Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се върнем на работа без излишен стрес

2
Снимка: Радио ВИДИН

Как да се адаптираме на работа в първите дни след летните отпуски или работата от вкъщи? Може да ни е много трудно да се настроим за работен процес, да се почувстваме изморени или изнервени. Пандемията пък развали плановете за отдих през летните месеци, много хора останаха дори без работа. 
Как видинчани се справят със стреса, провери Николай Хараламбов:

"Два месеца след карантината не работихме. Добре се чувствам. Леко първоначално ме стресира, щото не се знаеше накъде отиват нещата... След отпуска, ако не е била твърде продължителна, добре- отпочинал, свеж... След отпуска е кофти да се настроиш отново на работен режим. Принудиха ни да си вземем отпуск. Първо, като не си планувал този момент- да, получава се един стрес. После се нагаждаш. После пак свикваш с работата... Има малък период на адаптацията, но обикновено така бързо ни завъртат нещата, че няма време за стрес... В момента съм все отпуска и се чувствам прекрасно... Почивката ми дойде малко стресираща..."

Един от най- пострадалите от COVID-19 сектори на икономиката- "Хотелиерство и ресторантьорство", където попадат и нощните заведения, все още изпитва затруднения и не може да се възстанови от кризата. Заведенията в момента работят при спазване на съответните мерки и без да са сигурни колко време ще продължи това положение. Илиян Костов e управител на нощен клуб от София.  В заведението се канят гости поне 6 месеца по- рано, т.е. прави се програма половин година по- рано. 

"В един момент всичко това отпадна. Останахме без работа. Заведението беше затворено и остана после само чакането. Може би първите седмица- две беше паника. Доста паника се всяваше отвсякъде... Нашите работодатели не бяха толкова откликнали на ситуацията. В крайна сметка останахме без работа и без никакви доходи около 3 месеца... Сега се опитваме да развиваме някаква дейност, но тя е плаха... Психически наистина имаше един доста сериозен срив. Опасността седи и тя, според мен, е точно зад ъгъла. Опасността от ново затваряне не дава спокойствието да продължим напред", споделя Илиян Костов.

Анжела Ангелова е учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Ще започне работа в училище, а не от вкъщи, както се наложи да работят учителите, за да приключат учебната година. Тази учебна година е по-различна и заради мерките, които въведоха училищата.

"О, стресът винаги съществува, независимо колко дълга е била отпуската. Отначало ситуацията е малко изнервена, докато се канализират нещата. Работим на изключително високи обороти в началото на учебната година... Всяка промяна е стресираща, но ние се стараем промяната да се случи преди всичко при нас, за учениците да не се окаже стрес..."

Учителите имат готовност да преминат към дистанционно обучение отново, ако се наложи. Това обаче вече е отработено и стресът няма е такъв, какъвто беше през пролетта.

"Проблемите идват от това, че си поставяме нереалистични изисквания към себе си по време на отпуската... Когато отпуската свърши, сме разочаровани, защото не сме свършили половината от това, което сме планували. И това е една от най- големите трагедии на връщането в друг ритъм на живот. Тази година постави към нас много психологически изисквания. Защото първо ни плеснаха с пандемията и много внезапно трябваше да променим начина си на живот. Това изисква адаптационно време. Предполагам, че на всеки му е трябвало време да се адаптира към новия режим. Дали няма да работи изобщо. За работохолиците това е много страшно. Те изпадат в тежки състояния, защото са свикнали непрекъснато да работят. За хората, които това е единственият начин да се чувстват значими и важни, също е много зле, защото те не могат да компенсират по друг начин. Те смятат, че само ходенето на работа ги прави значими. Като останат вкъщи, се чувстват много зле. Различните типове характери по различен начин възприемат нещата", казва психологът Катя Райчева.

Тази година трябваше да се адаптираме, когато влязоха в сила пандемичните мерки, сега трябва да се адаптираме обратно:

"Не вярвам да има човек, който да не е засегнат от това, че са му се развалили плановете..."

За връщане към нормални условия на работа ще ни трябва време. Просто няколко дни, в които да се адаптираме и да се върнем към нормалните условия на труд, категорична е Катя Райчева.

Още по темата- в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00