Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да се върнем на работа без излишен стрес

2
Снимка: Радио ВИДИН

Как да се адаптираме на работа в първите дни след летните отпуски или работата от вкъщи? Може да ни е много трудно да се настроим за работен процес, да се почувстваме изморени или изнервени. Пандемията пък развали плановете за отдих през летните месеци, много хора останаха дори без работа. 
Как видинчани се справят със стреса, провери Николай Хараламбов:

"Два месеца след карантината не работихме. Добре се чувствам. Леко първоначално ме стресира, щото не се знаеше накъде отиват нещата... След отпуска, ако не е била твърде продължителна, добре- отпочинал, свеж... След отпуска е кофти да се настроиш отново на работен режим. Принудиха ни да си вземем отпуск. Първо, като не си планувал този момент- да, получава се един стрес. После се нагаждаш. После пак свикваш с работата... Има малък период на адаптацията, но обикновено така бързо ни завъртат нещата, че няма време за стрес... В момента съм все отпуска и се чувствам прекрасно... Почивката ми дойде малко стресираща..."

Един от най- пострадалите от COVID-19 сектори на икономиката- "Хотелиерство и ресторантьорство", където попадат и нощните заведения, все още изпитва затруднения и не може да се възстанови от кризата. Заведенията в момента работят при спазване на съответните мерки и без да са сигурни колко време ще продължи това положение. Илиян Костов e управител на нощен клуб от София.  В заведението се канят гости поне 6 месеца по- рано, т.е. прави се програма половин година по- рано. 

"В един момент всичко това отпадна. Останахме без работа. Заведението беше затворено и остана после само чакането. Може би първите седмица- две беше паника. Доста паника се всяваше отвсякъде... Нашите работодатели не бяха толкова откликнали на ситуацията. В крайна сметка останахме без работа и без никакви доходи около 3 месеца... Сега се опитваме да развиваме някаква дейност, но тя е плаха... Психически наистина имаше един доста сериозен срив. Опасността седи и тя, според мен, е точно зад ъгъла. Опасността от ново затваряне не дава спокойствието да продължим напред", споделя Илиян Костов.

Анжела Ангелова е учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Ще започне работа в училище, а не от вкъщи, както се наложи да работят учителите, за да приключат учебната година. Тази учебна година е по-различна и заради мерките, които въведоха училищата.

"О, стресът винаги съществува, независимо колко дълга е била отпуската. Отначало ситуацията е малко изнервена, докато се канализират нещата. Работим на изключително високи обороти в началото на учебната година... Всяка промяна е стресираща, но ние се стараем промяната да се случи преди всичко при нас, за учениците да не се окаже стрес..."

Учителите имат готовност да преминат към дистанционно обучение отново, ако се наложи. Това обаче вече е отработено и стресът няма е такъв, какъвто беше през пролетта.

"Проблемите идват от това, че си поставяме нереалистични изисквания към себе си по време на отпуската... Когато отпуската свърши, сме разочаровани, защото не сме свършили половината от това, което сме планували. И това е една от най- големите трагедии на връщането в друг ритъм на живот. Тази година постави към нас много психологически изисквания. Защото първо ни плеснаха с пандемията и много внезапно трябваше да променим начина си на живот. Това изисква адаптационно време. Предполагам, че на всеки му е трябвало време да се адаптира към новия режим. Дали няма да работи изобщо. За работохолиците това е много страшно. Те изпадат в тежки състояния, защото са свикнали непрекъснато да работят. За хората, които това е единственият начин да се чувстват значими и важни, също е много зле, защото те не могат да компенсират по друг начин. Те смятат, че само ходенето на работа ги прави значими. Като останат вкъщи, се чувстват много зле. Различните типове характери по различен начин възприемат нещата", казва психологът Катя Райчева.

Тази година трябваше да се адаптираме, когато влязоха в сила пандемичните мерки, сега трябва да се адаптираме обратно:

"Не вярвам да има човек, който да не е засегнат от това, че са му се развалили плановете..."

За връщане към нормални условия на работа ще ни трябва време. Просто няколко дни, в които да се адаптираме и да се върнем към нормалните условия на труд, категорична е Катя Райчева.

Още по темата- в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27