Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да се върнем на работа без излишен стрес

2
Снимка: Радио ВИДИН

Как да се адаптираме на работа в първите дни след летните отпуски или работата от вкъщи? Може да ни е много трудно да се настроим за работен процес, да се почувстваме изморени или изнервени. Пандемията пък развали плановете за отдих през летните месеци, много хора останаха дори без работа. 
Как видинчани се справят със стреса, провери Николай Хараламбов:

"Два месеца след карантината не работихме. Добре се чувствам. Леко първоначално ме стресира, щото не се знаеше накъде отиват нещата... След отпуска, ако не е била твърде продължителна, добре- отпочинал, свеж... След отпуска е кофти да се настроиш отново на работен режим. Принудиха ни да си вземем отпуск. Първо, като не си планувал този момент- да, получава се един стрес. После се нагаждаш. После пак свикваш с работата... Има малък период на адаптацията, но обикновено така бързо ни завъртат нещата, че няма време за стрес... В момента съм все отпуска и се чувствам прекрасно... Почивката ми дойде малко стресираща..."

Един от най- пострадалите от COVID-19 сектори на икономиката- "Хотелиерство и ресторантьорство", където попадат и нощните заведения, все още изпитва затруднения и не може да се възстанови от кризата. Заведенията в момента работят при спазване на съответните мерки и без да са сигурни колко време ще продължи това положение. Илиян Костов e управител на нощен клуб от София.  В заведението се канят гости поне 6 месеца по- рано, т.е. прави се програма половин година по- рано. 

"В един момент всичко това отпадна. Останахме без работа. Заведението беше затворено и остана после само чакането. Може би първите седмица- две беше паника. Доста паника се всяваше отвсякъде... Нашите работодатели не бяха толкова откликнали на ситуацията. В крайна сметка останахме без работа и без никакви доходи около 3 месеца... Сега се опитваме да развиваме някаква дейност, но тя е плаха... Психически наистина имаше един доста сериозен срив. Опасността седи и тя, според мен, е точно зад ъгъла. Опасността от ново затваряне не дава спокойствието да продължим напред", споделя Илиян Костов.

Анжела Ангелова е учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Ще започне работа в училище, а не от вкъщи, както се наложи да работят учителите, за да приключат учебната година. Тази учебна година е по-различна и заради мерките, които въведоха училищата.

"О, стресът винаги съществува, независимо колко дълга е била отпуската. Отначало ситуацията е малко изнервена, докато се канализират нещата. Работим на изключително високи обороти в началото на учебната година... Всяка промяна е стресираща, но ние се стараем промяната да се случи преди всичко при нас, за учениците да не се окаже стрес..."

Учителите имат готовност да преминат към дистанционно обучение отново, ако се наложи. Това обаче вече е отработено и стресът няма е такъв, какъвто беше през пролетта.

"Проблемите идват от това, че си поставяме нереалистични изисквания към себе си по време на отпуската... Когато отпуската свърши, сме разочаровани, защото не сме свършили половината от това, което сме планували. И това е една от най- големите трагедии на връщането в друг ритъм на живот. Тази година постави към нас много психологически изисквания. Защото първо ни плеснаха с пандемията и много внезапно трябваше да променим начина си на живот. Това изисква адаптационно време. Предполагам, че на всеки му е трябвало време да се адаптира към новия режим. Дали няма да работи изобщо. За работохолиците това е много страшно. Те изпадат в тежки състояния, защото са свикнали непрекъснато да работят. За хората, които това е единственият начин да се чувстват значими и важни, също е много зле, защото те не могат да компенсират по друг начин. Те смятат, че само ходенето на работа ги прави значими. Като останат вкъщи, се чувстват много зле. Различните типове характери по различен начин възприемат нещата", казва психологът Катя Райчева.

Тази година трябваше да се адаптираме, когато влязоха в сила пандемичните мерки, сега трябва да се адаптираме обратно:

"Не вярвам да има човек, който да не е засегнат от това, че са му се развалили плановете..."

За връщане към нормални условия на работа ще ни трябва време. Просто няколко дни, в които да се адаптираме и да се върнем към нормалните условия на труд, категорична е Катя Райчева.

Още по темата- в звуковия файл.

Галерия

Вижте още
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в..

публикувано на 16.09.20 в 12:25

Звънецът бие за първия учебен ден

Ранното ставане, сутрешното бързане, уроците, запознанствата и дори напрежението - всичко това започва от днес , 15ти септември - денят, в който училищният звънец кънти за откриване на новата учебна година . Всяка година на днешната дата тълпа от ученици се събира в училищния двор, изпълнен с особена магия, съчетаваща тъгата на отиващото си..

публикувано на 15.09.20 в 10:10

В Люти дол искат да възстановят инфраструктурата, пострадала при строителството на магистралата

"Надявам се, когато приключи строителството на магистралния път, който ще мине и край селото ни, да бъде ремонтирана главната ни улица, по която сега минава целият трафик от Е79", коментира ситуацията в мездренското село Люти дол кметът му, Никола Николов. "Един от основните ни проблеми сега е именно този трафик. Той ни създава много грижи...

публикувано на 11.09.20 в 17:00

С Второ велико народно въстание продължават протестите срещу властта

Исканията за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев продължават 64-ти ден. След като на 2 септември - началото на есенния политически сезон - протестиращите срещу управлението на страната организираха мащабна акция, наречена Велико народно въстание , гражданското недоволство заема пространството между Министерския..

публикувано на 10.09.20 в 10:15

На 9-ти септември- за времето преди демократичните промени

Датата 9 септември и днес продължава да поражда спорове и разногласия в обществото. Тази година се навършват 76 години от може би най-противоречивата дата в новата ни история. За мнозина тя е свързана с коренна промяна- премахване на капиталистическия строй и изграждането на по-справедливото социално общество - комунистическото. За други 9..

публикувано на 09.09.20 в 13:29