано, т.е. прави се програма половин година по- рано. 

"В един момент всичко това отпадна. Останахме без работа. Заведението беше затворено и остана после само чакането. Може би първите седмица- две беше паника. Доста паника се всяваше отвсякъде... Нашите работодатели не бяха толкова откликнали на ситуацията. В крайна сметка останахме без работа и без никакви доходи около 3 месеца... Сега се опитваме да развиваме някаква дейност, но тя е плаха... Психически наистина имаше един доста сериозен срив. Опасността седи и тя, според мен, е точно зад ъгъла. Опасността от ново затваряне не дава спокойствието да продължим напред", споделя Илиян Костов.

Анжела Ангелова е учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Ще започне работа в училище, а не от вкъщи, както се наложи да работят учителите, за да приключат учебната година. Тази учебна година е по-различна и заради мерките, които въведоха училищата.

"О, стресът винаги съществува, независимо колко дълга е била отпуската. Отначало ситуацията е малко изнервена, докато се канализират нещата. Работим на изключително високи обороти в началото на учебната година... Всяка промяна е стресираща, но ние се стараем промяната да се случи преди всичко при нас, за учениците да не се окаже стрес..."

Учителите имат готовност да преминат към дистанционно обучение отново, ако се наложи. Това обаче вече е отработено и стресът няма е такъв, какъвто беше през пролетта.

"Проблемите идват от това, че си поставяме нереалистични изисквания към себе си по време на отпуската... Когато отпуската свърши, сме разочаровани, защото не сме свършили половината от това, което сме планували. И това е една от най- големите трагедии на връщането в друг ритъм на живот. Тази година постави към нас много психологически изисквания. Защото първо ни плеснаха с пандемията и много внезапно трябваше да променим начина си на живот. Това изисква адаптационно време. Предполагам, че на всеки му е трябвало време да се адаптира към новия режим. Дали няма да работи изобщо. За работохолиците това е много страшно. Те изпадат в тежки състояния, защото са свикнали непрекъснато да работят. За хората, които това е единственият начин да се чувстват значими и важни, също е много зле, защото те не могат да компенсират по друг начин. Те смятат, че само ходенето на работа ги прави значими. Като останат вкъщи, се чувстват много зле. Различните типове характери по различен начин възприемат нещата", казва психологът Катя Райчева.

Тази година трябваше да се адаптираме, когато влязоха в сила пандемичните мерки, сега трябва да се адаптираме обратно:

"Не вярвам да има човек, който да не е засегнат от това, че са му се развалили плановете..."

За връщане към нормални условия на работа ще ни трябва време. Просто няколко дни, в които да се адаптираме и да се върнем към нормалните условия на труд, категорична е Катя Райчева.

Още по темата- в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00